Pár perc az egészségért

Újdonság a Caffè Pertè kínálatában

Újdonság a Caffè Pertè kínálatában

szerk_001.jpgA közelmúltban lehetőségünk nyílt, hogy kipróbáljuk a Caffè Pertè kínálatából az Art Coffee sorozat első termékét. Egy igazán egyedi kávét kóstoltunk, amely mint megtudtuk egy új termékcsalád, az Art Coffee kezdetét jelenti a Caffè Pertè kínálatában. A praktikus és exkluzív kávéhengerben kiváló minőségű Arabica és Robusta kávébabokat kombináltak, amelyek Brazília, Közép-Amerika és Afrika egzotikus régióiból érkeznek, hogy a hazai kávéfogyasztók a lehető legizgalmasabb és legváltozatosabb ízekkel találkozhassanak.

Az Art szó művészetet, műalkotást jelent és ez ennél a terméknél kétszeresen is tetten érhető. Egyrészt a gondosan válogatott kávészemekből készített, mesterien pörkölt szemes kávéra kell gondolnunk, másrészt a kávédobozon található képre. A dizájnt Rékasi Tiborné, lelkes és tehetséges tanítónő által festett egyedi képek inspirálták. A festményt maga a tanítónő ajándékozta a Caffè Pertè tulajdonosának.

A vibráló ízek ötvözése élettel teli, krémes textúrát eredményeznek, amelyet hosszan tartó karakteres íz kísér. Az Art Coffee nem csupán egy ital, hanem egy élmény is, amely magában hordozza a művészetet és a kávé élvezetét.

A Caffè Pertè szemes kávéi lenyűgözik a fogyasztót legyenek ristrettó, eszpresszó vagy éppen cappuccino rajongók. Esetünkben nem egyszerű megtalálni a közös nevezőt, mert én inkább eszpresszót, míg a párom inkább a cappuccinót részesíti előnyben. Számunkra az Art Coffee egy kitünő választás.

Nagy örömünkre a cég kávéi már nemcsak az éttermekben és a kávézókban érhetőek el, hanem akár mi magunk is megvásárolhatjuk, legegyszerűbben a Caffè Pertè webshopjában. A termék 250 grammos hengeres kiszerelésben érhető el szemes és őrölt kivitelben.

Újdonság a Caffè Pertè kínálatában Tovább
Mit tegyünk, ha nehezen alszunk el?

Mit tegyünk, ha nehezen alszunk el?

facebook_bejegyzes_940x788_px_2024-04-09t075630_625.jpeg

A pihentető alvás elengedhetetlen feltétele az egészségünknek, a kialvatlanság számos egészségügyi problémához vezet. Sokaknak nagyon nehezen megy az elalvás, nézzük meg a leggyakoribb tévhiteket, amiket ideje kiiktatnunk:

Hétvégén be tudjuk pótolni az elmaradt alvást - Sajnos nem tudjuk a hétköznap elmaradt alvást hétvégén bepótolni. Hiába alszunk 8-10 órát hétvégén, ha hétköznap csak napi 5 órát sikerül alvással töltenünk, az már káros  az egészségünkre nézve. Szóval a hétköznapok alváshiányát nem tudjuk ellensúlyozni a hétvégi lustálkodással. 

A napközbeni szunyókálás káros - A napközbeni alvás pihentet, de csak abban az esetben, ha csupán 15-30 perces szunyókálásról van szó. Utána fittebbnek és teli energiával érezhetjük magunkat. Ha viszont egy óránál hosszabb délutáni alvást iktatunk be, akkor  utána  fáradtabbnak, gyengébbnek, tompábbnak érezzük magunkat, sőt este nehezebben tudunk majd elaludni.

Aki sportol jobban alszik - Ez csak abban az esetben igaz, ha nem lefekvés előtt edzettünk. Fontos, hogy a napi testmozgást kora estig fejezzük be, különben a szervezetünk túlságosan felpörög, készenlétben áll és nehezen megy az elalvás.

Van, akinek csak pár óra alvásra van szüksége - Sokan azt állítják magukról, hogy pár órányi alvással beérik. Sajnos ők nem vesznek tudomást az alvásigényükről, 7- 8 óránál kevesebb alvás mindenkinél a hatékonyság rovására megy, és az egészségét kockáztatja.

Mit tehetünk a pihentető alvásért?

