Egyre több olyan élelmiszer kerül forgalomba, melyek rendkívül káros hatással lehetnek az egészségünkre. Vannak olyanok, melyeket rendszeresen fogyasztunk, és nem is gondolnánk, hogy a legártalmasabbak közé tartoznak. Ha teheted kerüld el őket és valamilyen más, egészséges alternatívát válassz:
- Zacskós levesek
Gyakran folyamodunk zacskós levesekhez, könnyű elkészíteni, csak egy kis forró víz és már kész is! Gyors, praktikus, de tudod, hogy mit tartalmaz? A zacskós levesek és instant tészták nem az egészséges táplálkozás szimbólumai. Bőven van bennük tartósítószer, E betűs alkotóelem, ízfokozó, mesterséges aroma. Ugyan tartalmaz némi zöldségdarabkát, de olyan elenyésző mértékben és annyira ki van szárítva, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük. Lehet, hogy a zacskós leves gyors megoldás, de nem egészséges!
- Gumicukor
Már ránézésre is megállapítható, hogy nem sok természetes összetevő lapul benne. Így, a kifejezetten gyermekeknek készülő termék az egészségüket nem túlzottan támogatja. Keresve is nehezen találnánk ennél mesterségesebb nassolnivalót. Előállítására húsipari melléktermékeket használnak fel, ezen kívül a gumicukor tartalmaz színezőket, savanyító szereket, aromákat. Szinte semmi természetes nincs benne.
Számos legenda kering a gumicukorkák készítéséhez felhasznált zselatin körül. Ezt az anyagot többnyire sertésbőrből készítik, ami egy íztelen, színtelen, szagtalan fehérje. Vannak már „vegán” gumicukrok, amikhez állati fehérje helyett növényi anyagokat használnak.
- Virsli
Svéd kutatók bebizonyították, hogy akár napi egy virsli is káros lehet, ugyanis 19%-kal emelheti a hasnyálmirigyrák esélyét. Nagyobbrészt szóját, kisebb részt nyesedék sertéshúst (vagyis ami az aprításnál leesik) tartalmaz. Minden megtalálható benne, ami szem-szájnak abszolút nem ingere! Ne együk túl gyakran!
- Filteres tea
Látszólag kényelmes megoldás a tea filter, de biztos, hogy ez kell nekünk? Egyrészt jó tisztában lenni vele, hogy a tea filtert fehérítik, és ehhez általában klórt, vagy klórt tartalmazó vegyületet használnak. Ráadásul a filteres teákba a legtöbb esetben azok az apró darabok, morzsalékok kerülnek, amiket a minőségi teákhoz már nem tudnak felhasználni. A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekből készül, melyeket ízesítenek egy kis aromával. Filteres tea helyett használjunk szálas teákat.
- Tartós toastkenyér
A szögletes toastkenyér mindenki számára elérhető a szupermarketek polcain, és sajnos az utóbbi időben alapvető élelmiszerré vált. A tartós kenyér attól lesz akár egy héten át is eltartható, hogy tele pakolják mesterséges anyagokkal, állományjavítókkal. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt pedig agyonfinomított. Ezek helyett együnk frissen készített, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret!
- Mirelit pizza
A pizza az egyik legnépszerűbb étel, finom és jól is néz ki. A fagyasztott változatai azonban nagyon egészségtelenek, mert fehér lisztből, erősen feldolgozott felvágottakból és sajtból készülnek, magas a só tartalmuk. Sajnos nem ritka, hogy a kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat hasznosítják. A pizza alap köszönőviszonyban sincs egy igazi pizza szósszal, csak hasonlít az eredetire. Szerencsére már egyre több pizzéria figyel oda a minőségi összetevők használatára. Üljünk be egy pizzériázóba, és hanyagoljuk a mirelit változatot.
- Panírozott halrudacskák
A halrudacskák a családi ebédek kedvelt kiegészítői, főleg ahol gyerekek is vannak. Nincsen benne szálka vagy nyálkásabb pikkely. Így könnyebben rá tudjuk venni a csemetét is a halfogyasztásra. Azonban a boltokban kapható kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból. Érdemes alaposabban áttanulmányozni a termék dobozát, hogy a halrudacska színtiszta halhúst tartalmazzon. A darált hal, a halpép és a hasonló kifejezések nem túl biztatóak, pláne ha belegondolunk abba, hogy melyek azok a részek, amiket adalékanyagokkal kiegészítve formába préselnek.
- Mikrós popcorn
A popcorn az, amit a leginkább száműznünk kellene az étrendünkből. Miért különösen veszélyes, ha a mikrós változatot eszed? Általában a legtöbb kukorica génmódosított, és tele van tartósítószerekkel, adalékanyagokkal. Sok zacskó bevonata tartalmaz perfluoroktán-szulfonátot (PFOS), ami nem elég, hogy rákkeltő, de rossz hatással van a termékenységre és a veseműködésre is. Kimutatták, hogy a pattogatott kukorica nagyban felelős lehet a meddőségért és a rákért.
- Sajtkrém
Az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen kedvezőtlen hír azoknak, akik csontritkulásban szenvednek. Az összetevők rengeteg kémiai eljáráson esnek át, mire elnyerik a kívánt állagot.
- Habkarika
Bár még messze a karácsony, de majd emlékezzünk ezekre a sorokra. A tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza, színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.