Pár perc az egészségért

7 étel amit soha ne tegyél a hűtőbe!

7 étel amit soha ne tegyél a hűtőbe!

6_etel_amit_soha_ne_tegyunka_hutobe.jpgAz ételek frissen tartása érdekében a legtöbb élelmiszert hűtőben tároljuk, pedig nem mindegyiknek tesz jót neki a hideg. Van pár élelmiszer amelyeket szigorúan tilos hűtőben tárolni, ha nem akarjuk, hogy elveszítsék jellegzetes íz világukat, minőségüket.

 • Méz

Tulajdonképpen felesleges hűtőben tartani, már csak azért is, mert a hideg beindítja a kristályosodást. Így az addig folyékony, jól kenhető méz megkeményedik. Eleve ez az egyetlen élelmiszer, amely egyszerűen nem bír megromlani. A legjobb tehát, ha a konyhapulton szobahőmérsékleten tároljuk. Ha a méz gyógyító hatását szeretnénk élvezni semmiképp ne tegyük forró italba, mert az kiöl belőle mindent, ami jótékony hatású, csupán az édes íze marad meg. 

 • Paradicsom

A piacról hazatérve a paradicsom általában a hűtő aljában landol, pedig ennek sincs szüksége hűtésre. A hidegtől a paradicsom ízetlenné és lisztes állagúvá válik. Minél jobban lehűtjük, annál inkább elveszti természetes aromáját. A legjobb ízt akkor kapjuk, ha szobahőmérsékleten tároljuk, egy jól szellőző kosárban.

 • Uborka

Az uborka a hűtővel nincsen jó viszonyban. A hideg károsítja a zöldség héját, ami kedvezőtlenül befolyásolja az eltarthatóságot.

 • Nutella, mogyorókrém

Szigorúan tilos mindenfajta mogyorós krémet a hűtőben tárolni, egyrészt kenhetetlenné, másrészt ízetlenné válik. A terméket felbontás után sem kell a hűtőben tárolni, 18-24 fokon bontakozik ki igazán az íze. A nagy mennyiségű cukor tartósítószerként működik a mikroorganizmusok növekedésének megakadályozásának érdekében.

 • Csípős szószok

A csípős szószok a bennük lévő nagy mennyiségű ecettől gyakorlatilag örök életűek, éppen ezért az ilyen típusú önteteket felesleges hűtőben tárolni. Mivel ezek az ízek szobahőmérsékleten érvényesülnek leginkább, tartsuk a konyhaszekrényben.

 • Oliva olaj

Az olíva olajat hűvös helyen ajánlott tárolni, azonban nem a hűtőben, mert ott romlik az állaga, és besűrűsödik. Az olívaolaj megdermed a hűtőben, így amikor használni szeretnénk, nehezen fog menni. Az olívaolaj szobahőmérsékleten sem avasodik meg a feltüntetett lejárati dátum előtt.

 • Vörösbor

A vörösbor aromája és ízvilága szobahőmérsékleten adja ki magát igazán, kár lenne hűtőben tárolni, mert így elveszti zamatát. A fehérbor ellenben bátran hűthető, ennek nem lesz baja a hidegtől.

640_dreh.jpg

7 étel amit soha ne tegyél a hűtőbe! Tovább
Köszöntse a májust Bükfürdőn!

Köszöntse a májust Bükfürdőn!

Bükfürdőn majálisozik, aki élvezetes programokra vágyik

kepkivagas.JPGMájus elsejéhez közeledve könnyű elveszni a majálisok programdzsungelében. Van azonban Magyarországon egy nemzetközileg is nagy hírnévnek örvendő fürdőváros, Bük, mely amellett, hogy a harmadik legnépszerűbb úti cél hazánkban,de a fürdőzésen kívül számtalan remek programmal és magas színvonalú szolgáltatásokkal várja vendégeit. Április utolsó hétvégéjén, érdemes lesz kocsiba pattani és Bükfürdőig meg sem állni. Hogy miért? Most eláruljuk:

Bükfürdőt a legtöbben gyógyfürdőjéről ismerik. Él bennünk egy kép ahogy kizárólag - magyar, osztrák, cseh – idős emberek áztatják magukat a furcsa színű medencék vizeiben. Ám e kis városka ennél sokkal több programot és látnivalót kínál az oda látogatók számára. Igaz ez a május elsejei hosszú hétvégére is.

 De mi kell egy felejthetetlen majálishoz?

Jókedv, kalandvágy, na meg Bükfürdő, és ha már itt vagyunk, nem árt bekapcsolódni a remek programok kavalkádjába. Lesz itt zene és tánc, ínycsiklandó ételek, hűsítő italok, kézműveskedés, vásári vígadalom, kulturális feltöltődés: koncertet adVad Fruttik és Belga zenekar, de közösen állíthatunk Májusfát a Széchenyi utcában, s mindezt gyönyörű környezetben.

Mindemellett ellátogathatunk a Bükfürdői Termelői Piacra is, ahol a szezonban heti szinten a helyi és környékbeli termelők, kézművesek értékesítik termékeiket.Az itt közreműködő árusok kizárólag olyan portékát kínáljanak, amelyek hagyományos eljárással, helyben vagy a környéken készülnek és magukban hordozzák a fürdőváros és szűkebb környezetének ízét és zamatát.