  • Este kerüljük a nehéz ételek, alkohol és a koffein tartalmú italok fogyasztását.
  • Próbáljuk meg a hálószobában minimálisra csökkenteni a fényeket, sötétítsünk be! A melatonin termeléshez fontos a sötétség.
  • Biztosítsunk ideális hőmérsékletet az alváshoz, este jó alaposan szellőztessünk ki.
  • Hívjuk segítségül a levendula illóolajat, amitől bizonyítottan könnyebben el tudunk aludni. Csepegtessünk pár cseppet az illóolajból a párnánkra.
  • Lefekvés előtt igyunk citromfű teát.
  • Együnk banánt! Az alváshormonként is ismert melatonin található meg a gyümölcsben, illetve triptofán, ami szintén segít a gyorsabb elalvásban.
Mit tegyünk, ha nehezen alszunk el? Tovább
A legolaszabb kávé, avagy a Caffé Perté sikerének titka

A legolaszabb kávé, avagy a Caffé Perté sikerének titka

lanyos_kep.png

Az igazi olasz kávézás élményének nem csupán az íze, hanem az egész atmoszférája is varázslatos. Tudjuk, hogy a siker kulcsa nem csupán a minőségi termékekben, hanem a teljes kávéélmény megteremtésében rejlik. Vajon mi a titka annak, hogy a Caffe Perté márka olyan sikeres?

Szakértelem, hagyomány és tradíció - ezek a kulcsszavak jellemzik leginkább a Caffé Perté-t, a magyar piacon már közel három évtizede jelen lévő, kiváló minőségű kávékat gyártó és forgalmazó vállalkozást.

Az olasz kávékultúra szerelmeseinek nem ismeretlen márka ez, melynek hátterében egy olasz kávépörkölő család áll, akiket az olasz kávékultúra iránti szenvedély és elkötelezettség vezérel. A Roncadi család története Olaszországból, Modenából indult, és azóta is elkötelezettek maradtak a jó kávé iránt. A Caffé Perté nem csupán kávét értékesít, hanem egy teljes kávéélményt kínál az olasz stílusú kávé és kávékultúra népszerűsítése által.

Közvetlenül a termelőtől

Kávéikat közvetlenül a legjobb termőterületekről szerzik be így garantálva az állandó magas minőséget és az utánozhatatlan Caffé Perté kávét.

Saját Pörkölőüzem

A Caffé Perté saját pörkölőüzemmel rendelkezik, ahol a legmodernebb technológiákat alkalmazzák annak érdekében, hogy a kávé mindig frissen kerüljön az ügyfeleik csészéjébe.
A heti rendszerességű friss pörkölés alapvető fontosságú számukra, hiszen így tudják garantálni a tökéletes Caffé Perté ízélményt. Céljuk, hogy a lakossági szegmens felé is nyissanak, így nemrégiben elindult saját webshopjuk is, ahonnan gyors szállítással elérhetők termékeik.

Az Olasz Életstílus Magyarországon

A Caffé Perté célja, hogy a minőségi kávézás élményét mindenki számára elérhetővé tegye. Ehhez minőségi kávékat, teákat, forrócsokoládékat, kávéfőzőket és egyéb barista eszközöket forgalmaznak, melyek segítségével akár az otthonodban is élvezheted az igazi olasz kávéházak hangulatát.

Kávé Edukáció

Emellett fontosnak tartják a vásárlóik edukációját is, különböző edukatív tartalmakkal a social media felületeiken. Az online tartalmak, receptek és kávészakértők által készített videók segítségével az ügyfelek jobban megismerhetik és megérthetik az igazi olasz kávézás titkait.

A Caffé Perté sikerének titka nem csupán a minőségi termékekben és a hagyományok tiszteletében rejlik, hanem abban is, hogy szenvedélyesen és elkötelezetten dolgoznak azon, hogy az emberek számára elhozzák az igazi olasz kávézás élményét. Legyen szó egy reggeli indulásról vagy egy baráti összejövetelről, a Caffé Perté mindig a legjobb választás.

A legolaszabb kávé, avagy a Caffé Perté sikerének titka Tovább
5 biztos jel, hogy mérgező kapcsolatban élsz!

