Napról napra újabb ételek jelennek meg, amiről a szakemberek azt állítják, hogy jobb ha elkerüljük. Szép lassan azon kapjuk magunkat, hogy hűtőnk egész tartalma káros csábítássá válik. Pedig akadnak olyan alapanyagok, amik kimondottan egészségeseknek számítanak.
- Étcsokoládé
Nassolni mindenki szeret, de nem mindegy, hogy mit. Az igazi étcsokoládé kb. 70%-ban tartalmaz kakaót, erre figyeljünk oda a vásárlásnál. Minél magasabb a kakaó tartalom, annál inkább védi a szívet. Amit sokan nem tudnak: a 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé közel annyi antioxidánst tartalmaz, mint egyes gyümölcsök, így méltán nyerte el az elsőrangú antioxidáns címet. Ez azt jelenti, hogy segít megkötni a sokat emlegetett szabadgyököket, késlelteti az öregedési folyamatot. Vizsgaidőszakban különösen érdemes fogyasztani pár kockát, frissíti a memóriát, fokozza az agytevékenységet, javítja a koncentrációképességet. Mi kell még egy sikeres vizsgához? Fogadjuk meg: hagyjunk fel a tejcsokoládéval, és válasszunk jó minőségű étcsokoládét.
- Avokádó
Az egyik legegészségesebb finomság, a legtöbb gyümölccsel ellentétben nem szénhidráttal van tele, hanem egészséges zsírokkal. Vitaminokban és ásványi anyagokban is kimondottan gazdag. Kevesen tudják, hogy a rendszeres avokádófogyasztás csökkenti a káros koleszterin szintet. Különlegessége, hogy társaival ellentétben, ahogy érik a gyümölcs, egyre kevesebb a cukortartalma. Főzés nélkül készítsük el, így a benne lévő értékes tápanyagok is megmaradnak: ehetjük pirítóssal, ízesíthetjük akár hagymával.
- Nyers magok
A dió, mandula, mogyoró egészséges zsírokban gazdag, és remek növényi fehérjeforrások. E-vitaminban is gazdagok, ami a szervezet méregtelenítéséhez elengedhetetlen. A magvak magas B1-vitamin-tartalma fokozza a szellemi teljesítőképességet, ráadásul stresszmentesítő hatása is közismert. Tudományos kutatások egész sora bizonyítja, hogy az olajos magvak egyáltalán nem olyan hizlalóak, mint azt az energiatartalmuk alapján gondoltuk. Sőt, akár segíthetnek a fogyásban! Ha nassolni támad kedvünk, a magvakat részesítsük előnybe.
- Bogyós, piros gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök tele vannak C-vitaminnal és antioxidánsokkal, emellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak. Együnk mindig az idénynek megfelelően epret, cseresznyét, áfonyát, szedret. Minél intenzívebb a gyümölcs színe, annál egészségesebb. Az említett gyümölcsöket fel lehet használni turmixoknak, egészséges desszertek alapanyagának, szószoknak.
- Kávé
Naponta bukkannak fel egymásnak ellentmondó információk a kávé élettani hatásairól. Ma már több kutatás is bizonyítja, hogy a mértékletes kávéfogyasztás jótékony hatással van az egészségünkre. A koffein hatása az agyban koncentrálódik, ennek köszönhetően elűzi a fáradtságot, serkenti az agyműködést, enyhíti a fejfájást. Persze azért csak mértékkel fogyasszuk! Érdekesség, hogy bár a kávé átmenetileg megemelheti a vérnyomást, egyes tanulmányok szerint az egyébként egészségesen élő kávéfogyasztók körében alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása. Mindezek fényében, nyugodtan kényeztessük magunkat napi 1-2 csésze finom kávéval.