 Az aktív programokat kedvelők számára

A táj idilli környezetében kipróbálhatjuk a golfozást a 18-lyukú championship golfpályáján, ahol megtudatjuk, hogy golfütő és golfütő között is hatalmas különbségek vannak. Az aktív szabadidőd tevékenység kedvéért akár biciklit is bérelhetünk, vagy kiélhetjük oldhatatlan mozgás iránti vágyunkat a fitneszparkban, esetleg cipőinket ledobva kipróbáljuk a Kneipp parkot, ahol 510 méter hosszan sétáltunk mezítláb a kaviccsal, fenyőkéreggel, faforgáccsal felszórt gyalogpályán.

 Néha olyan jó kilépni kicsit a mókuskerékből, letenni a lantot és megpihenni.

 A pihenésre vágyók szusszanhatnak egyet a szemet gyönyörködtető és lelket megnyugtató parkban, ahol közelebbről is megismerkedhetnek hazánk gyógy- és fűszernövényeivel, illetve a kijelölt helyen jógázhatnak is. De talán a környék legkülönlegesebb pihenőhelye, Nagy Csaba, büki képzőművész által megálmodott Organikus Pont. A fémvázból készített műalkotások a helyi alkotó elképzelése szerint a természettel, a vízzel és a környezettel harmonizál.

Részletes programok:

Büki Majális

15.15 Joós Tamás Üveggolyók című gyermekműsora
16.00 Kéri Ferenc: Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh – a Sok-szín-pad Társulat előadása – Büki MSK - Színházterem
17.00 Gatto zenekar koncertje
18.30 Tarnai Rock Band koncertje

A programok ideje alatt kirakodóvásár, büfé, légvár, kézműves foglalkozás, fajátékok, arcfestés és még sok minden más várja az érdeklődőket!

Civil ízek tára – főzés a büki a civil szervezetekkel!
Helyszín: Büki MSK – Atrium
Ingyenes!

Májusfa állítás a büki civil szervezetekkel 18.00 órától. 
Helyszín: Bük, Koczán-ház, Széchenyi u. 42.


Vad Fruttik és a Belga koncert
Helyszín: Bük - Átrium (Eötvös u. 11.)

Kapunyitás: 19.00
Start: 20.00

Belépő: 1.500.- Ft (limitált számban), 2.000.- Ft

Jegyelővétel: jegyrendelesbuk@gmail.com vagy személyesen Büki MSK (hétfő-péntek 08.00-17.30)

Illetve 2018. március 22-től már Szombathelyen is vásárolhatók az Agora Jegyirodában (Művelődési és Sportház, Március 15.tér 5.) hétfőtől péntekig 09.00-17.00 között, szombaton 09.00-től 13.00-ig!

A programok ideje alatt kirakodóvásár, büfé, légvár, kézműves foglalkozás, fajátékok, arcfestés és még sok minden más várja az érdeklődőket!

Köszöntse a májust Bükfürdőn! Tovább
Életre szóló élmények a hosszú hétvégére! Látogassunk el az Aquaworldbe!

Életre szóló élmények a hosszú hétvégére! Látogassunk el az Aquaworldbe!

aq.jpgVannak, akiknek nem számít az időjárás, legyen tél, vagy nyár, egész évben kihasználják a magyarországi fürdők adta lehetőségeket. Ám a legtöbben kivárják a strandszezont, hogy újra elővegyék rég látott fürdőruhájukat. De ki mondta, hogy csak a hivatalos strandmegnyitók után lehet egy kiadósat csobbani a családdal és a barátokkal?

De mégis hová menjünk hosszú hétvégén?

Bár az időjárás eddig nem kedvezett a szabadtéri fürdőzéseknek, a hosszú hétvége remek alkalmat nyújt arra, hogy előkeressük jó öreg strandtáskánkat, felfújjuk kedvenc úszóguminkat, pöttyös labdánkat, papucsba bújtassuk lábainkat, összeszedjük családtagjainkat, barátainkat, és elugorjunk közösen a legközelebbi élményfürdőbe, ahol időt szakíthatunk végre az aktív pihenésre és feltöltődésre.

Szerencsére azonban nem kell átlépjük az ország határait, de még a fővárosból sem kell kimennünk, ha valóban aktív vízi élményekkel szeretnénk köszönteni a májust. Itt van nekünk rögtön a Megyeri híd pesti hídfője melletti zöldövezetben elterülő Aquaworld Élményfürdő, mely több, mint egy klasszikus fürdő, sokkal inkább élményközpont, és kétséget kizáróan kis hazánkegyik legnagyobb vízibirodalma.

aquaworld23.JPG

Itt aztán senki nem fog unatkozni!

Az Aquaworld valóságos családi élményparadicsomnak számít, ahol a klasszikus  úszómedence mellett számos szórakozási lehetőséggel is találkozhatunk, fedett medencéinek köszönhetően pedig még esős időben is kényelmesen ellazulhatunk.

Az ide látogatóknak életre szóló aktív vízi élményekben, változatos programokban lehet része, a sport és élmyénymedencéknek, a csúszdáknak, a számtalan szaunának, illetve az állandó animációs programoknak köszönhetően.

ospa_oriental_kupola2_fekvo_nagy.jpg

Ezt kár lenne kihagyni!

Mindazok számára, akik többre vágynak a fürdőzésnél, akiket vonz a mélység, a víz alatti élet megismerése, megtapasztalhatják, és akár el is sajátíthatják a búvárkodás technikáit, fortélyait, mielőtt a valódi nagy ismeretlen misztikus világába merülnének.Oktatásokkal, tanfolyamokkal is vár az Aquaworld, hogy itt készülhess fel a nyári merülésre!