5 biztos jel, hogy mérgező kapcsolatban élsz!

facebook_bejegyzes_940x788_px_2024-03-19t095712_314.jpeg

A mérgező kapcsolat lényege: sérülsz, kiszipolyoz, felemészt és végtelen ürességet hagy maga után. Nem csak a lelkednek, az egészségednek sem teszel jót azzal, ha bent ragadsz egy rossz kapcsolatban. Ezeknek pedig minél előbb véget kell vetni, különben hosszú évekre megnyomoríthatnak. Öt biztos jel, hogy valóban mérgező kapcsolatban élsz:

Állandó kritizálás -  Azt érzed, hogy nem tudsz megfelelni neki? A mérgező kapcsolatok egyik leghangsúlyosabb figyelmeztető jele az állandó kritizálás, hibáztatás. Az ironikus beszólások, kritikák, megjegyzések, amiket megfogalmaz feléd, szépen lassan lerombolják az önbizalmadat.  Mindegy, mennyire próbálkozol, folyton úgy érzed, hogy nem tudsz elég jó lenni. Nem tud veled örülni a sikereidnek, nem támogat a kitűzött céljaid elérésében. Amennyiben egy kapcsolatban sok a kritika és a lenéző viselkedés, előbb utóbb oda vezet, hogy a másik személy hasztalannak fogja érezni magát.

Nem tudsz önmagad lenni - Az egészséges, szeretettel teli párkapcsolat egyik fő jellemzője, hogy úgy érzed, minden álarc nélkül  önmagad lehetsz, nincs benned feszélyezettség.  A boldog párkapcsolat nem azt jelenti, hogy nincsenek súrlódások, hanem azt, hogy nem kell feladnod önmagad. Ezzel szemben egy mérgező kapcsolatban sosem lehetsz olyan, amilyen valójában vagy, folyton azt kell figyelned hogy mit mondasz és hogyan csinálod. Ha azt veszed észre, kiveszett belőled az optimizmus, és kezdesz negatív irányba megváltozni, lemondani egy csomó dologról amik egykor örömet okoztak, akkor ideje átértékelned az életedet és legfőképpen a kapcsolatodat.

Versengés - Nézeteltérések, konfliktusok még a legharmonikusabb kapcsolatban is adódnak, csak az nem mindegy, hogy hogyan. Amennyiben egy megoldásra váró probléma merül fel a kapcsolatban, az lenne a legfontosabb, hogy közös nevezőre valamilyen megoldásra, kompromisszumra jussatok. Ezzel szemben egy mérgező kapcsolatban konfliktusok esetén az egymás feletti győzelem a fontos. Az egyik fél állandó erőfölénnyel akarja a másikat meggyőzni, lenyomni, maga alá gyűrni. A veszekedés egy eszköz, hogy hatalmat gyakorolhasson a másik fél fölött. 

Meg akar változtatni! - Ahelyett, hogy elfogadna úgy, ahogy vagy inkább csak megváltoztatna. Az ő akarata előrébb való, a saját elképzeléseit próbálja meg érvényesíteni, neked pedig nem hagy szinte semmilyen lehetőséget. 

Negatív energia - Ha egy kapcsolat légköre feszült, nem csak érzelmileg és mentálisan, hanem fizikailag is megviseli az illetőt.

Aki mérgező kapcsolatban él, annak minden nap egy új kihívás. Nincs lazítás, csak ha nincs jelen épp az életedben.

5 biztos jel, hogy mérgező kapcsolatban élsz! Tovább
Tavaszi feltöltődés Balatonfüreden

