Vannak olyan élelmiszerek, melyeknél egyértelműen megállapítható, ha fogyasztásra már alkalmatlanok, ilyen amikor a tej megsavanyodik vagy a sajt megpenészedik. Melyek azok az élelmiszerek, melyekkel érdemes vigyázni:
- Zöldségek, saláták
A nem megfelelően megmosott, megtisztított leveszöldségek, saláták, étkezési csirák és gyümölcsök gyakran okoznak problémát. A spenót, kelkáposzta, saláta nagyon egészséges, tele vannak tápanyagokkal, de könnyen szennyeződhetnek, így a kórokozók könnyen bekerülhetnek a szervezetünkbe. Mivel ezeket a zöldségeket gyakran nyersen fogyasztjuk, így nagyon fontos, hogy alaposan megtisztítsuk őket, mielőtt felhasználnánk őket és kerüljük a zacskózott változatokat.
- Házi disznóvágás
Kevesen hallottak a botulizmusról, mely az egyik legsúlyosabb olyan megbetegedés, ami kapcsolatba hozható a télen népszerű házi disznóvágásokkal. A nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász disznósajt okozza a rosszulléteket. A botulizmus tünete, ha pár nappal az étel elfogyasztása után az ember levertnek érzi magát, izomfájdalmai, hasi panaszai vannak, látási zavart, nyelési nehézséget tapasztal.
- Tonhal
A tonhal a világ legnépszerűbb hala, gazdag jó zsírokban, de sajnos előfordulhat, hogy tartalmaz egy scrombotoxin nevű anyagot, ami fejfájást, görcsöket és bőrpírt okozhat. A toxin természetes módon alakul ki a tonhalban, makrélában. Másrészt egyes egészségügyi szervezetek szerint terhes nőkre szintén veszélyes lehet, ugyanis esetenként olyan magas lehet bennük a higanytartalom, hogy az a magzatnak is árthat.
- Lágy sajtok
Számos fajtáját éppen hogy penészesen fogyasztjuk, amiknél a szag, szín vagy állag kevésbé lehet árulkodó jel. A friss sajtok nagyobb víztartalmuk és alacsonyabb sótartalmuk miatt mindig romlandóbbak, mint az érlelt és a kemény típusú sajtok (pl. parmezán). A tévhittel ellentétben –a nemes penésszel érő termékek kivételével - a penészes sajtokat semmilyen esetben se fogyasszuk el, még akkor sem, ha a penészes részt el is távolítottuk róla! A penészgomba mélyen átszövi az élelmiszert, így a ránézésre épnek tűnő részek elfogyasztásával is veszélynek tehetjük ki szervezetünket. Ha legyengült az immunrendszered, kisbabát vársz inkább csak olyan sajtokat fogyassz, melyek pasztőrözött tejből készültek.
- Csírák
A csírák nagyon népszerű és egészséges ételek, sokoldalúan felhasználhatók és viszonylag könnyű otthon is előállítani őket. Sajnos az a környezet, melyben a csírák fejlődnek, a kórokozóknak is igen kedvező. Jobban járunk, ha saját magunk csíráztatunk otthon, és az edényt rendszeresen tisztítjuk és fertőtlenítjük.
- Osztriga
Igazi gasztronómiai élmény, különleges vacsora, ami azonban könnyen tönkreteheti az estét. Baj forrás lehet, ha olyan helyről nyerik ki, ahol a víz norovírussal szennyezett. A vírus okozta gyomor-bél gyulladása eltörpül az osztriga másik veszélyfaktora mellett. Ez a vibrio, ami a véráramba kerülve lázat, alacsony vérnyomást és hólyagos bőrt okozhat. Mivel az osztrigát nyersen fogyasztjuk, ráadásul nagyon gyorsan képes megromlani.
- Tojás
Bár a tojás okozta szalmonellás esetek jelentősen megritkultak az utóbbi évtizedekben, továbbra is érdemes óvatosnak lenni a majonézzel, a nyers tojásos krémekkel, a jégkrémekkel és egyes koktélokkal.