Kikapcsolódás a vízen túl

Ha meguntuk a fürdőzést, az óriásmedencéket, a csúszdák színes forgatagát, vessük bele magunkat a mozgás szabadságába. Számos sportolási lehetőség adott az Aquaworld Vízibirodalomban: futás a zöld gyepen, foci, strandröplabda, sőt, a búvárkodáson felül még szörfözést is tanulhatunk. S amíg a nagyok kiélvezik a welness-kezelések adta kényeztető pillanatokat, addig a legkisebbek a szárazföldi játszóházbanüthetik el az időt, természetesen profi, szakszerű felügyelet mellett.

afterworkfoto.jpg

Ha megéheznénk

A Aquaworld finom kulináris élményekről is gondoskodik látogatói számára. Az idén megújulóFast&Fine önkiszolgáló étterem a gyorséttermi kiszolgálást és a hagyományos éttermi fogásokat ötvözi elérhető árakkal.

Kell ennél több egy remek hosszú hétvégéhez?

A trópusi hangulatú Angkor-romtemplom, a 17 bel- és kültéri élmény- , valamint úszómedence, a szörf, a búvárkodás, a vízen járó labda, valamint 11 különleges csúszda garantálja a szórakozást minden korosztálynak.
Gyertek el, és gyűjtsetek egy csokorra való élményt!

Aquaworld Hotel és Élményfürdő!
Cím:
1044 Budapest, Íves út 16. 

Életre szóló élmények a hosszú hétvégére! Látogassunk el az Aquaworldbe! Tovább
Felnőttbarát nyár Ráckevén

Felnőttbarát nyár Ráckevén

002.jpgBiztosan sokan már tervezgetik, hol töltsék a nyarat, ha nem, akkor éppen itt az ideje. Statisztikák szerint egyre többen döntenek úgy, hogy nyáron nem utaznak el külföldre, hanem maradnak idehaza. Nem egyszerű a választás, hazánkban bő kínálat található wellness szállodákból. A döntést azonban nem is olyan nehéz meghozni, ha van egy jó tippünk.

Ki ne találkozott volna már olyan beszámolóval, hogy egy szuperül megtervezett nyaralást elmosott az eső. Ezért gondolkodjunk olyan megoldásokban, amely egyaránt megfelel szikrázó napsütés és néhány órás, esetleg napos esőzés idejére is.

001.jpg

Tökéletes megoldást kínál erre a Ráckevén található négycsillagos Duna Relax & Event Hotel, amely 2017-ben a World Luxury Hotel Awards szavazáson - a vendégek tapasztalatai alapján - három kategóriában is győzelmet aratott.

A szálloda esetében előnyként kell figyelembe venni az országon belüli kiváló elhelyezkedését, mely révén mindenki számára könnyen megközelíthető. A hotel festői környezetben, közvetlenül a Duna parton, az Árpád-híd szomszédságában található.

003.jpg

A Duna Relax & Event Hotel**** igazi felnőttbarát szálloda. Itt minden a párokról, az ő kényelmükről és a meghitt kikapcsolódásukról szól, egyedülállóan nyugodt környezetet biztosítva, akár szólóban, akár párban érkezik valaki. Gondolom, mindenki egyetért azzal, hogy a szülők és a nagyszülők is megérdemlik a maximális kényeztetést, néhány olyan napot, amikor csak körülöttük forog a világ és újra egymásra hangolódhatnak, aztán megújulva, felfrissülve térhetnek haza.

A főbejáraton belépve tágas, elegáns lobbyba érkezünk. A szálloda minden helyisége harmonizál, elegáns és romantikus légkört áraszt, melyet a kellemes illatok csak fokoznak. A szálloda fekvéséből adódóan, négy szoba kivételével a festői Dunára néző panorámában gyönyörködhetünk, amelyet a hatalmas üvegajtókon kilépve, akár az erkélyről, néhány esetben franciaerkélyről is élvezhetünk. A szobák barátságosak, berendezésük stílusos, meleg hangulatot árasztanak, a korszerű igényeknek megfelelő felszereltség pedig garancia a kényelemre. Egyáltalán nem természetes, de itt a vendéget a szobába bekészített tea, instant kávé, füstölő, és nagyon finom csokoládé illatú tusfürdő várja. 

004.jpg

Ha nyár, akkor elsősorban arra törekszünk, hogy időnk nagy részét a napon töltsük el. A szálloda kertje a meghitt, kellemes kikapcsolódás színtere. Napágyak, baldachinos függőágyak, fák, bokrok, zöld pázsit mindenütt. Az udvar központi része az élményelemeket is tartalmazó dupla medence, amely kiváló lehetőséget biztosít egy reggeli úszáshoz, de az önfeledt lubickolást kedvelők is örömüket lelhetik benne. A medence mellett található a külső bár, ahol a csapolt sörtől a legkülönfélébb koktélokon át, egészen a street food ételekig mindent megkaphatunk, akinek ez is kevés lenne, az felkeresheti az étterem melletti Levendula teraszt és fogyaszthat a’la carte étlapról is.

005.jpg

Akinek elég volt a perzselő nap, annak csak néhány lépést kell tennie és máris a belső antik római wellness részlegben folytathatja a napját, ahol egyedi enteriőr, a lehetőségek és a programok széles választéka fogadja. A wellness és szauna világ az ókori római fürdőhelyek hangulatát idézi. Úszómedence, pezsgőágy, galériás jacuzzi, Kneipp-taposó és fűtött kőpadok szolgálják a vendégek feltöltődését. Találunk itt még finn- és infraszaunát merülőmedencével, élményzuhannyal, gőzkabint, frigidáruimot, tepidáriumot, sószobát. Érdemes kipróbálni a szakképzett szauna mester által vezetett különleges szauna felöntéseket, a reggeli aquafitness órákat és a számtalan masszázs valamelyikét. A wellness részleg este 20:00 és 22:00 között hangulatos gyertyafénybe borul, ilyenkor a romantikáé a főszerep.

