Pár perc az egészségért

Teszt: Professzionális fogápolás nagytudású smart elektromos fogkefe (Oral-B Genius 9000N)

Teszt: Professzionális fogápolás nagytudású smart elektromos fogkefe (Oral-B Genius 9000N)

01_04210201174851_1200x1200_1.jpgAki használt már valaha elektromos fogkefét többségében esküszik rá, aki nem az biztosan elgondolkodott a kipróbálásán. Bennem bár nem volt kétség, hogy hatékonyabb eredmény érhető el egy modern elektromos fogkefével, de mint minden eszköz esetében, célszerű ezt is egy alapos tesztnek alávetni.

Választásunk a mai kor csúcstechnológiás készülékére az Oral-B Genius 9000N-re esett, amely egyesíti magában mindazt, amit az elektromos fogkefék fejlesztése során napjainkig elértek. Már a készülék csomagolásán látszik a minőségre, a vásárló maximális elégedettségére való törekvés. Masszív, a sérülésektől óvó doboz, rövid de széleskörű tájékoztató feliratok a legfontosabb tudnivalókról, átlátható, világos képi megjelenítés.

12.jpgA kicsomagolásnak és az új termék kézbevételének mindig van egy varázsa. Nem lehet nem elmondani az Oral-B csúcskategóriás elektromos fogkeféjéről, hogy rendkívül alaposan kidolgozott, abszolút a minőségről árulkodó, gyönyörű megjelenésű. Három különböző színben forgalmazzák: arany, fehér és fekete. A készülékhez tartozik egy asztali töltő - amely a zárható fogkefefej tárolóhoz illeszthető -, egy USB-s utazótok, egy mobiltelefon tartó és négy cserélhető fogkefefej.utazotok.jpgA készüléket használhatjuk egyszerű elektromos fogkefeként vagy abban a módban, ami igazán XXI. századivá teszi, azaz okos fogkefeként. Ehhez szükségünk van egy okostelefonra, a készletben található telefontartóra, amit tapadókorongjának segítségével a fürdőszobai tükrünkre rögzíthetünk. Készülékünk típusától függően, IOS esetében az App Store-ból, Android készüléknél a Google Play áruházból letöltjük az Oral-B alkalmazást. A telefon és a fogkefe közötti szinkronizáció Bluetooth kapcsolat révén valósul meg. Mielőtt azonban elmélyednénk a smart funkciókban, nézzük, milyen fogkefefejeket alkalmazhatunk, a teljesség igénye nélkül.

oral-b_uk_bima_clp_replacement_brushheads_dt_1_v2.png

Mindenki megtalálja a számára ideális fogkefefejet

Minden fogkefefej forgó és rezgő mozgást végez, amely többszörösen múlja felül egy hagyományos fogkefével végzett tisztítás intenzitását, így sokkal precízebb végeredményre számíthatunk. Az Oral-B legkorszerűbb fogkefefeje, amelyet döntő százalékban mi is alkalmaztunk a CrossAction névre hallgat. Döntött sörtéinek köszönhetően alapos tisztítás érhető el vele a mindennapokban. Erőteljesebb tisztítási igény esetén rendelkezésünkre áll a FlossAction fogkefefej, melynek speciális sörtéi extra lepedékeltávolításra képesek a fogaink között. A készülékünkkel képesek vagyunk polírozást is végezni, melyhez az eszköz megfelelő funkcióját kell bekapcsolnunk. Ebben az esetben a 3D White fogkefefejet kell felhelyeznünk, amelynek sörtekialakítása, úgynevezett polírozókelyhe természetes fogfehérítést eredményez. Ugyancsak az általános fogápoláshoz, kiemelten az érzékenyebb felhasználók számára ajánlom a Sensi fogkefefejet, mely kétféle sörtetípusának köszönhetően gyengéd, de mégis alapos tisztítást végez.

Az elektromos fogkefével végzett fogmosás során kerüljük a nagy erőkifejtést, a túlzott nyomást, mivel e nélkül is kiemelkedő eredmény érhető el. A tesztelt típussal a nyomás nagyságának optimuma könnyen megtanulható, nyomásérzékelő funkciójának köszönhetően, ugyanis erős nyomás hatására a led visszajelző kigyullad, ezzel párhuzamosan a fogkefe pulzáló mozgása leáll, rezgésszáma csökken.

pro_8000_black_1200x1200_1.pngHa a megfelelő fogkefefejet sikerült kiválasztanunk, akkor azt felhelyezhetjük a készülékre egy határozott mozdulattal. A készüléken két nyomógomb található. A felsővel be- illetve kikapcsolhatjuk a készüléket, míg az alsóval az üzemmódok között válogathatunk. Alap üzemmódban (Daily Clean) a visszajelzők egyike sem világít, használhatjuk ezt a mindennapi tisztítás során. Nekünk, az első funkció (fog szimbólum világít) vált be leginkább (Pro Clean), amikor erősebb mozgást végez a fogkefe magasabb frekvenciájú működéssel. A másodikikon (madártollat ábrázol) a Sensitive funkció, mellyel az érzékeny területek kíméletes, ugyanakkor alapos tisztítása érhető el. Nálunk a nagy favorit a fogfehérítő 3D Wihte funkció (gyémánt ikon), melyet a polírozó fejjel használtunk. Már az első héten látványos eredmény volt tapasztalható. Ezen kívül választhatunk még a fogíny masszírozására szolgáló Gum Care funkció (3 hullám jelöli) és nem utolsó sorban a Tongue Clean funkció között, mely a nyelv tisztítását célozza meg (ikonja nyelvet formáz).