Tavaszi feltöltődés Balatonfüreden

001_1.pngAz idén talán minden eddiginél korábban köszöntött be a tavasz. Az ember ilyenkor mihamarabb szeretne kimozdulni. Az álmos ködöt felváltja a nap simogatása, amely mindannyiunkat kalandra csábít. Itt az ideje, hogy magunk mögött hagyjuk a város nyüzsgő forgatagát és keressünk valami nyugodtabb, meghittebb környezetet.002_2.png Első gondolatunk valamiért a Balaton volt, amely minden évszakban képes újat mutatni számunkra. Egyik kedvenc városunk Balatonfüred, ahol szívesen töltjük időnket az év minden szakában. Ha tehetjük nem csak egy rövid séta erejéig keressük fel a várost, hanem több éjszakára is maradunk. Így tettünk most is. Számunkra kiemelten fontos egy szálláshely esetében a lokáció, a wellness szolgáltatás és a finom ételek. Ezek alapján talán érthető, hogy miért a Hotel Golden Lake Resort**** superior volt a nyerő választás.003_3.pngA szálloda közvetlenül a Balaton partján, a kikötő és a Tagore sétány szomszédságában helyezkedik el. Mindig nagy öröm ide megérkezni. Több alkalommal is sikerült már megszállnunk a hotelben. Legutóbb a sétálóutcára néző szobát kértünk, mert szerettük volna megérezni, ennek a mindig lüktető városnak a hangulatát. Természetesen aki első alkalommal látogat el a szállodába, az kérje nyugodtan a balatoni panorámás szobák egyikét, amelynek erkélyéről pazar szelfik készíthetőek a Tihanyi Bencés Apátsággal a háttérben.004_4.pngIdőjárás függvénye, de feltöltődésünket általában a Venus wellness & beauty részleg beltéri medencéjében kezdjük, aztán az udvari pezsgőfürdőben folytatjuk. Gyermekes családok is válasszák bátran a Hotel Golden Lake Resort**** superiort hiszen a benti gyermekpancsoló és az egyéb kicsiknek szóló attrakciók garantált sikert aratnak.005_3.pngA lendületes és jókedvű fürdőzést a masszázsok kiválasztása követi. Lehet ez hagyományos, aromaolajos vagy éppen minőségi Lavender Tihany termékekkel végzett masszázs a megújulásunk garantált. Tipp! Célszerű előre masszázsidőpontokat foglalni, hogy napi rutinunkhoz, illetve tervezett programunkhoz igazíthassuk azokat!006_4.pngEgyre több szállodában várják a vendégeket szaunaprogramokkal, azonban kevés hely akad, ahol a szakmát magas színvonalon űző szaunamesterekkel találkozhatunk. A Hotel Golden Lake Resort**** superior idejében felismerte ezt az igényt és nagyszerű szaunacsapat vezeti le a változatosabbnál változatosabb szaunashowkat. Nem utolsó szempont, hogy a programok a kültéri, balatoni panorámás szaunában kerülnek levezetésre, így a siker egyértelműen garantált.007_2.pngJó dolog, hogy egy ilyen remek szállodában az étkezésre sincs gondunk, hiszen az étterem egész nap a vendégek rendelkezésére áll. Alapellátásként félpanziót kapunk, de lehetőségünk van ebédelni is a folyamatosan megújuló a'la carte étlapról. A Portunus Éttermében hazai és nemzetközi ételekkel várnak bennünket. A szálloda igyekszik az alapanyagok javát a környék kistermelőitől beszerezni, becsempészve a Káli-medence és a Balaton felvidék utánozhatatlan ízeit a kínálatba.008_3.pngSokakkal együtt az étkezéseket követően, reggel és este is kisebb nagyobb sétákat teszünk a városban. Mindig útba ejtjük a kikötőt, a Tagore sétányt és egyszer-egyszer az óvárosba is elmerészkedünk. Új hobbinknak is szívesen hódolunk és indulunk rollerezni, akár a szomszédos Tihanyig vagy Csopakig, amelyeket szintúgy érdemes felfedezni. Amikor lemegy a nap és visszatérünk a szállodába, egy finom koktélra mindig beülünk a Captain's Barba. Talán ez a legmegfelelőbb hely a napi élmények átbeszélésére.009_3.pngAki szeretné a tavaszt egy remek feltöltődéssel indítani, annak szeretettel ajánlom Balatonfüred központjában a Hotel Golden Lake Resort**** superiort!

Tavaszi feltöltődés Balatonfüreden Tovább
5 ok, hogy még szingli vagy!

5 ok, hogy még szingli vagy!

facebook_bejegyzes_940x788_px_2024-03-11t075240_920.jpeg

Régóta vagy magányos, és szeretnéd tudni, mi lehet az oka? Miért nem találod a párod? Radikálisan emelkedett a harmincas-negyvenes korosztályban az egyszemélyes háztartásban élők száma. Sokan még a harmadik iksz után is keresik az "Igazit". Nézzük meg az okokat:

Álmodtál egy Ideális Partnert Magadnak! - Ha arra vársz, hogy maga a szőke herceg/ a bombázó konyhatündér toppanjon eléd, könnyen lehet, hogy álmod soha nem fog valóra válni! Gyakran túl nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy milyen paraméterekkel rendelkezzen a másik, és aki nem elég intelligens, izmos, sportos, humoros az labdába sem rúg. Miközben a képzeletünkben megszületett ideált keressük görcsösen, elmennek mellettünk a potenciális jelöltek. A hölgyek hajlamosak magasságbeli követelményeket támasztani. Ha adva van egy helyes, hűséges, családcentrikus, humoros férfi, de 6 cm-mel alacsonyabb az elképzelésünknél, akkor felejtős? Holott vele végre boldog, tartós és kiegyensúlyozott lehetne a kapcsolatunk. Az online társkeresőkre jellemzők leginkább ezek a végletekig meghatározott szűrési és kereséséi paraméterek. Ha a való életben találkozunk valakivel ott leginkább az első személyes benyomás dönt. Egy találkozás és egy kávé még senkinek sem ártott meg! Nem árt esélyt adni annak is, aki nem esik elsőre bele az ideálunk skálájába. Nem minden ugyanis a külső, sokszor a humor, a meghittség sokkal többet számít.

