Lassan mindenről kiderül, hogy rákot okoz, de mi az igazság? Egészségünk érdekében pár dologról érdemes lemondanunk, melyek a feketelistás ételek?
- Tenyésztett lazac
Bár a lazachús az egyik leggazdagabb omega 3 zsírsavakban, de sajnos a lazac 60%-a tenyésztett halból származik, ami már abszolút nem mondható egészségesnek. A farmokon nevelt halak húsában rengeteg vegyi anyag található, mely daganatos betegségeket, a gyerekeknél fejlődési rendellenességeket okozhat. Emiatt kismamáknak kifejezetten ellenjavallott a fogyasztásuk. Ráadásul, ha a lazacot a diétánkba szeretnénk beilleszteni, nem árt ha tudjuk, hogy az ilyen tenyésztett lazac sokkal zsírosabb is. Lazacból a tengeri, vadlazac az igazi és az egészséges, figyeljünk oda a vásárlásnál!
- Füstölt élelmiszerek
Ki ne szeretné a jó kis füstölt kolbászokat, sonkákat? Ugyanakkor nem árt ha mértékkel fogyasztjuk ezeket: ugyanis a füstölt élelmiszerek felszívják a füstöt. A fenyegető kor kockázatát - gyomor- és vastagbélrák- növelhetik a füstölt élelmiszerek gyakori fogyasztása.
- "Édes élet"
Egy átlag európai naponta 25-30 teáskanál cukrot eszik! Ez rengeteg! Nem is gondolnánk, mennyi rejtett cukrot viszünk be egy nap a szervezetünkbe a jégkrém, a gyümölcsjoghurt, a zabfalatok, salátaöntetek, kínai ételek, tejdesszertek mind-mind tartalmaznak cukrot. Nemcsak az elhízást, a cukorbetegséget vagy az inzulinrezisztencia kialakulását köszönhetjük a mértéktelen cukorfogyasztásnak, hanem egyes vizsgálatok szerint a rákos betegségek kialakulását is. Sajnos a sokak által fogyasztott – cukrot helyettesítő – aszpartám illetve szacharin sem sokkal egészségesebb, már kis mennyiségben is kifejti káros hatását.
- Chipsek, burgonyaszirmok
Nemcsak az alakunknak nem tesz jót, de roppant egészségtelen is. A 175 fok fölé hevített olajban sült ételek nagy mennyiségben tartalmaznak akrilamidokat. A magas keményítőtartalmú ételek - burgonya - sokáig ki vannak téve magas hőnek, ekkor képződnek az akrilamidok. Jobb ha társasági összejöveteleken, esti TV nézéskor chipsek helyett ezentúl sós mogyorót, mandulát, diót pakolunk ki az asztalra.
Ha otthon sütünk, figyeljünk arra, hogy a többször újrahasznosított olajban leülepedő, égett darabkák számtalan rákkeltő anyaggal itatják át az ételünket. A sütés során rengeteg rákkeltő anyag keletkezik, az újrahasznosítással ez mind belesül a következő adag élelmiszerbe. A legjobb ha olyan ételt eszünk, amiről tudjuk, hogy milyen olajban sült.
Óvatosan az alkohollal
A túlzásba vitt alkoholfogyasztás bizonyítottan összefüggésbe hozható számos rákbetegséggel. A mértéktartás rendkívül fontos, még a jó minőségű borok esetében is!
- Fánk
Ugye milyen hívogató egy jó kis baracklekváros fánk? Ha legközelebb megkívánjuk, jusson eszünkbe, hogy ezek jelentős mértékben tartalmaznak hidrogénezett növényi olajat, fehér lisztet, cukrot és a már említett akrilamidokat. Lényegében az összes "rosszat”, amivel csak találkozhatunk. A legtöbb élelmezési szakértő egyetért abban, hogy ezek a legkárosabb élelmiszerek és sajnálatos módon a gyerekek igen sokat fogyasztanak ezekből.
- Mikróban készült popcorn
Jobb ezekkel is vigyázni, ugyanis egyes kutatások rávilágítottak arra, hogy a popcornos zacskók falán perfluoroktánsav található, amely szintén rákkeltő. Hagyjunk fel ezekkel is, nem érdemes kockáztatni egy esetleges hasnyálmirigy-, here- vagy májrákot ezek miatt.
Az vagy, amit megeszel! Ne felejtsük el: A rák 30-60%-ban táplálkozási szokásokra vezethető vissza