A legtöbb Oral-B fogkefefej úgynevezett indikátorsörtékkel rendelkezik, amelyek színváltozásából (a világoskék sörték színe elhalványul) azok cseréjére következtethetünk. Általánosságban elmondható, hogy napi két fogmosást feltételezve, az ajánlott alkalmankénti 2 perccel, nagyjából 3 hónapos élettartammal számolhatunk.

kepkivagas_3.JPG

Valamennyi fogkefefej és funkció kipróbálása, kombinálva az okostelefonon futó alkalmazással hasznosnak és rendkívül eredményesnek bizonyult. De mit is tesz hozzá az okostelefonos alkalmazás? Számos kényelmi funkciót biztosít, a fogápolási szokásainkban való fejlődésünket képes megmutatni, de hasznos a pozícióérzékelési képessége is, amely révén a még nem tisztított zónákra is figyelhetünk. Szóval folyamatos visszajelzést ad a fogmosásról, nem utolsó sorban nagyon tud motiválni az applikáció, hogy még alaposabban ápoljuk fogainkat.

add7_800.jpgSokan mondhatják, hogy ez egy remek dolog otthon a fürdőszobában, ahol megfelelő a hely és elférnek az elektromos fogkefe tartozékai töltővel, tokkal, kiegészítőkkel, de az utazáshoz mindenképpen hagyományos fogkefét kell csomagolnunk, hiszen macerás lenne ezt így mind magunkkal vinni. Ebben az esetben ez az állítás sem állja meg a helyét. Az Oral-B Genius 9000N tervezői egy olyan designos, praktikus tokot álmodtak meg, amely nem nagyobb egy szemüvegtoknál, mégis elfér benne a készülék, hozzá két fogkefefej, és ami a legzseniálisabb, hogy egyben töltőként is funkcionál. Hab a tortán, hogy USB-s csatlakozója révén még mobiltelefonunkat is tölthetjük. Nyaralásunk alatt nagyszerűen működött az utazótok, minden funkciójában egészségünket és kényelmünket szolgálta.

Ami a legjobban tetszett az Oral-B Genius 9000N-ben:

- Látványosan több lepedéket távolít el, mint a hagyományos fogkefe.

- 6-féle üzemmód közül választhatunk, ezek közül a PRO Clean, és a 3D Wihte (fogfehérítő) mód tetszik a legjobban. Kíméletes, ugyanakkor látványos fogfehérítés már az első naptól kezdve!

- Az applikáció segítségével elsajátítható a 2 perces professzionális fogmosás.

- Pozícióészlelésének köszönhetően felismeri, hogy a szájüreg mely területén zajlik éppen a fogmosás,   figyel arra, hogy ne maradjanak ki területek.

- A nyomásérzékelő piros fénnyel jelzi, ha túl erősen végezzük a fogmosást.

- Mivel nagy utazók vagyunk, így a dupla töltős tok nagy sikernek örvend!

Az Oral-B Genius 9000N elektromos, intelligens fogkeféje minden tekintetben kiemelkedik a versenytársak közül.

Teszt: Professzionális fogápolás nagytudású smart elektromos fogkefe (Oral-B Genius 9000N) Tovább
A vendéglátóhelyek trükkjei, jó ha tudod!

A vendéglátóhelyek trükkjei, jó ha tudod!

amiket_ne_egyel_etterembe.jpgA nem ismert éttermekben való étkezés sajnos mindig jár némi kockázattal, főleg, ha nem a törzshelyünkről van szó. Lássuk, mire érdemes odafigyelni, ha egy vendéglátóhelyre térünk be. Mit tegyünk, hogy ne csalódottan, rosszabb esetben egy gyomorrontással távozzunk az étteremből?

 • Óvatosan a napi ajánlattal

Ha nem túl bizalomgerjesztő a hely vagy abszolút nem ismerjük a kiszemelt éttermet, nem árt az óvatosság. Sok helyen a „napi ajánlat” valójában azt takarja, amitől gyorsan meg akarnak szabadulni, mert a fő alapanyag szavatossága nemsokára lejár. Legyen gyanús egy napi ajánlatnál, ha tocsog a szószban vagy túlfűszerezett, hiszen ezekkel a trükkökkel kívánják leplezni, hogy már nem első osztályú az alapanyag. Legjobb példa erre a hortobágyi húsos palacsinta, ami jó esetben is maradék csirkepörköltből készül. Természetesen a megbízható helyek kivételt képeznek!

 • Biztos kell a jégkocka?