006.jpg

Hiába a kiváló elhelyezkedés, a remek szobák és a gasztronómia élmények, ha nincsenek olyan attrakciók, amelyekkel egy hétvégét vagy akár hosszabb időt is eltölthet itt a vendég. A szórakoztató jó hangulatú programokról reggeltől estig gondoskodik a Duna Relax & Event Hotel személyzete. Részt vehetünk páros kalandtúrán, romantik quarter programon, zenei vetélkedőn, meditációs órákon, kézműves programokon, különleges étel és borkóstolókon. Az étteremben felszolgált ételek elsősorban a hazai konyha remekeit vonultatják fel, de a modern trendeknek megfelelő nemzetközi ízekkel is találkozhatunk. A kitűnő fogások mellé a legjobb pincészetek borai kerülnek felszolgálásra. Apró, de annál fontosabb figyelmesség, hogy a bejelentkezéskor külön rákérdeznek az ételallergiára, diétára, így az ételintoleranciával élőknek sem kell aggódniuk.

007.jpg

A szálloda közvetlen környéke kiváló szabadidős programokat kínál. Sétálhatunk vagy biciklizhetünk egy nagyot a Duna partján, felkereshetjük a hangulatos piacot, csónakázhatunk és meglátogathatunk több kulturális emléket, turisztikai attrakciót is, mint a tűztorony, a Savoyai Kastély vagy Magyarország utolsó hajómalmának rekonstrukcióját, hogy csak néhányat említsünk.

008.jpg

Hétvégente a hazai kulturális élet ismert személyeit látja vendégül a szálloda, akikkel közvetlen, személyes hangvételű beszélgetés keretében találkozhatunk. Csonka András, Csengeri Attila, Janza Kata, Kökényessy Ági is jártak a hotelben, de szerveztek már Bűvész Showt is.

Szerintünk minden adott egy kiváló nyári kikapcsolódáshoz. Irány Ráckeve és a Duna Relax & Event Hotel****.

Felnőttbarát nyár Ráckevén Tovább
6 dolog, amitől fertőzést kaphatsz! Ezt minden nőnek tudnia kell!

6 dolog, amitől fertőzést kaphatsz! Ezt minden nőnek tudnia kell!

5_dolog_amitol_fertozest_kaphatsz_e.jpgVan pár dolog, amit minden nőnek érdemes betartania, annak érdekében, hogy elkerülje a fertőzéseket és az ezzel járó kellemetlen tüneteket.  A bosszantó kellemetlenségeket olyan szokások, dolgok is okozhatják, amikre nem is gondolunk: 

 • Sokáig visszatartod a vizeletet

Nem mész ki, mert „nem érsz rá”, pedig kellene? Hajlamosak vagyunk, főleg a munkahelyünkön a vizelési ingert követően még jó ideig visszatartani a vizeletet, ahelyett, hogy azonnal felkeresnénk a mosdót. Ezt bizony nagyon rosszul tesszük, könnyen fertőzés lehet a vége. Az urológusok szerint az a helyes, ha az ember akkor megy pisilni, amikor érzi rá az ingert.  Bár a hólyag képes alkalmazkodni a vizeletgyűjtéshez, hosszú távon mégis az a szerencsés, ha kiürítjük.

 • Túl keveset iszol

Ahhoz, hogy a felgyülemlett baktériumok ne telepedjenek  meg  a húgycsőben, folyamatos folyadékpótlásra van szükség. A veséink arra hivatottak, hogy szűrjék a folyadékot, de ha azt nem juttatjuk be a szervezetbe, akkor ezt a funkciót nem tudja normálisan ellátni. Megelőzésként vagy ha már kialakult a betegség fontos, hogy igyunk, igyunk, igyunk...!

 • Azok a szexi fehérneműk

Tény, hogy szexibbnek érezzük magunkat a csipkecsodákban, de mindenképpen ügyeljünk a fehérnemű minőségére.  A műszálas anyagból készült fehérneműk esetén megnő a gyulladások és gombás fertőzések veszélye. Ugyanez vonatkozik a tisztasági betétek túlzott használatára is, melyek akadályozzák a természetes szellőzést. Ha a kezelések ellenére visszatérő fertőzésünk van, az alsóneműnket 60 fokban mossuk ki, ugyanis vannak olyan baktériumok, melyek 30-40 fokon simán megélnek.  

 • Túl sok mesterséges édesítőszert fogyasztasz

Tartózkodjunk a mesterséges édesítőszerektől, mert növelik a glükóz kiválasztást a szervezetben, mely ideális a baktériumok szaporodásának. Nagyon könnyen képesek felborítani az egészséges mikroflórát.

 • Illatos szappanok, tusfürdők túlzott használata

Az erősen illatosított, vegyszerekkel teli tisztálkodási szerek, habfürdők, szappanok és színes fürdőbombák irritálhatják a hüvelyt, amitől könnyen lehetnek fertőzéseid. A legtöbb parfümtartalmú szappan vagy tusfürdő ugyanis túl lúgos, felboríthatják a hüvely egészséges baktérium-háztartását. Ezzel máris ajtót nyitunk a fertőzések előtt, nő a hólyaghurut és a hüvelygomba veszélye.  Bánjunk ezekkel csínján, használjunk inkább pH-semleges intimmosakodó gélt.

