A legtöbb élelmiszer igényli a hűtést, annak érdekében, hogy ne romoljon meg vagy, hogy sokkal tovább fogyasztható legyen, de vannak kivételek. Mi az amit ne tegyünk hűtőbe?
- Kenyér
Néhányan annak érdekében, hogy pár nappal meghosszabbítsák a kenyér felhasználhatósági idejét, beteszik a hűtőbe. Sajnos ezzel a módszerrel csak azt érik el, hogy a kenyér íze és állaga megváltozik, hiszen a hideg, párás levegő nem tesz jót neki. A kenyér nem a hűtőbe való, megkeményedik és kiszárad. Ha vásárlásnál elméreteztük a kenyeret, és úgy látjuk, hogy nem fog elfogyni, inkább tegyük be a mélyhűtőbe, majd a sütőben pirítsunk rá. Fagyasztóban 2-3 hónapig is eláll, csak csomagoljuk be alaposan fagyasztás előtt.
- Az egészséges olívaolaj
Az olívaolajat sem célszerű a hűtőben tárolni, mivel ott megdermed, besűrűsödik és kicsapódik így amikor szükségünk lenne rá, élvezhetetlenné válik. Mivel az olívaolajnak nagy ellensége a meleg és a fény, ezért nem szerencsés az ablak vagy a tűzhely közelében tárolni. Az olívaolaj szobahőmérsékleten nem avasodik meg a lejárati dátumig, ezért zárt üvegben, hűvös, sötét szekrényben a legideálisabb tárolni. Ha megnyitunk egy üveget, egy-két hónap alatt használjuk el!
- A gyerekek nagy kedvence a mogyorókrém
A klasszikus mogyorókrém évekig elvan a konyhaszekrényben, anélkül hogy bármi baja lenne. A hűtő kifejezetten nem tesz jót neki, a kelleténél szilárdabb halmazállapotúvá válik és elillan a könnyű, lágy textúrája, amit imádunk benne.
- Vörösbor
A fehérborral ellentétben a vörösbornak nem tesz jót, ha hűtőben tároljuk, hiszen a vörösbor aromája és ízvilága szobahőmérsékleten adja ki magát igazán. A fehérbor ellenben bátran hűthető.
Örök vita tárgya, hogy a tojást romlandósága miatt célszerű-e a hűtőben tartani, vagy sem. A tojást felhasználásig ajánlott hűteni, mert így biztosabban megelőzhető a kórokozók esetleges elszaporodása. Alapszabály, hogy megmosni csak közvetlenül a feltörés előtt szabad a tojást.
- Sárgabarackkal töltött fánk
Igazán íncsiklandozó tud lenni egy frissen sült sárgabarackkal töltött fánk. De mit tegyünk, ha túl sok van belőle? Semmiképp ne jusson eszünkbe a hűtőbe tenni. A legjobb megoldás, ha szobahőmérsékleten lefedve tartjuk. A fánk maximum két napig tartható, de biztosan előbb el fog fogyni!
- Tonhal konzerv
Sokan a vásárlásból hazatérve a bontatlan tonhalkonzervet automatikusan a hűtőszekrénybe pakolják. Nem véletlenül tárolják a boltokban a hűtés nélküli polcokon, mi is tartsuk azt a konyhaszekrényben vagy a kamránkban. Természetesen felbontás után már a hűtőben a helye, csak arra ügyeljünk, hogy jól le legyen zárva, mert minden átveszi az illatát.