Hamarosan itt a nyakunkon az influenza, hirtelen kezdődik, és ledönti az embert a lábáról. Ez valami olyan dolog, amitől jó távol maradni idén is. Sokat tehetünk mi magunk a megelőzés érdekében. Már csak azért is érdemes a megelőzésre nagy hangsúlyt fektetni, mert állítólag minden eddiginél agresszívabb lesz a járvány. Nézzük mit tehetünk?
Vértezzük fel magunkat vitaminokkal! Az influenzát okozó vírussal szembeni küzdelemhez az immunrendszernek szüksége van vitaminra, ásványi anyagokra. Főleg azért, mivel a téli hónapokra kezdenek kiürülni a szervezet vitaminraktárai. Naponta fogyasszunk frissen készített C-vitaminban gazdag zöldség- illetve gyümölcslevet. C-vitaminban gazdag gyümölcsök: narancs, citrom, kivi, mangó, illetve a homoktövis, melyek mind segítenek felturbózni az immunrendszert. Figyeljünk oda a D-vitamint pótlásra is, hiszen ebben az időszakban kevesebb termelődik a szervezetünkben, viszont kitűnő immunerősítő.
Ha prevenció, akkor a legfontosabb tennivalónk a gyakori, alapos kézmosás. A közlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban, munkahelyünkön nagyobb a kockázata a vírusokkal való megfertőződésnek. A tárgyak felületén képesek megtapadni a vírusok és azok megérintésével a szájba, orrba bekerülni. Például egy billentyűzet vagy távirányító megérintése után akár 8 órával azután is bekerülhet a szervezetünkbe a vírus, hogy egy fertőző ember előttünk megfogta. A rendszeres és alapos szappanos kézmosás minden hazaérkezéskor, étkezések előtt elengedhetetlen! Mindig legyen nálunk kézfertőtlenítő és használjuk is! Ne feledjük: A leghatékonyabb védekezés az influenza ellen a rendszeres kézmosás.
Ne becsüljük le az illóolajok erejét! Télen a legtöbb időt fűtött, száraz levegőjű helyiségekben töltjük, ami a nyálkahártyák kiszáradásához vezet. A száraz nyálkahártya pedig víruscsalogató hatással bír. Éppen ezért lényeges megelőzés szempontjából a levegő párásítása, a védőhatást fokozhatjuk az illóolajok erejével. Mind az otthoni mind a munkahelyi levegő fertőtlenítésére nagyon alkalmasak az illóolajok. A leghatékonyabb a levendula-, eukaliptusz-, citrom.
Mai napig a kutatók sem tudják, hogy miért, de tényszerű, hogy a húsleves képes enyhíteni a tüneteket. Nemcsak elegendő folyadékkal látja el a szervezetet, hanem csökkenti a szervezetben fellépő gyulladást is. Valószínűleg az egészséges zöldségek és a csirkehús együttesen enyhíti az influenzás tüneteket.
Vegyük igénybe a természet segítségét! Minden nap fogyasszunk el egy – két gerezd mézes fokhagymát, pár nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből. A fokhagyma akkor is segít, ha a nátha miatt nagyon el van dugulva az orrunk. A kasvirág igencsak nagy hasznunkra lehet influenza időszakban, rendszeres fogyasztásával megelőzhető illetve kezelhető a betegség. Alkalmazhatjuk az echinaceát cseppek, tabletta és oldat formájában is. A grapefruitcsepp is kitűnő hatékonyságú, célszerű a téli időszakban bevetni.
Erősítsük szervezetünket szaunával illetve sóbarlanggal. Ha van lehetőségünk, menjünk el hetente egy-két alkalommal sóbarlangba, hogy a tüdőnket fertőtlenítsük. Szaunában elpusztulnak a kórokozók, így kifejezetten ajánlott az influenzajárvány idején. A vírus elkerülése érdekében a heti rendszerességgel beiktatott, meleg és hideg ingereket egymás után alkalmazó szaunázás jelentheti a hatékony megelőzést.
Nem is gondolnánk, de a megfelelő alvás idő is a segítségünkre lehet az influenza elkerülésében. Ha rendszeresen kevesebbet alszunk, mint 7-8 óra, akkor háromszor nagyobb eséllyel lehetünk betegek, és kaphatunk el valamilyen vírust, mint azok, akik 8 vagy annál több órát alszanak. Ez azért van, mert már a kismértékű alváshiány is gyengíti az immunrendszerünket.
Már most fektessünk nagy hangsúlyt a megelőzésre, hogy egészségesen vészeljük át idén az influenza szezont!