Egy friss felmérés szerint a legtöbb gyorsétteremben tele van baktériummal a jégkocka. Ugyanez a helyzet a citrommal, amit az italokhoz szolgálnak fel. A legritkább esetben mossák meg alaposan, így a citrom héja tele van bacikkal.  A limonádéhoz, koktélhoz való gyümölcsöket jó előre felszeletelik, majd szoba hőmérsékleten várják, hogy egy ital alapanyagai legyenek. A szakértők javaslata, hogy a kólához vagy ásványvízhez adott citromot legközelebb inkább hanyagoljuk. 

koktel.jpg

 • Miből is készül a rántotta?

Még a legjobb helyeken is a svédasztalos reggelire igaz, hogy a nagy tálalóedényekben kínált rántotta porból készül.

Tipp:  Ha aggódunk a megfelelő higiénia miatt, először nézzünk be a mosdóba! Ha az hagy némi kifogásolnivalót maga után, biztos lehetünk benne, hogy a konyha még rosszabb. Egy ilyen helyen milyen állapotok lehetnek a konyhai hűtőkben és a munkafelületeken?

 • Ha nagyon extrára vágysz

Elég rizikós, ha egy egyszerű étterembe térünk be és valami nagyon extra, különleges gourmet ételt rendelünk. Egyrészt a szakácsnak nem ebben van igazán gyakorlata, másrészt a benne lévő alapanyagok sem biztos, hogy túl frissek. Túl sokáig állnak a hűtőben, mire eljut hozzánk, már lehetnek minőségbeli problémák mivel nem sűrűn fogy. Egy steak house-ban nem érdemes halat kérni, egy pizzériában pedig ne libamájjal kísérletezzünk. Akkor járunk a legjobban, ha olyan ételt kérünk, amiben a konyhának a legtöbb tapasztalata van. Még egy fontos dolog: az osztriga nagyon kényes étel, soha ne rendeljünk ilyet, csak olyan étteremben, ahol tényleg tengeri herkentyűkre specializálódtak.

osztriga.jpg

 • Asztalra kikészített mogyoró

Egyre több helyen szokás az asztalra előre kikészíteni sós mogyorót. Na, pont ez a snack az, amit biztosan az előttünk lévő vendég sem kiskanállal majszolt. Hány kéz is járhatott abban a tálban, mire hozzánk került az íncsiklandozó, sörhöz jól passzoló mogyoró? Ha valaki alig nyúl a nasihoz, akkor azt később, újratöltve ugyanúgy kiviszik.

 • Nem minden szarvasgomba, ami annak látszik!

A szarvasgombaolaj  ritkán készül valódi szarvasgombából, többnyire inkább szarvasgomba illatot adó aromából vegyítik össze. Az éttermek ezt a filléres dolgot teszik az ételre, hogy aztán egy vagyont számoljanak fel a végén.

 • Az étlap is árulkodó

Ha olyan helyre tévedünk be, ahol túlságosan hosszú az étlap, óriási a választék, számolhatunk azzal, hogy csak mikrózott, mirelit ételeket fognak felszolgálni. Egy jó étlapon nincs több 15-20 fogásnál, amik 5-6 különböző alapanyagból készülnek.

bor.jpg

 • Ház bora általában a legdrágább!

Ha egy bor kereskedelmi ára 1500 forint körül van, akkor ennek a dupláját is fizethetjük egy – egy pohár „házi” borért. Menőbb helyeken ez a különbség még nagyobb is lehet, sok étterem tényleg ezen húz jelentős hasznot.

Természetesen szép számmal vannak kivételek, nem szabad általánosítani! Ma már egyre többen adnak a minőségre!

pelion-bannerek---pa_r-perc-ege_szse_g-bloghoz_640x480_1535777126.jpg

A vendéglátóhelyek trükkjei, jó ha tudod! Tovább
Élményekkel egészségünkért a Hotel Pelionban

Élményekkel egészségünkért a Hotel Pelionban

dsc_0392_pelion_2015.JPGTehetünk úgy az egészségünkért, hogy azt még élvezzük is? Létezik olyan hely, ahol a család minden tagja jól érezheti magát? Ennek jártunk utána néhány nappal ezelőtt Tapolcán.

A Hunguest Hotel Pelion****SUPERIOR hazánk talán egyik legismertebb wellness szállodája, amely 2003-tól várja az idelátogató vendégeket. A 4 hektáros területen álló, négyemeletes, 228 szobával rendelkező szálloda a maga nemében óriásnak számít, gyógy barlangja miatt pedig egyedülállónak mondható. A szobák között mindenki megtalálhatja az egyéni igényének megfelelőt, így választhat a többhelyiséges apartmanok vagy a dupla erkélyes, jakuzzis luxus lakosztályok közül.