 • Szex után nem látogatjuk meg a mosdót

Jó ha tudjuk, hogy a szex utáni napokban a nők 80%-a kap valamilyen húgyúti fertőzést. Az együttlét után minél előbb menjünk pisilni, ugyanis ez segít a szex utáni hólyaghurut elkerülésében. Nőknél gyakori a szeretkezést követő kellemetlen felfázás jellegű tünet. Ennek oka, hogy az aktus alatt könnyen bekerülhetnek a húgycsőbe olyan baktériumok, melyek a hólyagba jutva pillanatok alatt fertőzést okoznak.

Ha mégis érezzük magunkon a kellemetlen tüneteket, igyunk minél több folyadékot és fogyasszunk tőzegáfonyát!

640_dreh.jpg

6 dolog, amitől fertőzést kaphatsz! Ezt minden nőnek tudnia kell! Tovább
5 jel, hogy D-vitaminhiányban szenvedsz, itt az idő napozni!

5 jel, hogy D-vitaminhiányban szenvedsz, itt az idő napozni!

itt_az_ido_napozni2.jpgA megfelelő D-vitamin szint elengedhetetlen az egészséges szervezet számára, ennek hiányában súlyos betegségek alakulhatnak ki. Tavaszra a lakosság csaknem 70%-a szenved D-vitaminhiányában, ennek pedig két oka van. Egyfelől étellel nehezen lehet a napi mennyiséget fedezni, másrészt csak az év bizonyos időszakaiban jutunk annyi napfényhez, hogy abból testünk elegendő D-vitamint állítson elő. Nézzük mik azok a jellegzetes tünetek, melyek D-vitaminhiányra utalnak:

 • Fokozott izzadás

Az egyik legjellemzőbb tünet a D-vitaminhiányban szenvedőknél a fejbőr, homlok izzadékonysága, amit érdemes komolyan venni. Ha már nyugalmi állapotban vagy kisebb fizikai aktivitás mellett is izzadunk, akkor itt az idő szervezetünkben pótolni a D-vitamint.

 • Lehangoltság, hangulatingadozás

Sajnos szoros összefüggés mutatkozik a tartós lehangoltság, depresszió érzése és a krónikus D-vitaminhiány között. Ennek az a magyarázata, hogy a D-vitamin ugyanazokra a hormonokra - például a szerotoninra - hat, mint ami a hangulatunkra van hatással. Így, ha nem jutunk elég D-vitaminhoz, az jelentősen befolyásolja kedélyállapotunkat. 

 • Állandó gyengeség, fáradékonyság

A tartós D-vitaminhiány folyamatos kimerültséghez vezet, még napi 8 óra alvás mellett is. A D-vitamin a tápanyagok energiává alakításához is nélkülözhetetlen, éppen ezért a kevés D-vitamin szint sok esetben oda vezet, hogy a tápanyagok feldolgozása kevésbé hatékony. A megfelelő D-vitamin bevitel képes fenntartani a szervezet erejét, kortól függetlenül. 

 • Ízületi fájdalmak, törékenyebb csontok

A D-vitaminhiány a kalcium és a foszfát felszívódást is gátolja, márpedig ezek az anyagok nélkülözhetetlenek az ízületek és az izmok megfelelő működéséhez. Emellett nő a törések kockázata is. 30 éves kor felett a szervezet csontépítő folyamata leáll, a D-vitaminhiány pedig felgyorsítja a csontritkulás tüneteit. 

 • Immunrendszer gyengülése, gyakori fertőzések

Az immunrendszer gyengesége és a gyakori megbetegedések is utalhatnak a D-vitamin elégtelen szintjére. Ha már egy egyszerű náthából is nehezen lábalunk ki, a szokásosnál gyakoribbak a megfázások/fertőzések, ideje napfürdőt vennünk.  

Már napi 10 – 15 perces napozás is megoldást jelenthet a problémára!

 Miért is fontos, hogy menjünk ki a napra?

Mivel nagyon kevés élelmiszer tartalmazza ezt a létfontosságú vitamint, ezért az elsődleges D-vitamin forrásnak a napfény számít. A megfelelő mennyiségű D-vitamin képződéséhez naponta legalább negyedórányi, az arcot, a karokat és a vállakat érő napfürdőzés szükséges. A körültekintő napozás nem káros! A gondot az okozza ha védelem nélkül, órákig fekszünk a napon.

640_dreh_1523275664.jpg

5 jel, hogy D-vitaminhiányban szenvedsz, itt az idő napozni! Tovább
Sikeres fogyókúra 6 titka!

Sikeres fogyókúra 6 titka!

fogyokura.jpgA tavasz a fogyókúrák időszaka, de ne csak a súlyvesztésre koncentráljunk, hanem arra is, hogy az eredmény minél tartósabb legyen. Sokakban még mindig él a tévhit, hogy a fogyókúra önsanyargatásról és koplalásról szól.  Nézzük, mi a sikeres fogyókúra titka:

 • Soha ne hagyd ki a reggelit!

