Vajon a cukor vagy az édesítőszer a károsabb? Azzal mindenki tisztában van, hogy a túlzott cukorfogyasztás nemcsak hizlal, de egyéb más egészségkárosító hatással is jár. Megdöbbentő: átlagosan naponta 10 deka cukrot fogyasztunk, ami azt jelenti, hogy évente 35 kilogrammot!
Mi a helyzet a cukorral?
A cukrot hajlamosak vagyunk ellenségnek kikiáltani, pedig a szervezetünknek szüksége van rá, például az izmok és az idegrendszer normál működésének fenntartásához. Lényeges különbség van a természetes és hozzáadott cukor között. A természetes cukrot a gyümölcsökben, mézben találjuk meg, ezeket bátran fogyaszthatjuk. A hozzáadott cukor, ami például a cukros üdítőkben található, káros az egészségre.
Édesítőszer
Az édesítőszerek előnye, hogy jóval alacsonyabb az energiatartalma, mint a cukornak. Azonban a mesterséges édesítőknek amellett, hogy keserű mellékízük van, akár allergiás reakciókat, puffadást is kiválthatnak. Bár eddig még nem igazolták, sokan rákkeltő hatást is tulajdonítanak nekik. A mesterséges édesítőszerként használt szacharin és az aszpartám rákkeltő hatásáról, időről időre különböző rémhírek kelnek szárnyra. Egy pár évvel ezelőtt készült tanulmány egyes eritritet tartalmazó édesítőszereket összefüggésbe hoz a szívinfarktus, a stroke és a vérrögképződés magasabb kockázatával. További kutatásokra van szükség, de az eredmények óvatosságra intenek.
Vizsgálatok szerint a Stevia rendelkezik talán a legkevesebb mellékhatással, a legjobb azonban, ha semmiféle édesítőből, cukorból nem használunk túl sokat és hagyjuk a természetes ízeket érvényesülni.
A WHO ajánlása szerint az átlagos napi fogyasztás ne haladja meg a 6 teáskanál cukrot, de vigyázat ebbe beletartozik a kész ételekben található cukor is. Emellett a legcélravezetőbb, ha nem tesszük le határozottan a voksunkat a cukor vagy az édesítőszer mellett, hiszen egyiket sem érdemes túlzásba vinni. Használjuk mindkettőt, felváltva. A méz egészséges, sok ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, illetve antibakteriális hatású, de érdemes csínján bánni vele, mert magas az energiatartalma.