A szavatossági idő azt az intervallumot határozza meg, amíg az étel minősége kifogástalan marad. Ez nem jelenti azt, hogy másnap romlott lesz, de addig az időpontig garantált a minősége. Bizonyos élelmiszereket nyugodtan lehet fogyasztani pár nappal később is. azonban vannak olyan ételek, amelyek esetében a lejárati dátumot érdemes nagyon szigorúan venni.
- Krémes sajtok
A szavatossági dátumot a lágy sajtok esetében nagyon komolyan kell venni. A krémes sajtok – például: ricotta, kecskesajt – könnyen a baktériumok és a penész célpontjává válhatnak. Éppen ezért lejárati időn túl már ne együk meg ezeket, és ne használjuk fel alapanyagként sem. Felbontás után egy héttel már megjelenhet rajtuk a penész hűtőben tárolva is.
- Zöldségek
A zöldségekkel is érdemes vigyázni! A vásárlástól számított három napon belül fogyasszuk el a zacskós és sima változatot is, mert levet eresztenek, erjedni kezdhetnek és akár E.colival is fertőződhetünk. Semmiképp ne együk meg, ha már nem friss!
- Tojás
A nyers tojással nem csak nyáron kell körültekintőnek lenni. A szalmonellabaktériumok különféle szennyeződésekkel a héjra kerülnek, és jellemzően onnan jutnak a tojásba, amikor feltörjük. Ez ellen leghatékonyabban hőkezeléssel tudunk védekezni. Majonézhez vagy más, nyers tojást tartalmazó ételhez válasszunk olyat, amit kezeltek szalmonella ellen. A tojást mindig alaposan mossuk meg, de csak közvetlenül a felhasználás előtt, különben eltüntetjük róla azt a természetes védőréteget, aminek köszönhetően hetekig eláll. A tojást mindig plusz 18 fok alatti hőmérsékleten tároljuk!
- Felvágottak
Ha nem vákuum csomagolt felvágottat veszünk, hanem a felvágottas pultból válogatunk, akkor fontos tudni, hogy ezek a húsáruk általában 3-5 napig fogyaszthatóak. Minél rövidebb időn belül fogyasszuk el. A liszteria baktérium (mostanában elég sokat hallani róla) sajnos még a hűtőben is képes szaporodni, amely hasfájást, hasmenést, sőt akár komoly terhességi komplikációkat is okozhat. A liszteria a várandós nőkre fokozottan veszélyes.
- Hal
A hal nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Szerencsére ma már számos formában hozzájuthatunk a különböző halakhoz. Azonban legyünk nagyon óvatosak, szigorúan tartsuk be a szavatossági dátumot, és felbontásuk után lehetőleg rögtön fogyasszuk el őket. A hal igen könnyen megromlik, általában 1-2 napot bírnak ki a hűtőben. Ha frissen vásároljuk, és belátható időn belül nem fogjuk felhasználni, inkább fagyasszuk le.
- Frissen facsart gyümölcslevek
Körültekintően igyuk az üveges változatot, ha nem azonnal a vásárlás után fogyasztjuk el. Szavatossági idejük általában 2-5 nap, és mivel nem pasztőrözik őket, sokkal könnyebben elszaporodnak bennük a baktériumok, gombák, mint a pasztőrözött változatban.