Tény, hogy a fogyás alapja az alacsonyabb kalória bevitel, de nem jó ötlet a reggelin spórolni. A reggeli az anyagcseréd motorjának beindítója. Kutatások bizonyítják, hogy aki üres gyomorral kezdi a napját, hajlamosabb a túlevésre. Ha rendszeresen kevesebbet eszel, és nem adod meg a szervezetednek a szükséges tápanyagokat, épp az ellenkező hatást éred el. A szervezet „vészüzemmódra” kapcsol, lelassul az anyagcsere, a test tartalékolni fog. Amint elkezdesz rendesen enni, a szervezeted azonnali raktározásba kezd. Egy rostban és fehérjében gazdag, lassan felszívódó reggeli ezzel szemben segít az eredményes fogyókúrában.

 • Figyelj a folyadékbevitelre!

A táplálkozás mellett figyelned kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Naponta 2-2.5 liter ásványvizet, gyógyteát, gyümölcslevet igyál meg. A folyadék segít abban, hogy a méreganyagok távozzanak a szervezetünkből, csökkenti az éhségérzetünket. A gyors anyagcseréhez ez ugyanolyan fontos, mint az elegendő rostfogyasztás. Figyeljünk arra, hogy a napi folyadékmennyiséget sok kisebb adagban biztosítsuk, hogy a szervezet folyadékellátottsága mindvégig optimális legyen. Gyakori hiba, hogy a fogyókúra alatt nem vesszük figyelembe az elfogyasztott italaink energiatartalmát. Egy capuccino vagy egy koktél akár több száz kalóriát is jelenthet.

 • A sport legyen az életed része!

Bár vannak olyan fogyókúrás programok, amelyek azt ígérik, hogy mozgás nélkül is tartósan lefogyhatunk, de valójában a fogyáshoz és az eredmény megtartásához rendszeresen mozgásra van szükség. A sport nem csupán javítja az állóképességet és formálja az alakot, de serkenti az anyagcserét is. Napi mozgásnak nem elég a parkolótól a házig való séta. 15 – 20  perc intenzív gyaloglás is jobb, mint a semmi. A legjobb kalória- és zsírégető mozgás a spinning, futás, túrázás, köredzések. Lényeges, hogy ne üres gyomorral álljunk neki edzeni, így nem csak az izmaink tömegét tudjuk megőrizni, hanem az edzés is sokkal jobban fog esni. Be kell lássuk: Testmozgás nélkül nincs sikeres fogyás!

 • Ne csak a kalóriákra helyezd a hangsúlyt!

 A napi energia szükséglete mindenkinek egyéni, függ az életkortól, nemtől,  napi aktivitástól. Ha fogyni szeretnénk, akkor a bevitt energiamennyiségnek kevesebbnek kell lennie a felhasználtnál. Az, hogy ezt pontosan kinél mekkora értéket jelent, személyre szabottan kiszámítható. Ugyanakkor nem mindegy, hogy a napi kalóriamennyiséget miből viszed be. Vannak olyan ételek, melyek az úgynevezett „üres kalóriák” minden tápanyagot nélkülöznek, viszont ezekből lesz az úszógumi. Például kedvenc salátádra ne majonézt tegyél, jobban jársz egy kis olívaolajjal vagy citromlével.  (100 g majonéz több mint 700 kalória).  A light termékekkel érdemes vigyázni. Az üdítők esetében valóban igaz, hogy a csökkentett cukortartalmú italoknak a kalóriatartalma is alacsonyabb, de a joghurt esetében igen csekély a különbség, hiszen az energiaértékét javarészt a benne található zsír adja, ezért a light finomságokat is csak mértékkel edd.

 • Reális célokat tűzz ki!

Ha túl nagy elvárásokkal indulsz neki a fogyókúrának, például kitűzöd, hogy az első héten – 10 kilótól szabadulsz meg, ezzel csak a kudarcot halmozod. Inkább válassz kisebb, de teljesíthető célokat. Lényeges, hogy tartsunk ki és ne adjuk fel! Ha már a fogyókúra során kialakítunk egy teljesen új életmódot, akkor érdemes azt követnünk a diéta után is.

 • Előzzük meg a jojó effektust

Bár mindenki gyorsan szeretne látványos eredményt elérni, de próbáljuk betartani az aranyszabályt és egy héten fél kilónál ne fogyjunk többet. Ha ugyanis gyorsabb ütemben fogyunk, akkor a fogyókúra befejezésével a szervezetünk elkezd raktározni, így nagyon gyorsan visszajöhetnek a leadott kilók.

640_dreh_1523275664.jpg

Sikeres fogyókúra 6 titka! Tovább
7 dolog amit takarítanod kellene de nem teszed meg!

7 dolog amit takarítanod kellene de nem teszed meg!

hasznalati_targy.jpgTalán meglepő, de a közvetlen környezetünk tele van olyan használati tárgyakkal, melyek nap mint nap az életünk része, ugyanakkor a baktériumok melegágya. A baktériumok pedig egy sor betegséget okoznak. Te rendszeresen tisztítod a lakásban az alábbi dolgokat?

 • Mobiltelefon

Elképzelhetetlen lenne az életünk telefon nélkül, bárhol vagyunk, akármit is csinálunk használjuk a mobilunkat., akár tömegközlekedés alkalmával, de legtöbben még a mosdóba is magukkal viszik. Talán nem is gondolnánk, de a legújabb kutatási eredmények szerint mobiltelefonunkon több baktérium található, mint egy WC-ülőkén. A mobilunkat kétnaponta illene tisztítani antibakteriális kendővel. (Ugyanez érvényes a számítógép billentyűzetére is.) 

 • Ásványvizes palack

Sokan a munkahelyükön utántölthető műanyag palackot tartanak, hogy ne feledkezzenek meg a szükséges napi folyadékbevitelről. Soha ne fogyasszuk el az előző napról maradt állott vizet. Használat előtt mossuk el a palackot forró vízzel, ha nem szeretnénk betegek lenni.