dsc_0411_pelion_2015.JPG

Némi bevezető után lássuk mire képes ez a grandiózus wellness szálloda. Tapolcát bármely irányból is közelítjük meg, csodás táj látványa tárul elénk. Gyönyörű hegyek és erdők szegélyezték a mi utunkat is. A kis városban könnyen megtaláltuk a központi elhelyezkedésű szállodát, zárt parkolójában minden vendég díjmentesen helyezheti el járművét. A recepción kedvesen fogadtak minket, zökkenőmentesen, gyorsan bejelentkeztünk.

dsc_0460_pelion_2015_1.JPGA szobánk erkélye a szálloda udvarára nézett. Csak innen láttuk igazán mit is jelent a prospektusokban leírt 4 hektáros terület. Itt mindenki megtalálhatja azt a helyet, ahol zavartalanul pihenhet, szórakozhat, fürödhet, sportolhat és a gyerekek is kedvük szerint futkározhatnak.ketagyas.jpg

A kipakolással nem bíbelődtünk, hiszen tudtuk, ha mindent meg szeretnénk nézni, akkor ahhoz idő kell. Szikrázó napsütéses időről lévén szó a vizes attrakciók felfedezésével indítottunk. A szálloda udvarán találunk egy 25 méteres úszómedencét, egy gyermekmedencét, - egy a belső részbe is benyúló - élménymedencét teli különböző attrakciókkal, külső részén egy fahídon át megközelíthető napozószigettel. A fedett wellnessben további két, eltérő víz hőmérsékletű termálmedence is helyet kapott, amelynek vizét a szálloda saját kútja biztosítja. Itt vehetjük igénybe az infra-, bioszaunát, a gőzkabint illetve az udvaron a panoráma ablakkal ellátott rönkszaunát. Az utóbbi napi többszöri helyszíne a népszerű szauna szeánszoknak. Amíg a szülők a szaunában relaxálnak vagy egy kicsit kettesben lazítanak, addig a gyerkőcök a szálloda óvodájában, a Pinocchio Clubban szakképzett felügyelet alatt játszhatnak vagy kipróbálhatják a különböző kézműves foglalkozásokat.

dsc_0506_pelion_tapolca_2015.JPG

A szálloda hatalmas kertje kellemes kis sétákra hívogat, amely lehetőséget teremtett arra, hogy további attrakciókkal ismerkedhessünk meg. A minigolf pályán éppen egy család igyekezett a lyukakat bevenni, tőlük nem messze pedig néhány kamasz játszott valami egészen hasonlót, de jóval nagyobb méretben. Ismét tanulhattunk valami ujjat, hiszen a srácok az úgynevezett footgolf pályán játszottak, ami a golfhoz hasonló szabályrendszerrel csak éppen focilabdával és annak méretéhez passzoló lyukakkal történik. Az udvar dombosabb részén kialakításra került egy cross-bike pálya, ahol kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják ügyességüket, kerékpáros tudásukat a mesterségesen kialakított hullámokon, ugratókon, szűk visszafordítókon. A lehetőségek szinte kimeríthetetlenek itt és csak a rend kedvéért jegyzem meg, hogy van teniszpálya, tollaslabda pálya, strandfoci- és röplabda pálya, KRESZ pálya, az épületben pedig squashpálya is.

A Hunguest Hotel Pelion****SUPERIOR egy Európában egyedülálló adottsággal is rendelkezik, ez pedig a gyógy barlangja. Alig vártuk, hogy ezt a kis izgalmas és unikális élményt megtapasztaljuk. Az 1902-ben felfedezett barlang a szálloda szomszédságában működő kórház alatt található, ahová a terápiás részlegből nyíló lejtős folyosón, majd egy hosszú lépcsősoron át juthatunk le. A terápiás célokra használt barlangrész 15 méteres mélységben található, több mint 1200 m2 alapterületű. A barlangban gyakorlatilag kisebb nagyobb termeket találunk, melyeket rövid átjárók kötnek össze, egy kört leírva. Az eltérő nagyságú termekben összesen 70 db pihenőágyat helyeztek el. A barlang nagy segítséget jelenthet az asztmatikus betegségek, hörghurut, légutakat érintő allergiás megbetegedésekben szenvedők számára. A hőmérséklet és a légnyomás állandó, a páratartalom közel 100%, a levegő pedig por-, csíra- és allergén mentes. Olyan nyugalmat, tiszta levegőt és relaxációs lehetőséget fedeztünk fel itt, amelyet egy városi létformához szokott ember már el sem tud képzelni, egyszerűen fantasztikus.
barlang_8.jpg

Tipp:
Egy hangulatos és kiválóan levezényelt szauna szeánsz után, tusoljunk le, hűtsük vissza a testünket a merülő medencében, majd használjuk ki a szálloda különleges gyógy barlangját és pihenjünk egy nagyot. Az eredmény: 100% garantált felfrissülés!

