Az élelmiszeripar hatalmas üzlet, de vajon fel tudjuk ismerni, hogy az előttünk lévő alapanyag nem eredeti? Nem minden élelmiszer az, aminek látszik. Miket hamisítanak a leggyakrabban?
- A népszerű olívaolajjal vigyázzunk
Sok olívaolaj olasz eredetűnek adja el magát a boltok polcain, azonban ezek többsége köszönő viszonyban sincs az itáliai félszigettel, maximum ott hozzák őket forgalomban. Így fordulhat elő, hogy a „tiszta olívaolaj” más, olcsóbb alapanyagokkal például szójaolajjal van felöntve. A gyártók ennek ellenére az „extra szűz címkét” használják az üvegen, pedig a vizsgálatok szerint a boltokban kapható extra szűz olívaolajok több mint fele nem felel meg ennek az állításnak.
- Te is szereted a parmezán sajtot?
Sokan vagyunk ezzel így, de azt már kevesen tudják, hogy az egyik élenjáró termék a hamis élelmiszerek piacán. Bizony nem ritka eset, hogy a parmezánnak hitt sajtunk faforgácsot tartalmaz. Valljuk be nem egy gourmet élmény.
- Az édesítő
Mint tudjuk az igazi, tiszta méz nem tartozik a legolcsóbb alapanyagok közé, gyakran hamisítják, leginkább úgy, hogy ipari cukrot kevernek hozzá. Nem egy esetben a méznek vélt termék nem más, mint magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup egy kis aromával. Sajnos a méz hamisításakor az emberi képzeletnek nincsenek korlátai. A legfontosabb szabály, hogy csakis helyi termelőtől vásároljunk mézet.
- A nap indító kávé
Lehetőség szerint csak szemes kávét vegyünk, és inkább mi magunk daráljuk le otthon. Az őrölt kávéhoz ugyanis szinte minden hasonló állagú és színű port hozzá tudnak adni. Így a hatóságok találtak már gallyaktól kezdve, őrölt kukoricán át mindent a kávé örleményekben.
- Az "egészséges " narancslevek
Joggal gondoljuk, hogy a narancslé nyilván narancsból készül, pedig nagyot tévedünk. Rendszeres, hogy répacukor, kukoricaszirup, kálium szulfát, grapefruit darabok és más egyéb összetevők keverékéből állítják elő a kívánt narancslevünket.