A közelgő Ünnepek bizony megterhelik a gyomrunkat. Nem csak a nagy mennyiségű étel, de az evés gyorsasága, sőt az alkoholfogyasztás is bajt okozhat. Nem kell, hogy az ünnepek a gyomorfájdalomról, gyomorrontásról szóljanak. Néhány tipp, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket:
- Ne együk degeszre Magunkat!
Elkezdjük az evést Szenteste, majd folytatjuk a szülőknél, rokonoknál, barátoknál, végigesszük a töltött káposzta, halászlé, sültek, bejgli, zserbó repertoárt. A legtöbb gyomorprobléma abból szokott adódni, hogy többféle ételt nagy mennyiségben fogyasztunk, főleg nehezen emészthető, zsíros fogások keretében. Csupán az ünnep miatt nem kell nagyobb adagokat fogyasztanunk a szokásosnál. A mértékletesség lebegjen a szemünk előtt, így nem terheljük meg a gyomrunkat, nem lesz teltségérzetünk. Ha nem esszük túl magunkat elkerüljük a gyomorrontást!
- Ne habzsoljunk!
Ha egyszerre túl nagy mennyiségű ételt fogyasztunk, megfelelő rágás nélkül, a gyomrunk még azelőtt túltelik, mielőtt jelezhetne nekünk. Mindez elkerülhető a lassú étkezéssel, alapos rágással. Étkezés előtt fél órával fogyasszunk el egy pohár vizet, valamint étkezés közben egy-egy korty folyadékot, ami szintén növeli a teltségérzetet. Az ünnepi asztal mellett adjuk meg a módját az étkezésnek.
- Várjunk a fogások között
Az édességet, desszertet a főétkezés után egy órával fogyasszuk el, így időt hagyunk a fogások között, elkerülve, hogy a gyomrunkat megerőltessük.
- Segít az alkohol, de mértékkel!
A röviditalokat általában étvágyfokozónak ajánlják, de egyes fajták az emésztést is segítik, fokozzák a nyál- és savtermelődést. A zsíros ételek után megkönnyebbülést okozhat egy pohár vörösbor ami emulgeálja a zsírokat, ezáltal könnyebben emészthetővé válnak. Az alkohollal is legyünk mértékletesek, ha vizet iszunk ital előtt, az hígítja a szeszt. Az alkohol kiválasztásánál részesítsük előnyben a minőségi italokat!
- Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre
Az ünnepek alatt a szokásosnál több alkoholt fogyasztunk, az pedig vizet von el a szervezetből. A szervezet hidratáltságának megtartása érdekében fogyasszunk több vizet, gyümölcslevelet, az emésztést segítő gyógyteákat.
- Ha mégis megtörténne a gyomorrontás
Sokan savtúltengéssel is szembesülnek ilyenkor, amely nem egyszerűen kellemetlen, hanem kifejezetten fájdalmas is tud lenni. Erre a tünetre kiváló a borsmenta tea: nemcsak a felesleges savakkal bánik el, de görcsoldó tulajdonsággal is rendelkezik. Gyors segítséget jelenthet a Salvus víz is, érdemes kipróbálni teltségérzet, émelygés esetén. Az íze borzalmas, de a hatása annál inkább dicsérendő! A gyomorrontás hátterében általában a túlevés áll, különös tekintettel a fűszeres, zsíros ételekre és a túlzott alkoholfogyasztásra. A tüneteket alapvetően az irritáció miatt létrejövő akut gyomor- és bélnyálkahártya-gyulladás alakítja ki, mely a legtöbb esetben spontán gyógyul. Ha megtörtént a baj, pár napig törekedjünk az emésztőrendszer tehermentesítésére, sok folyadék és könnyű ételek (főtt rizs, burgonya, alma, banán) fogyasztása javasolt. Alkalmazzunk gyógyteákat: kamilla, borsmenta, édeskömény.
Még több gyomorenyhítő tippet olvashat itt!
Minden kedves Olvasómnak Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!