Ha már a terápiás részlegen jártunk bejelentkeztünk egy relaxációs masszázsra, amelyet szakképzett, sok éves tapasztalattal rendelkező masszőzök végeznek. Amíg a kényeztető programunkra várakoztunk belelapoztunk a gyógykezeléseket tartalmazó brosúrákba. A szálloda elsősorban a pulmonológia és a reumatológia szakterületeihez tartozó kezeléseket kínál, mindezt szakorvosi vizsgálattal egybekötve.

dsc_4068_pelion_thailon_2018.jpg

A csodás masszázs után még egy ideig a THALION kezelésekkel és kozmetikumokkal ismerkedtünk. A Thalion kozmetikumokba a franciaországi Bretagne partjainál gyűjtött tiszta, friss, kiváló minőségű algák, legértékesebb alkotórészei kerülnek. Köztudott, hogy bőrünk az idő előrehaladtával veszít feszességéből, rugalmasságából. Ennek csökkentésére, fiatalságunk megőrzésére érdemes kipróbálni a Thalion parabén-mentes, anti allergén, csúcsminőségi kozmetikumait, amelyek képesek vitaminokat és nyomelemeket juttatni bőrünk mélyebb rétegeibe, javítva a kötőszövet rugalmasságát.

dsc_4138_pelion_thailon_2018.jpg

Az idő rendkívül gyorsan telik a lehetőségek végeláthatatlan sorát felvonultató Hotel Pelionban, mi pedig alaposan megéheztünk. A 300 fős Orchidea Étteremben elsősorban a hazai konyha remekeit készítik, ahol törekednek a helyi ételek és alapanyagok előtérbe helyezésére.

004659473_tapolcai_jpg_jpg_orig.jpg

Vacsora után sétáljunk el a Malom-tóhoz, amely meghitt, idilli hangulatot áraszt. Azok, akik kissé jobban elfáradtak vagy nagyobb távot szeretnének megtenni, bérelhetnek elektromos kerékpárt-, illetve rollert a recepción, mely bizonyára a fiatalok nagy kedvence lesz. Tapolca és környéke rengeteg látnivalót és különlegességet tartogat számunkra, amelyek felfedezésére nem elég néhány nap. Kiváló partnerünk ebben a remek adottságokkal, széleskörű szolgáltatásokkal és egyedülálló lehetőségekkel rendelkező Hunguest Hotel Pelion****SUPERIOR , ahová további élményekért mi magunk is visszatérünk még.

malomto-tapolca3.jpg

 

 

Élményekkel egészségünkért a Hotel Pelionban Tovább
9 érdekesség a repülésről, amit eddig nem tudtál!

9 érdekesség a repülésről, amit eddig nem tudtál!

20988401_1434604823243788_4755444709144505122_o.jpgNapjainkra a repülés is általános dologgá vált, a világ egyik tájáról a másikra utazhatunk néhány óra leforgása alatt. Van aki imádja, van aki retteg tőle! Az biztos, hogy a repülés senki számára sem közömbös. 9 érdekes tény a repüléssel kapcsolatban, amire nem is gondoltál volna:

 • Mindkét pilóta nem dőlhet ki az ételtől!

Kellemetlen lenne tízezer méter magasban azzal szembesülni, hogy a repülőgépet irányító pilótákat leterítette egy ételmérgezés. Így a pilóta és a másodpilóta különböző ételeket kap, és nem is osztozhatnak az ételen, ezzel is csökkentve egy esetleges ételmérgezés kockázatát. Ha esetleg az egyik étellel baj lenne, akkor legyen valaki, aki biztonságosan leteszi a gépet.

 • A repülőn miért íztelen az étel?

Az étel hosszú utat jár be, mire a repülőn hozzánk kerül. A catering konyhájáról átszállítják a repülőhöz, ez a folyamat több órát vesz igénybe, főleg amikor a visszaútra szánt ételt is az eredeti kiinduló állomáson teszik be. Ráadásul, több mint 10 ezer méter magasan a nagy nyomású légtérben az ízlelésünk jelentősen romlik, az ételek és az italok más ízűek a levegőben a légnyomáskülönbség miatt.

why-you-should-never-eat-airplane-food_600261269_aureliy-1024x683.jpg

A repülőgépek leggyakrabban egy beteg utas vagy kisebb műszaki hiba miatt szakítják meg útjukat, a komoly vészhelyzet szerencsére nagyon ritka. 

 • A kapitány az úr a fedélzeten!

A kapitánynak szinte korlátlan hatalma van, miután az ajtók bezárultak. A kapitány a levegőben élet és halál ura, aki, főleg az amerikai légitársaságok járatain egyetlen elhibázott mozdulatra bárkit gondolkodás nélkül eltávolíthat a gépről.

 • 15 percre segít az oxigén maszk!

Az oxigénmaszkok 15 percre elegendő oxigént biztosítanak, ez az idő bőven elegendő ahhoz, hogy vészhelyzet esetén a pilóta olyan magasságba süllyedjen a repülőgéppel, ahol már biztonságosan lehet lélegezni oxigénmaszk nélkül is.

1464574046795.jpg

 • Stewardess szeretnél lenni? Ezeknek az elvárásoknak kell megfelelni!