Elvesztél a társkeresés dzsungelében - Látszólag nagy a választék és egy bizonyos szemszögből nézve akár még úgy is tűnhet, hogy miénk a világ. Az internetes társkeresésének megvan az a fajta hátulütője, hogy a virtuális kapcsolatoknak köszönhetően több lehetőség van újabb és újabb emberek megismerésére. Az alternatívák ilyen hatalmas és széles tere gyakran kecsegtet minket azzal az illúzióval, hogy a sok-sok opció közül egyetlen biztosan az igazi lesz majd, akivel tökéletes kapcsolatot építhetünk ki. Ennek köszönhetően gyorsabban továbbállunk, nem hagyunk elég időt a kapcsolat kibontakozására, vagy esetleg bele se megyünk egy egyébként jónak ígérkező párkapcsolatba.  Hiszen ki tudja, nem találunk-e még jobbat, még szebbet, tökéletesebbet? 

Féltett függetlenség - Félted a megszokott életedet, önállóságodat? Mindkét nem úgy érezheti, hogy ha véglegesen dönt a másik mellett, akkor le kell mondania a szokásos hobbijairól, időtöltéseiről, esetleg korlátok közé lesz szorítva. A párkapcsolat nem azt jelenti, hogy fel kellene hagyni az eddigi hobbival, el kell hanyagolni a baráti társaságunkat vagy fel kell adni önmagunkat!

Mozgástered: otthon – munkahely  - Ha csak az említett helyeken fordulsz meg, nem csoda, hogy nem talál rád a szerelem. Nem érdemes a „ha jönnie kell a szerelemnek, jönni fog” elképzelésre bízni a jövőnket. Aki nem lottózik, annak esélye sincs a nyereményre, aki nem keresi a lehetőségeket az ismerkedésre, az nem fog társra lelni. Légy nyitott, mozdulj ki otthonról!

Munkamánia és a virtuális világ fogsága - Minden idődet a munkád tölti ki? Egy ideig valóban megoldást jelent a munkába való temetkezés a magány vagy egyedüllét elől, de hosszútávon megbosszulja magát. Se időd, se lehetőséged, végén már energiád sem jut arra, hogy új embereket ismerj meg, így pedig igen nehéz társat találni. Ráadásul ki szeretne magának egy olyan párt, aki sosincs otthon, akivel egy randit nem lehet megbeszélni, mert nincs egy szabad órája. Hagyjunk fel a „Szerelmi életemet a laptopommal élem! Most nincs időm egy komoly kapcsolatra!” mondatokkal, ha nem akarunk 50 évesen is egyedül élni, család nélkül.Persze van olyan aki nem munkamániás, de a digitális világ rabja, nem mozdul ki otthonról. A virtuális világ nem helyettesíti a kézzelfogható valóságot. 

A párkeresés nem egyszerű. Ha évek óta próbálkozol, de futó kalandoknál több mégsem jön össze, lehet, hogy mindez nem csak a szerencsén múlik, hanem mélyebb okai vannak.

5 ok, hogy még szingli vagy! Tovább
Programajánó: Ma még látogatható az Utazás+ Kiállítás

Programajánó: Ma még látogatható az Utazás+ Kiállítás

screenshot_11.jpg

Megújult formában és tartalommal rendezik meg idén az Utazás+ Kiállítást. 2024. február 22-25. között a Budapest Boat Show-val, a Karaván Szalonnal, az E-bike Test&Show-val egy időben várják a látogatókat a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítás külföldi díszvendége Bulgária, a belföldi Gyula és Békés vármegye lesz.

Az Utazás+ Nemzetközi Turisztikai Kiállítás és Élményfeszt továbbra is a legnagyobb és legjelentősebb hazai kiállítás ebben a tematikában, ahol a látogatók megtervezhetik közelgő utazásaikat, ízelítőt kapnak az utazásszervezők és élményprogramok kínálatából. 23 belföldi és 28 külföldi desztináció önálló standon kínálja utazásait, az érdeklődőket közel 150 kiállító, számtalan élmény és értékes nyeremények csábítják a HUNGEXPO A pavilonjába.

