Mint az életünk minden területén, így a táplálkozás terén is rengeteg a tévhit. Ma már egyre tudatosabban élünk, próbálunk egészségesen élni, de könnyen csapdába eshetünk. Ne dőljünk be a reklámoknak! Nézzünk meg pár egészségesnek vélt táplálkozással kapcsolatos tévhitet:
- Barna kenyér egészséges
A köztudatban él az a téves gondolat, hogy a barna kenyér minden esetben egészséges. Pedig a lényeg nem a színben rejlik. A hangsúly azon van, hogy az egészséges kenyér teljes kiőrlésű lisztből készül. Tény és való, hogy az ilyen lisztből készült pékáruk sötétebbek, de ezek azért egészségesek mert értékes tápanyagokat, magvakat tartalmaznak. Ráadásul a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek kétszer annyi rostot tartalmaznak, mint más kenyerek, sőt magnézium- és káliumtartalmuk is magasabb. Vásárláskor ne dőljünk be a színnek, ehelyett vegyük alaposan szemügyre a címkén feltüntetett összetevőket. Emlékezzünk rá, hogy nem minden barna kenyér készül teljes kiőrlésű lisztből, barna árnyalatát akár a maláta is adhatja.
- Light termékekkel sokat tettem az alakomért, hiszen ezek energiamentesek
Sokan azt gondolják, hogy a light cola, light margarin, light joghurt – egyszóval minden ami light, egyben energiaszegény termék, ezáltal karcsúsítanak. Light-nak neveznek egyes zsírszegény termékeket - mint például a joghurt -, melyek energiatartalma számottevően nem kisebb, mint a nem light társaié, viszont túlfogyasztásra csábíthatnak. Ne dőljünk be tehát a reklámfogásnak, alaposan böngésszük át az összetevők listáját!
- Kávé egészségtelen
A köztudatban a kávéfogyasztás gyakran káros szenvedélyként él, pedig egy felnőtt szervezet számára a napi egy-két csésze kávé még akár pozitív hatással is lehet az egészségre. Az egyik leggyakoribb tévhittel szemben a kávé csökkenti a szívinfarktus vagy stroke kialakulásának esélyét, sőt a mai kutatások azt igazolják, hogy a kávéfogyasztásnak akár védő hatása is lehet egyes rákfajták kifejlődésére nézve. A hatás függ attól is, hogy milyen mennyiségben fogyasztjuk a koffeint. Napi 300 mg az az érték, ami úgy képes még stimulálni a szervezetünket, hogy károsítaná azt. Egy csésze kávéban átlagosan 90-180 milligramm koffein van.
- A friss zöldség, gyümölcs egészségesebb mint a fagyasztott
Tévesen gondoljuk, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök vitamintartalom szempontjából jobbak, mint mélyhűtött társaik. Általánosságban igaz, hogy a nyers zöldség és gyümölcs tartalmazza a legtöbb vitamint. Ugyanakkor könnyen belátható, hogy azon termékek, melyek a szupermarketek polcain sorakoznak - előtte hosszú külföldi utat megjárva - vitaminokban nem gazdagabbak, mint a rögtön betakarítás után lefagyasztott élelmiszerek. A szállítás és tárolás során a természetes folyamatok lebontják a benne lévő vitaminokat. Vitamintartalom szempontjából az a kulcskérdés, hogy a friss mennyire friss, azaz mennyit utaztatták, tárolták. A mélyhűtötteknél pedig lényeges tényező, hogy mennyi idő telt el a szedéstől a fagyasztásig. A mirelit termékek megfelelő alternatívát jelentenek a friss zöldségeknek, sőt néha még több vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, mint az utóbbiak. A konzervekre ez már nem igaz!
- Olívaolaj nem hizlal
Ha a napraforgóolajról áttértünk az olívaolajra, sokat tettünk az egészségünk érdekében. Ugyanis az olívaolaj számtalan jó hatással bír a szervezetünkre, magas az antioxidáns tartalma, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. De ne gondoljuk, hogy a mennyiségi kérdésekről is megfeledkezhetünk. Igaz, hogy a napraforgóolaj több telített zsírsavat tartalmaz, mint az olívaolaj, ugyanakkor egységnyi kalóriaértékük közel azonos. Diétánk esetén ne felejtsük el, amikor a kalóriaszegénynek vélt salátánkat alaposan meglocsoljuk olívaolajjal, hogy ez nem éppen kedvez a diétánknak.