A légiutaskísérők munkája sokaknak álomszerű. Azonban, ha stewardessek szeretnénk lenni, kőkemény elvárásoknak kell megfelelni, és a nyelvtudás csak egy a sok közül. A stewardesseknek legalább 20 métert kell tudniuk úszni megállás nélkül, de van olyan légitársaság ahol legalább 50 métert. Megszabják a magasságra vonatkozó elvárást, 160-188 centi közé kell esni, továbbá a testtömeg indexnek is a normális kategóriába kell lenni. A tetoválás és testékszer tilos, még ennél is továbbmenve egyes társaságoknál csak olyan embert foglalkoztatnak, akinek nincs az arcán semmilyen anyajegy. A világ egyik legbiztonságosabb légitársaságánál a munkavállalói szerződésében az is szerepel, hogy ha egy alkalmazott a munkába állástól számított első öt éven belül terhes lesz vagy megházasodik, azonnali elbocsájtás a büntetése.

 • A levegő tisztább, mint gondolnánk!

Az utastér levegője nem olyan piszkos, mint ahogy azt sokan hiszik. A levegőt a páratartalom csökkentése érdekében keringetik, de kórházi minőségű HEPA-szűrőn keresztül. Sokszor tisztább a repülőkön a levegő, mint a középületekben. Utazást követően a legtöbben nem attól betegszenek meg, amit belélegeznek, sokkal inkább attól, amit megfognak. Naivság lenne azt gondolni, hogy két út között a személyzetnek jut elég ideje kitakarítani a gépeket, csupán letörlik a nagyobb felületeket. Az étkezőtálca és az ülésállító gomb sincs tisztán tartva, a repülő szinte úszik a különböző bacilusok tengerében.

 • Az ablaksötétítőt ezért kell felhúzni!

Azért kell feltolni az ablaksötétítőt, hogy a légiutaskísérők vészhelyzetben fel tudják mérni, melyik oldal jobb a kiürítéshez. Így fény is jut az utastérbe, ha kialszik a világítás, és az utasok könnyebben tudnak tájékozódni, hogy merre kell elhagyni a gépet.

2711da15-d02f-4864-85a9-ca6cf8b4a439.jpg

Belegondolt már? Eszünkbe sem jut 130 km/órával száguldozni az autópályán úgy, hogy nem vagyunk bekötve. A repülő ezzel szemben  tízszer gyorsabban hasít a levegőben, és az utasok fele nem csatolja be magát. Aztán ha egy kis légtölcsérbe ütköznek, a plafonba verik a fejüket.

 • Ha mindkét hajtómű leáll…

Nagyon kicsi az esély, hogy az összes hajtómű meghibásodjon, ettől függetlenül persze előfordulhat. Ilyen esetben is sikeresen landolhatunk, a mai repülőgépek többsége képes elvitorlázni a legközelebbi repülőtérig.

ck65isni1oasxuoakf9c.png

 • Mitől féljünk inkább: villám vagy  madár?

Azt gondolnánk, hogy a villámlás jelenti a legnagyobb veszélyt egy repülőgépre nézve. A valóság ezzel szemben az, hogy több tucat repülőgépbe csap bele a villám anélkül, hogy az utasok egyáltalán tudomást szereznének erről. A madarak esetében viszont más a helyzet, közvetlen veszélyt is jelenthetnek. A turbinába csapódó madarak képesek megsemmisíteni azt vagy akár tüzet is okozni. A repülőterek speciális zajgenerátorokkal, sólymokkal védekeznek a madarak ellen.

pelion-bannerek---pa_r-perc-ege_szse_g-bloghoz_300x250_1535777148.jpg

 

9 érdekesség a repülésről, amit eddig nem tudtál! Tovább
7 egyszerű trükk, amitől gyorsan fogysz!

7 egyszerű trükk, amitől gyorsan fogysz!

lose-weight-fast.jpgHogyan lehet eredményesen és gyorsan  súlyt csökkenteni? A fogyókúráknak és a különböző diétáknak mára óriási irodalma lett, de nézzük, mik a leginkább bevált trükkök:

 • Soha ne indulj éhesen vásárolni!

Ne induljunk korgó gyomorral vásárolni, hiszen annak sosincs jó vége, de legalább is tele lesz a kosarunk felesleges élelmiszerekkel. Éhes állapotban kikapcsolódik a tudatos vásárlói énünk, és az lebeg a szemünk előtt, hogy minél gyorsabban táplálékhoz jussunk. Ilyenkor kezdünk impulzusszerűen vásárolni, aminek a következménye, hogy olyan ételeket is hajlamosak vagyunk betenni a kosárba, amire valójában nincsen szükségünk, és ami egyáltalán nem mondható alakbarátnak. Ha jóllakottan indulunk beszerző körútra, nem lesz ingerünk a fél boltot felvásárolni.

Ami nincs otthon, az nem tud elcsábítani. Ha nem tartunk otthon hizlaló élelmiszereket, biztonságban érezhetjük az alakunkat. 

 • Ülve étkezz!

Érdekes, de kevesen tudják, hogy álló helyzetben több étel elfogyasztása után jelentkezik a jóllakottság érzése. Az étkezéseknél egyébként is az agyunk később érzékeli a teltségérzetet. Amikor úgy érezzük, hogy a gyomrunkba még fér, valójában azt már csak a szemünk kívánja.

