Az utóbbi években a légúti allergiához hasonlóan megemelkedett a különböző egyéb allergiák előfordulásának gyakorisága. Allergiás reakciók esetén nem árt tisztában lennünk, mik okozhatják a kellemetlen tüneteket. Akár olyan termék is válthat ki érzékenységet egyik pillanatról a másikra, amit évekig használtunk.
- Kozmetikumok
Egy felnőtt átlagosan napi 7 féle kozmetikai terméket használ krémek, samponok, dezodorok, arcfestékek, parfümök formájában. Ezek megszámlálhatatlan illat-, színezőanyaggal, illetve tartósítószerrel kerülnek forgalomba, melyek felelősek az allergiás reakciók kiváltásában. Gyakran előfordul, hogy évek óta probléma nélkül használjuk a jól bevált és megszeretett kozmetikumokat, egyszer csak minden átmenet nélkül bőrünk már nem tolerálja. A leggyakoribb tünetek a bőrpír, kiütés, hámlás. Számos olyan termék kapható, amelyet hypoallergén jelzővel látnak el, azonban fontos tudni, hogy ezek a kozmetikumok sem jelentenek teljes biztonságot az allergiás reakciók elkerülésére. Nem ritka ugyanis, hogy épp bizonyos gyümölcs –citrus-, vagy gyógynövényfélékkel szemben alakul ki érzékenység.
- Napfény
Nincs is jobb, mint nyáron a kellemesen meleg napsütést élvezni a strandon, főleg, hogy ez gondoskodik a napi D-vitamin szükségletünkről is. Sajnos nem mindenki napfürdőzhet büntetlenül. Könnyen előfordulhat, hogy napozást követő néhány perc után viszkető csalánkiütésszerű foltok, pattanások, esetleg bőrpír jelenik meg rajtunk. Sajnos ennek oka nem más, mint a napallergia. A probléma okozója valójában az UV-B illetve UV-A fény, de sok esetben a napozás előtt felvitt kozmetikumok is kiváltják. Egyes parfümök, fűszerek, antibiotikumok és fogamzásgátló szerek is fényérzékennyé tehetik a bőrünket. Próbáljunk meg minél kevesebb kozmetikumot, főleg parfümöt használni napozás előtt, azonban a magas faktorszámú naptejet sose hagyjuk el!
- Ételallergia
Bizonyos ételek fogyasztása túlérzékenységi reakciót váltanak ki. Az ételallergia tünetei széles skálában jelennek meg, nehezen azonosíthatóak be, a panaszok rohamokban tapasztalhatóak és vissza-visszatérnek. A leggyakoribb ételallergiás tünetek a bőrön, az emésztőrendszerben és a légutakban jelentkeznek, csalánkiütés, görcsös hasi fájdalom, hasmenés formájában. Néhány élelmiszer okozta allergiafajta:
- tej: ekcémát, hasmenést
- tojás: szem- ajakduzzanatot
- hal, földieper, málna, dinnye: csalánkiütést
- csokoládé, rockfort sajt: migrént
- méz: ödémát válthat ki.
Érdekesség: A vörösborok és a sajtok - különösen a Camambert, Brie, Cheddar, Roquefort - hisztaminban gazdag élelmiszerek. Az arra érzékenyeknél a hisztamin-szint megemelkedése súlyos allergiás reakciókat válthat ki, úgy mint migrénes fejfájás, hasmenés, arckipirosodás.
- Légfrissítők, illatgyertyák, füstölők
Sokan szeretik a légfrissítők és az illatosított gyertyák által keltett hangulatot, ám egyre növekszik azok száma, akiknél mindez allergiás reakciót vált ki. Az említett illatosítók illékony szerves anyagokat bocsátanak ki, amelyek közül több allergizáló hatású. Asztma vagy allergia esetén érdemes teljesen száműzni őket, de egyébként sem ajánlott túlzásba vinni őket.
- „Allergiás vagyok a páromra!”
A fenti mondatot sokan mérgükben mondják, de sajnos van olyan, hogy a párkapcsolatban lévők egyike szó szerint allergiás a másikra. Az ondó által kiváltott allergia leggyakrabban a hüvelyben okoz égő érzést, duzzanatot, kivörösödést. A tünetek órákig, vagy akár napokig is eltarthatnak. Az allergiás reakció kialakulását legegyszerűbben óvszer használatával lehet elkerülni.