A látogatókat úgynevezett élményszigetek várják gyermekek számára kialakított élményelemekkel, élő állatokkal, egy többfunkciós virtuális közösségi térrel és Magyarország átfogó egészségszűrési programjának első megállójaként ingyenes egészségszűréssel várják a szervezők.

Idén is kiemelt szerepet kap egy hazai és egy határon túli térség: a kiállítás külföldi díszvendége ezúttal Bulgária, a belföldi a történelmi fürdőváros Gyula, valamint Békés Vármegye.

Az Utazás+ kiállítás fókuszában ezúttal az aktív- és kalandturizmus áll, melyhez szorosan kapcsolódik a kerékpározás is. A tavaly első ízben bemutatkozó E-bike Test&Show nagy siker volt, így a szervezők idén is megépítik a csaknem 3000 négyzetméteres tesztpályát, ahol a látogatók kipróbálhatják a kiállított elektromos kerékpárokat. Egy szerencsés tesztelő pedig meg is nyerhet egy értékes Haibike Alltrack 6 elektromos MTB-ot az ebikeshop felajánlásával.

Hagyományosan népszerű eseménye az Utazás kiállításnak a lakókocsikat és lakóautókat felvonultató Karaván Szalon, melyen az érdeklődők megtekinthetik, bejárhatják a járműveket, és megtapasztalhatják, milyen érzés tagja lenni a „karavános” közösségnek, hiszen a Karaván Szalonon a kiegészítők és kempingezéshez használt felszerelések mellett jelen vannak a kapcsolódó szervezetek és szövetségek is.

Az Utazás+ kiállítással egy időben megnyitja kapuit Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője, a Budapest Boat Show. A hajózás és a vízi sportok szezonnyitó nagyrendezvényén a látogatók megtekinthetik a különböző márkájú motoros és elektromos hajókat, válogathatnak a hajózáshoz kapcsolódó felszerelések, szolgáltatások és ruházatok közül, valamint a vízi sportokhoz szükséges eszközöket is beszerezhetik.

A Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Vitorlás Akadémia közreműködésével a 2024-es kiállítás díszvendége a Vitorlázz Itthon program, melynek célja a hazai vitorlázás, azon belül is a fiataloknak szóló „kishajós” vagyis jollevitorlázás nyújtotta élmény népszerűsítése, emellett a kiállítás keretein belül az Akadémia központi standján is hangsúlyozottan jelenik meg hazánk szerepe az olimpiai vitorlázás történetében.

A kiállításokkal kapcsolatos további információk a www.utazas.hungexpo.hu.

Programajánó: Ma még látogatható az Utazás+ Kiállítás Tovább
4 biztos jel, hogy nem iszol eleget!

4 biztos jel, hogy nem iszol eleget!

facebook_bejegyzes_940x788_px_2024-02-22t192904_968.jpeg

A víz a test legfontosabb energiaforrása, a folyadékfogyasztás hiánya komoly problémákat idéz elő a szervezetünkben. A szomjúságérzet már vészreakció, ami a szervezet dehidratáltságát jelenti, nem érdemes megvárni. Miből vesszük észre, hogy túl kevés folyadékot iszunk? Íme a tipikus jelek:

Legnyílvánvalóbb a sötöt vizelet - Ha sötét színű a vizeletünk, az már komoly figyelmeztető jel, túl kevés a folyadékbevitel, ideje gyorsan meginni 2 pohár vizet. Ilyenkor a vizelet is koncentráltabb, ugyanis a távozni készülő salakanyagok kis mennyiségű folyadékban nem tudnak kiürülni. Ha csökken a vizelet mennyisége, ez nem csak a húgyúti fertőzések kockázatát növeli meg, de hosszú távon a vesék is károsodhatnak.

Fejfájás, koncetráció hiánya - Fejfájás esetén érdemes elgondolkodni azon, mennyi folyadékot ittunk meg aznap. Ha nincsen elegendő folyadék a szervezetünkben, az agy szövete veszít a nedvességből és összezsugorodik. Ez okozza a fejfájást, kimerültséget, dekoncentráltságot.  Amikor az agy nem jut elég vízhez, nem tud rendesen működni. Délutáni fáradtság esetén igyunk meg fél liter vizet és perceken belül érezni fogjuk, hogy életkedvünk és energiánk visszatér. 