 • Pénztárca

Ami a kórokozókat illeti, bőven el van látva velük a pénztárcánk is, melyet szintén egy nap során többször kézbe veszünk. Leginkább készpénzhasználat után tesszük ezt, ami szintén az egyik legnagyobb baktériumforrás. (Ugyanilyen a bank- és jegyautomaták gombjai is.) Érdemes a pénztárcánkat néha alaposan áttörölni.

 • Távirányító

Mikor törölted meg utoljára a távirányítót? A kutatók a távirányítón sokkal több baktériumot találtak, mint a többi elektronikai eszközön. Nem is csoda, hiszen minden egyes nap a kezükben van, sőt általában több ember kezén is végigmegy egy nap alatt. Ez jusson az eszünkbe akkor is, amikor egy szállodai szobában a távíiányitót használjuk, valószínűleg előttünk már több százan végigfogdosták. 

 •  Sminkecset

Sajnos a ritkán tisztított sminkecsetek a baktériumok igazi tárháza. Használat során a bőrünkről rákerülnek a baktériumok, az elhalt hámsejtek, amik mitesszereket, pattanásokat, sőt komolyabb bőrbetegségeket okozhatnak.  Ha az ecsetek piszkosak, ragacsosak, sokkal több sminket szívnak fel és nehezebben lehet velük dolgozni is. Célszerű legalább hetente szappanos vízben átöblíteni az ecseteket, majd alaposan megszárítani.

 • Törölköző, konyharuha

A fürdőszobában használt törölközőkön könnyen megtelepszenek a baktériumok, hiszen maga a fürdőszoba is nyirkos, párás, meleg hely, ami kedvez a mikroorganizmusok szaporodásának. Ügyeljünk arra, hogy a törölközők, konyharuhák használat után teljesen megszáradjanak, így nem szaporodnak a baktériumok. Ajánlott hetente cserélni őket.

 • Konzervnyitó

A legtöbb ember, ha kinyit egy konzervet, a bontót azonnal visszateszi a helyére. Egy közegészségügyi csoport konyhai eszközöket vizsgált meg mikroorganizmus szennyezettséget felmérve. Arra az eredményre jutottak, hogy ezen a tárgyon volt a szalmonella kórokozója a legnagyobb számban megtalálható. Célszerű minden használat után forró vízzel és mosogatószerrel eltávolítani a szennyeződéseket a konzervnyitóról.

dr_nyaribanner300x250_2_1522555949.jpg

7 dolog amit takarítanod kellene de nem teszed meg! Tovább
6 tipp, hogy legyőzzük a tavaszi fáradtságot!

6 tipp, hogy legyőzzük a tavaszi fáradtságot!

why-does-caffeine-make-me-tired-.jpgHiába a természet újjáéledése, sokakon pont ilyenkor lesz úrrá a tavaszi fáradtság. Ezt a jelenséget nem betegségként kell megélnünk, pusztán a tél végi kimerültséget jelzi! A téli hónapok után szükség van némi megújulásra, hogy feltöltsük magunkat és elkerüljük a tavaszi fáradtságot. Nézzük, mit tehetünk:

 •  Sokat segít a reggeli zuhany

A reggeli zuhany nemcsak azért hasznos, mert segít felébredni és magunkhoz térni, de felpezsdíti vérkeringésünket. A reggeli váltózuhany segítségével egész nap frissek maradhatunk. Kezdjük a zuhanyzást először kellemes hőmérsékletű vízzel, majd hűtsük folyamatosan, és ezt ismételjük meg néhányszor.

 • Figyeljünk a folyadékbevitelre

Bár a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel minden évszakban fontos, de a tavasz beköszöntével kezdjük el növelni az adagot! Lehetőleg igyunk meg két liter szénsavmentes ásványvizet, de akár fogyaszthatunk frissen facsart gyümölcs vagy zöldségleveket is.

A szervezetünk megfelelő működéséhez szükség van megfelelő mennyiségű folyadékra! Ha csak olyankor iszunk, amikor már tényleg szomjasnak érezzük magunkat, akkor ez általában azt jelenti, hogy dehidratáltak vagyunk. 

 • Gyümölcsökkel a tavaszi fáradtság ellen

Turbózzuk fel szervezetünket minél több C-vitaminnal, hogy ne legyen úrrá rajtunk a kimerültség, levertség. A tavaszi fáradtság ellen az áfonya, paradicsom, savanyú káposzta, citrusfélék, banán ajánlott. Tavasszal beindul az élet a piacokon, egyre több friss zöldséget, gyümölcsöt szerezhetünk be. Kipróbálhatjuk az oly népszerű frissítő smoothie recepteket is, amit pillanatok alatt elkészíthetünk és akár magunkkal is vihetjük.

 • Irány ki a szabadba!

Tavasz első heteiben fáradtabbnak érezzük magunkat, mint télen, ennek ellenére érdemes erőt venni magunkon. Egy-egy hétvégi kirándulás, kerékpározás, a szabadban töltött idő segít abban, hogy újra formába lendüljünk. A szervezetünknek szüksége van a friss levegőre, főleg ilyenkor. Tél végére a lakosság 70- 80 százaléka hiányt szenved a D-vitaminból, érdemes tehát az első napsugarak láttán kimerészkedni a szabadba.

A D-vitamin jellegzetessége, hogy kialakulásához napsugárra van szükség.