 • Reális, elérhető céljaink legyenek!

Felesleges olyan irreális célokat kitűzni, mint, hogy egy hét alatt 10 kilótól megszabadulunk, mert ez már a cél megfogalmazásakor kudarcra van ítélve. Ehelyett tervezzük elérhető célokat, például: hogy hetente kétszer eljárunk futni vagy, hogy az eddigi ebéd adagot a felére csökkentjük. Ezek megvalósíthatóak, melyek új lendületet képesek adni!

 • Nem lehet elégszer hangsúlyozni: Folyadék, folyadék!

Sokszor a szomjúság érzetet összekeverjük az éhségérzettel. Ilyenkor a szomjúságot éhségnek érezzük, és indokolatlanul elkezdünk enni. A két étkezés között ha ránk tör az éhség először próbálkozzunk meg a folyadékbevitellel. Ezzel megbizonyosodhatunk arról, hogy valójában a szervezetünknek mire is van szüksége. Az anyagcserénk felpörgetésének egyik alapvető feltétele, hogy elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetbe. 

 • Aludd "vékonyra" magad!

Az már senkinek sem újdonság, hogy egészségünk szempontjából mennyire fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A szervezetünknek nap, mint nap szüksége van a kiadós, legalább 6-8 órás alvásra. Ha a fogyás a cél, a minőségi alvás ugyanolyan fontos, mint az izzasztó edzések. Kutatások sora bizonyítja, hogy azoknak, akik rendszeresen kipihenik magukat az alapanyagcseréjük több mint 5%-kal magasabb, mint azoké, akik kevesebb időt szántak az esti alvásra. Ha hagyjuk, hogy az anyagcserénk alvás közben zavartalanul végezze a munkáját, az nem csak a zsírégetést segíti elő, hanem a kötőszövetek regenerálódását is.

Azok, akik 7 óránál kevesebbet alszanak, hajlamosabbak a hízásra, ráadásul nehezebben is tudnak fogyni!

 • Vásárlásaink igazodjanak a kitűzött célhoz!

Nagyon jól tud motiválni, ha a ruhavásárlás során nem olyan darabokat veszünk, amik a jelenlegi méretünkre jók, hanem olyanokat, amikbe bele szeretnél férni. Érdemes pár áhított ruhából egy mérettel kisebbet vásárolni, máris megvan egy reális és elérhető cél! Belefogyni a gyönyörű ruhánkba! Amint elérted, amit kitűztél, megjutalmazhatod magad az új darabokkal.

 • Kerüljük a nagy tányérokat!

A fogyást nehezíti, hogy az elmúlt néhány évtized alatt mindenhol érezhetően nőttek a tányérok méretei ezzel az ételadagok is. Így már az egészségesnek vélt adagoknál jóval több mennyiségről hisszük azt, hogy az egy normál adag. Ráadásul az emberek többsége mindent megesz, ami egy tányéron előtte van. Éppen ezért cseréljük le a terítékeket kisebbekre, így máris kevesebb adagokat viszünk be a szervezetünkbe! Tizedével csökkentheti a kalória bevitelét, aki eszerint eszik! Érdemes megfogadni! Elvileg egy étkezésre maximum annyit szabadna ennünk, amennyi a tenyerünkbe belefér. 

pelion-bannerek---pa_r-perc-ege_szse_g-bloghoz_300x250_1535777148.jpg

7 egyszerű trükk, amitől gyorsan fogysz! Tovább
5 tünet ami cukorbetegséget jelez! Vedd komolyan!

5 tünet ami cukorbetegséget jelez! Vedd komolyan!

ppe.jpgA cukorbetegség alattomosan alakul ki, amit ha nem kezelnek időben nagyon sok kárt képes okozni. Az alábbi tüneteket vegyük komolyan, hiszen lehet, hogy valami gond van a vércukrunkkal, ha ezeket észleljük:

 • Fokozott  szomjúság, gyakori vizelési inger

A vércukorszint felborulásának egyik legelső jele, hogy hirtelen, nagyfokú szomjúságérzés tör ránk.  A fokozott folyadékbevitellel függ össze, hogy egyszer csak azt vesszük észre, hogy a szokásosnál gyakrabban kell a mosdóba járnunk, akár az éjszaka közepén is. A felhalmozódott cukor miatt a vesék intenzívebb teljesítményre kapcsolnak, hogy a felesleget a vizelettel ki tudják üríteni. Egy ördögi kör indul el a több folyadékfogyasztás és a gyakori vizelés közt.

 • Gyakori gombás fertőzés

Sok nő életét megkeseríti a folyton visszatérő Candia. Ez az élesztőgomba pont azokkal az alapanyagokkal szeret táplálkozni, amelyeket a társadalom mostanában rendszeresen fogyaszt: cukor, fehér liszt, feldolgozott élelmiszerek, alkohol. Ha a gombák egyszer bekerültek a cukorbeteg szervezetébe, ott ideális körülményeket illetve tökéletes táptalajt találnak a szaporodáshoz. A diabéteszes nők különösen érzékenyek a fertőzésekre, mivel a magas vércukorszint folyamatosan táplálja azt. Éppen ezért, ha visszatérő húgyúti fertőzések kínoznak bennünket, ajánlott elvégezni a cukorbetegség megállapításhoz szükséges vérvizsgálatot.