Körülbelül 2-2.5 liter folyadékra van szüksége szervezetünknek naponta, ami körülbelül 8 pohár víz.

Ráncok, száraz bőr - A kevés folyadékbevitel a bőrünkön hamar meglátszik, ráadásul a vízhiány a ráncok melegágya. Hiába minden drága arcápoló szérum, csodakozmetikus, ha a belsőnk hidratálására nem figyelünk! A víz a leghatékonyabb ránctalanító eljárás! Kezdjük a reggelt azzal, hogy megiszunk fél liter ásványvizet, amennyiben ezt rendszeresen tesszük, a hatást hamar tapasztalni fogjuk bőrünkön. 

Édesség utáni sóvárgás -  Gyanus, ha cukros ételekre vágyunk...  A szervezet gyakran a szomjúságot tévesen éhségként azonosítja. Ha nem iszunk eleget, a szervezetünk nem tudja feldolgozni a bevitt cukrokat, így energiát raktároz, ezáltal még több cukros ételre fogunk vágyni. Még egy érv, hogy tudatosan figyeljünk a napi folyadékbevitelre, ha nem szeretnénk plusz kilókat!

A víz biztosítja a szervezet megfelelő működését. A napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitelnek  számos fontos funkciója van, többek között tápanyagokat és oxigént szállítanak a sejtekhez, segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, normalizálja a vérnyomást, szabályozza a testhőmérsékletet, fenntartja az elektrolit (nátrium) egyensúlyát.  

 

4 biztos jel, hogy nem iszol eleget! Tovább
Valóban egészségesebbek, akik rendszeresen isznak kávét?

Valóban egészségesebbek, akik rendszeresen isznak kávét?

facebook_bejegyzes_940x788_px_2024-02-19t110814_719.jpeg

Jó pár dolgot megtehetünk annak érdekében, hogy hosszú és főleg egészséges életünk legyen. Először is, ami nyilvánvaló: ne dohányozzunk, fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, kevesebb telített zsírt, és mozogjunk rendszeresen. Azonban ezeken kívül van még egy olyan meglepő dolog, mely segít az egészségünk megőrzésében, ez pedig nem más, mint a kávéfogyasztás.

A kávénak számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Ma már több kutatás is bizonyítja, hogy a mértékletes kávéfogyasztás jótékony hatással van a szervezetünkre. Íme néhány példa:

Fejfájáscsökkentő hatású - Mielőtt fejfájásunkat enyhítendő gyógyszer után nyúlnánk, mindenképpen próbálkozzunk meg a kávéval. A fejfájást igen gyakran az okozza, hogy az erekben nem megfelelő az oxigénellátottság. Ha ilyenkor megiszunk egy csésze kávét, a koffein kitágítja az agyi ereket, melynek hatására javul a vérkeringés és az oxigénállapot, végső soron a fájdalomérzet mérséklődik. Érdemes bevetni ezt a módszert!

Jó hír, hogy lassabban öregszik a bőrünk - A kávé rendszeres fogyasztása képes megóvni bőrünket a napfény káros hatásaitól, ritkábban alakul ki a nap okozta folt a bőrön. Ugyanakkor arra figyeljünk, hogy a túl sok koffein dehidratálja a bőrt, ezért a kávé mellé fogyasszunk egy pohár vizet is.  

Fogyókúrázók barátja - A fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk a kávé élvezetéről. Merthogy ennek a fekete italnak a kalóriatartalma elhanyagolható, így azok is bátran fogyaszthatják, akik éppen fogyókúráznak, igaz, ahhoz nem árt lemondani a cukorról, tejszínhabról.

Emésztésjavító - Az emésztési problémák, mint például a székrekedés hazánkban igen sok embert érint, egyfajta civilizációs betegségnek is szokás nevezni. Ezt számos tényező okozhatja, úgymint rosthiányos étrend, stressz, szorongás, a megfelelő folyadékbevitel elmaradása. Ha gyors megoldást keresünk, elkortyolhatunk egy csésze kávét reggelente. A meleg italok erőteljesebb bélmozgást idéznek elő, a kávéban található koffein pedig serkenti a bél izmainak összehúzódását.

Tele van antioxidánssal - Bármilyen hihetetlen a kávé, akár csak a jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé bizony tele van antioxidánsokkal. A  robusta kávészemek kétszer akkora antioxidáns kapacitással rendelkeznek és több klorogénsavat tartalmaznak, mint az arabica kávé, viszont ez a különbség a pörkölés után már nem észlelhető. Bizonyított, hogy az antioxidánsok kiküszöbölik a szabadgyökök hatását, és védik a sejteket az oxidatív károsodásoktól, vagyis késlelteti az öregedés hatásait. Nem véletlen, hogy a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. 