Ezek mellett választhatjuk a mozgás bármely más formáját is, akár az edzőtermet, az uszodát vagy az otthoni tornát, a lényeg hogy rendszeresen szakítsunk időt a testmozgásra.

 • Itt az idő hódolni a hobbinknak!

Tavasszal az alkotási kedvünk megnő, kreatívabbak, találékonyabbak vagyunk. Szánjunk több időt kedvenc hobbinkra. Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, kertészkedjünk, barkácsoljunk. Most itt az idő, hogy belevágjunk valami újba és felpezsdítsük a szürke hétköznapokat.

 •  Élénkítsük fel a nyirokkeringést szaunával!

Finnek szerint a szaunázás kis mértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer. A szauna erősíti az immunrendszert és felpezsdíti a vérkeringést. Beindítja a test méregtelenítő folyamatait, segít megszabadulni a tavaszi fáradságtól. Aki nem bírja a forróságot, próbálja ki az infraszaunát!

dr_nyaribanner640x480_1_1522555871.jpg

6 tipp, hogy legyőzzük a tavaszi fáradtságot! Tovább
7 gyakori szokás, ami gyorsítja az öregedést! Hagyjunk fel velük!

7 gyakori szokás, ami gyorsítja az öregedést! Hagyjunk fel velük!

rossz_szokasok_melyek_gyorsitjak_az_oregedest.jpgNem mindenki öregszik ugyanolyan ütemben, vajon milyen rossz szokások gyorsítják ezt a folyamatot? A helytelen táplálkozás, a dohányzás vagy a túlzásba vitt napozás óhatatlanul árulkodó jeleket hagy bőrünkön, mely évekkel öregíthet bennünket.

 • Túl sok vagy nem megfelelő kozmetikumot használsz

Az arcápolók, hidratálók, szérumok nem ritkán olyan ártalmas vegyületet tartalmaznak (szulfátok, parabének) -miközben azt gondoljuk, hogy jót teszünk a bőrünknek-, melyek pont az ellenkező hatást váltják ki. Nem fiatalítják, hanem öregítik a bőrt. A mindennapi arcápolás nagyon fontos, de figyeljünk az összetevőkre, próbáljunk mindig a bőrünknek megfelelő, természetes alapanyagú termékeket használni.  

 • Túlzásba viszed a nassolást

Ha képtelenek vagyunk ellenállni az édességnek, és állandóan nassolunk, akkor idővel azt vesszük észre, hogy bőrünk egyre inkább öregszik. A cukormolekulák ugyanis beindítják a glikolizáció nevű folyamatot, ami ráncossá, fáradttá teszi az arcunkat. Ráadásul a cukor hatására a kollagén és az elasztin rostok - melyek a bőr tartását adják - átalakulnak a szervezetben. 

 • Naptejet csak nyaralás alkalmával használsz

Kevés dolog károsítja és öregíti annyira a bőrt, mint az UV sugárzás. Ezek a sugarak nem csak nyáron a tengerparton érik a bőrünket. Magyarországon már áprilistól érdemes egy alacsonyabb faktorszámú krémet használni, amit a nyár folyamán egy magasabb, 20-30 faktoros krémre cserélünk. Így megelőzzük a kitágult pólusokat, a barna foltokat, a korai ráncosodást.

Tudatosítsuk magunkban! A napfényvédő krémek használata jelentősen lassítja a bőr öregedésének folyamatát! 

 • Nem használsz szemránckrémet

30 év kor fölött mindenkinek ajánlott a jó minőségű, vitaminokban gazdag szemránckrém használata. A szemkörnyéki bőr az egyik legvékonyabb rész, az évek múlásával hamar veszít a rugalmasságából, illetve a szép tónusából. Ápolás hiányában idő előtt megjelennek a ráncok.  A-, C- és E-vitamin tartalmú szérumokkal azonban lassítható ez a folyamat.

 • Túl keveset alszol

Az egyik legismertebb tévhit az alváshiányról, hogy csak a szem alatti sötét karikákban jelentkezik. Egy átlagos egészséges felnőttnek 7-8 órát kell aludnia egy éjszaka, hogy kipihent, szellemileg friss maradjon a következő napon. Ha 7 óránál kevesebbet alszunk, az energiahiányt, depressziót, súlygyarapodást és figyelemzavarokat okozhat. Jó tanács: Sokkal jobbat teszünk a bőrünknek, ha háton fekve alszunk, különben összegyűrődik a bőr, és ha rendszeresen így alszunk, a ráncok hamar elmélyülnek.

 • Alkohol, dohányzás

Dohányzás hatására az agy vitaminokat vonhat el a bőrből, így az arc fakóbbá válhat. Ráadásul a kollagéntermelés is zavart szenvedhet, ami az öregedést gyorsítja fel. A túlzásba vitt alkohol eredményeképp a bőr pirosabbá, püffedtebbé válik. Ha  alkoholt iszunk a bőrünk állapota miatt is figyeljünk a megfelelő vízfogyasztásra, hiszen a dehidratáltság nem csak a másnaposságot idézi elő.

 • Gyakori szoláriumozás

A szolárium káros hatására gyakran felhívják a figyelmet a szakemberek. Sajnos öregíti a bőrt, mivel a szolárium UV-A-sugarai mélyebbre jutnak a bőrben, ott károsítják a kötőszövetet, ez pedig ráncosítja a bőrt.

wellness-elmeny-banner-300x250_1519887452.jpg

7 gyakori szokás, ami gyorsítja az öregedést! Hagyjunk fel velük! Tovább