Ahhoz, hogy télen energikusak, egészségesek lehessünk, hogy a mindennapokban könnyedén vegyük az akadályokat, meg kell adnunk a szervezetünknek, amire szüksége van! Nézzük, mi kell a Nőnek?
- Meghálálja a bőrünk, hajunk
A szép haj hozzájárul jó közérzetünkhöz, fontos hogy belülről is tápláljuk. A fehérjék és vitaminok megfelelő mennyiségben történő szervezetbe juttatása nélkülözhetetlen az egészséges haj megőrzése érdekében. A haj növekedését biztosító tápanyagnak megfelelő mennyiségű vasat, cinket, szelént kell tartalmaznia. A biotin és a cink pozitívan hatnak a bőr állapotára és erősítik a körmöket is.
- Őszülés ellen
Kutatások igazolják, hogy a korai őszülés egyik oka lehet a B-vitaminok hiánya. Azért is, mert az őszülési folyamatban nagy szerepe van a stressznek, ilyenkor a szervezetünk többet használ ebből a vitamincsoportból, ha idegesek, hajszoltak vagyunk. Ha túl korán tapasztaljuk, hogy hajszálaink a színüket veszítik, érdemes olyan készítménnyel pótolni a hiányt, amely több B-vitamin-fajtát is tartalmaz.
- Vérszegénység ellen vassal
A vérszegénységben szenvedők 80 százaléka nő, ugyanis esetükben fokozott a vasszükséglet, a menstruációs vérveszteség, a terhességek, illetve a szoptatási időszakok miatt. A szervezetünkben kialakuló vashiányra utaló tünetek közé tartozik a hajhullás mellett az állandó fáradtság, kimerültség, sápadt bőr, fejfájás és a hideg végtagok. A vasat pótolni tudjuk akár étrend-kiegészítők formájában vagy magas vastartalmú ételek bevitelével. Jó tudni, hogy a fogamzásgátló tabletta csökkenti a vérben a B12 szintjét, ami szükséges ahhoz, hogy a csontvelőben megfelelően fejlődjenek a vörösvérsejtek. Emellett a vegetáriánus étrendet követőknek is ajánlott táplálék kiegészítők segítségével pótolni a hiányt.
- Csontritkulás ellen
A D-vitamin különösen fontos szerepet tölt be a nők életében. Erősíti az immunrendszert és a csontokat, segít megelőzni a csontritkulás kialakulását, valamint elősegíti a kalcium felszívódását is.
- A szív védelmében
Omega-3 zsírsavakkal sokat tehetünk szívünk egészségéért. Heti két alkalommal érdemes halat enni, amely tartalmazza ezt a létfontosságú elemet – lazacot, heringet, pisztrángot, szardíniát. A lenmag és a dió ugyancsak értékes Omega-3 zsírsav-forrás. Egy kutatás szerint azok, akik napi egy marék diót megesznek nemcsak tovább élnek, de kevesebb a testsúlyuk is. Vigyázat, ha túlzásba esünk, hizlal!