Élénkítő hatású - A kávé legismertebb hatása, hogy fogyasztóját felélénkíti, képes elűzni a fáradtságot, lendületet ad. A koffein bejut a véráramba, serkenti az idegrendszert gátolja a fáradtságjelző anyag hatását, ezáltal sokáig fenntartja az éberséget. A koffein jó hatást fejt ki a hangulatunkra, képes csökkenteni a depresszió tüneteit. Sokan tapasztaljuk a kávé energialöketet adó hatását reggelentesokak számára a reggeli rituálé alapköve, e nélkül nem is indulhat a nap.  

Egy felnőtt szervezet számára a napi egy-két csésze kávé pozitív hatással van az egészségre. Az egyik leggyakoribb tévhittel szemben a kávé csökkenti a szívinfarktus vagy stroke kialakulásának esélyét, sőt a mai kutatások azt igazolják, hogy a kávéfogyasztásnak akár védő hatása is lehet egyes rákfajták kifejlődésére nézve. A hatás függ attól is, hogy milyen mennyiségben fogyasztjuk a koffeint. Napi 300 mg az az érték, ami úgy képes még stimulálni a szervezetünket, hogy károsítaná azt. Egy csésze  kávéban átlagosan 90-180 milligramm koffein van. Nem utolsó sorban remek alkalmat kínál egy kis leállásra, baráti beszélgetésre.

A cikk megírásában a Caffé Perté volt a segítségemre.

Valóban egészségesebbek, akik rendszeresen isznak kávét? Tovább
Valóban tovább élnek a házas férfiak?

Valóban tovább élnek a házas férfiak?

facebook_bejegyzes_940x788_px_2024-02-13t152759_535.jpeg

Van összefüggés a házasság és az élettartam között? A tudományos kutatások egyre inkább rámutatnak arra, hogy a házasságnak tényleg van egyfajta védőháló hatása az egészségre és ezzel együtt a hosszabb életkilátásra. De vajon miért élnek tovább a házas emberek?

Társas támasz - A magyarázatok középpontjában a stressz áll. A magányos emberek hajlamosabbak a depresszióra, illetve kevésbé tudják levezetni a stresszt, megosztani a problémájukat. Bizonyított tény, hogy a magány a fizikai fájdalomhoz hasonlóan hat az agyra, szervezetükben a stresszhormon szint magasabban van, mint a jó társas kapcsolatokkal rendelkezőknél. Ezzel szemben azok, akik mellett stabil partner áll, elégedettebbek és boldogabbak a sorsukkal. A házastársak egymásnak érzelmi támaszt nyújtanak, ami segít csökkenteni a stresszt, melyről tudjuk, hogy milyen romboló hatású az egészségünkre nézve.

Kedvezően hat a szívre - Kutatások szerint a házasság jót tesz a szívünk egészségének. A Harvard Egyetem arra a megállapításra jutott, hogy a házasságban élő férfiak az agglegényekhez képest kétszer-háromszor ritkábban halnak meg szívbetegségekben. Az sem elhanyagolgató szempont, hogy jobb a túlélési esélyük a betegeknek egy támogató kapcsolatban.

Egészségesebb életmód – A házasságban élők gyakran ösztönzik egymást az egészséges életmódra, a rendszeres testmozgásra, az életmódváltásra és az egészségtelen szokások mellőzésére. Emellett rendszeresebben vesznek részt szűrővizsgálatokon, a felek gyakran segítik egymást az egészségügyi döntések gyorsabb meghozatalában, vagy épp a gyógyszeres kezelések betartásában. Másrészről az is tény, hogy az egyedülálló férfiak sokkal veszélykeresőbbek.

Még egy érdekes tény: azok a férfiak, akik 25 éves koruk után házasodnak, védettebbek, mint azok, akik fiatalabb korban mondják ki a boldogító igent. Minél hosszabb ideig marad egy férfi házas, annál nagyobb a túlélési előnye nőtlen társaival szemben. Az elmúlt 150 évben végzett számos tanulmány egyértelműen abba az irányba mutat, hogy a házasság jót tesz az egészségnek.

Valóban tovább élnek a házas férfiak? Tovább
süti beállítások módosítása