Télen a betegségek miatt még fontosabb a vitaminpótlás, a bennük lévő vitaminok erősítik az immunrendszerünket, egyfajta pajzsként védenek a baktériumok, vírusok ellen. Íme 5 vitaminforrás, amit érdemes fogyasztani!
Kakiszilva más néven datolyaszilva
Téli szuper gyümölcs, igazi egészségbomba. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, nem véletlen, hogy télen az egyik legjobb immunerősítőként hivatkoznak rá. A kakiszilva szép, narancssárga színét a béta-karotintól kapja, mely nagyon fontos a szervezet számára, ennek köszönhetően erősíti a látást. A datolyaszilva gazdag rostban, így serkenti az emésztést és segít a méregtelenítésben.
Kivi
Ezt a zöld gyümölcsöt érdemes felvenni a téli étrendünk listájára, leginkább magas C-vitamin-tartalma miatt. Majdnem kétszer annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban. A kivinek erős utóérő hatása van, így célszerű vásárláskor kicsit keményebb darabokat választani. Szobahőmérsékleten néhány nap alatt megfelelőre puhul.Tehetjük a reggeli zabkásába, fogyaszthatjuk gyümölcssalátaként is.
Érdekesség
Néhány zöldség és gyümölcs C-vitamin tartalma (mg/100g)
Citrom 53 mg Narancs 50 mg Kivi 98 mg Zöldpaprika 120 mg Alma 12 mg
Banán
Amennyiben időhiánnyal küzdünk, akár egy-egy étkezést is pótolhatunk vele, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket. A banánban az A-, C-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. Sok rostot tartalmaz, ezért kiválóan alkalmazható a székrekedés megelőzésére, rendben tartja a bélműködést. .A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként.
Savanyú káposzta
A savanyú káposzta a legjobb téli C-vitamin forrás, 100 g káposzta 20 mg C vitamint tartalmaz. Különösen alkalmas az erek támogatására, és az immunrendszer erősítésére is. Sajnos a citrusfélék vitamintartalma egyre inkább csökken, melyben szerepet játszik a hosszas szállítás, tárolás, és a ma használatos növényvédő szerek használata. Legelőnyösebb, ha a savanyú káposzta és leve nyersen kerül elfogyasztásra. Használjunk minél gyakrabban és változatosan!
Olajos hal, hering, lazac, tonhal
Főleg azoknak ajánlott, akik keveset vannak a szabadban. A D-vitamin azon kevés vitaminok egyike, amit a szervezetünk nem tud előállítani. Éppen ezért napi legalább 20 percet kellene a szabadba tartózkodni, hogy a szervezet kellőképpen fel tudjon töltődni D-vitaminnal. A napsugarak mellett a D-vitamin más forrásokból is pótolható, mint lazac, tonhal, tojás, gomba, hering.
MSylwia
Pár perc az Egészségért