 • Lábzsibbadás

A kezdődő cukorbetegség egyik gyakori tünete a lábak zsibbadása, az illető járás közben mintha nem érezné saját végtagjait. Emellett felléphet bizsergés. Enyhe idegrendszeri károsodást is okozhat a betegség, ezért idővel fokozódhat a zsibbadás.

Tévhit, hogy csak az lehet cukorbeteg, aki túl sok cukrot eszik! A 2-es típusú diabétesz kialakulásáért öröklött és életmódbeli tényezők felelősek. Akinek a családjában már volt 2-es típusú diabéteszes beteg, annak különösen ajánlott odafigyelnie az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra.

 • Bőrelváltozások

A megemelkedett vércukorszint a bőr anyagcsere folyamatait is felborítja. Nem ritka, hogy a bőr repedezetté, szárazzá válik, ami viszketéshez vezet, vagy akár sötétebb foltok fedezhetőek fel főleg a hajlatokon, lábszáron. A cukorbetegek gyakran panaszkodnak végtagjaik viszketésére. Ha rendszeres testápoló használat mellett sem tűnik el a viszketés, érdemes komolyan venni a problémát.

 

Járjunk utána, ha gyakran hirtelen fellépő, percek alatt ránk törő éhségérzetet tapasztalunk. Cukorbetegség esetén leginkább szénhidrát tartalmú ételek után sóvárgunk.

 •  Homályos látás

Ha  a fenti tünetekhez látásromlás is társul, nagy eséllyel magas vércukorszint problémával állunk szemben. A cukorbetegség korai szakaszában a felhalmozódott glükóz a szemlencsén úgynevezett réteget képez, és ez okozhat homályos látást. Jó hír, hogy a vércukorszint stabilizálódása után a homályos látás elmúlik.

egeszseg_300x250_1533097201.jpg

5 tünet ami cukorbetegséget jelez! Vedd komolyan! Tovább
Teszt: DOVE ORIGINAL COMPRESSED desodor

Teszt: DOVE ORIGINAL COMPRESSED desodor

par_perc_azegeszsegert_2.jpgA legnagyobb kánikulában teszteltem az új DOVE ORIGINAL COMPRESSED desodort!

Ugyanannyi hatóanyag, kisebb formában

A Dove compressed dezodor, mely 75 ml-es kiszerelésben kapható, ugyanannyi izzadásgátló hatóanyaggal ugyanannyi ideig tart, mint a normál 150 ml-es  Dove aeroszolok. 

Mitől különleges?

Ez a klasszikus illatú, koncentrált izzadásgátló dezodor tényleg egész nap védelmet biztosít az izzadás ellen, gondoskodik arról, hogy mindvégig frissek maradjunk! Ráadásul most a 75 ml-es kiszerelés lehetővé teszi, hogy bárhova magunkkal vigyük, akár egy kisebb női táskában vagy neszesszerben is elfér. Sőt utazóbarát, még a repülőre is felvihető, magaddal viheted a munkahelyedre, edzésre, esti buliba. 

Jó hír, hogy környezet barátabb a termék, hiszen a 150 ml-es Dove dezodorok mérete 75 ml-re csökkent. így kevesebb a csomagolóanyag illetve a kevesebb hajtógáz került felhasználásra. Körülbelül 60 fújásra elég!


Én nagyon nem szeretem, bármilyen tartós is egy dezodor, ha foltot hagy a ruhán, vagy ragacsos utóérzet marad! Ennél a terméknél szerencsére egyik sem tapasztalható, gyorsan szárad, és abszolút foltmentes! 
Az elmúlt három hétben teszteltem, biztosan emlékeztetek rá, hogy most volt idén a legnagyobb kánikula, és tényleg minden egyes alakalommal bizonyított, sőt a zumba órákon is bírta a strapát.


Szóval nálam kiérdemelte az * * * * * csillagot, bírta a kánikulát, egész nap frissnek és jó illatúnak éreztem magam, nem hagyott még a fekete ruháimon sem nyomot, és belefér a legkisebb oldaltáskámba is.

Teszt: DOVE ORIGINAL COMPRESSED desodor Tovább
Megérkezett a Masca Fashion legújabb kollekciója! Légy Te is trendi!

Megérkezett a Masca Fashion legújabb kollekciója! Légy Te is trendi!

38874880_1075522475932153_5386451054374158336_n_1.jpg

A Masca Fashion gondoskodik arról, hogy ősszel se kelljen lemondanunk az izgalmas és egyedi öltözködésről. A márka legújabb őszi kollekciójára jellemző az ultra nőies fazon, érzéki és látványos színek, izgalmas részletek, vagány formák. Mindenkit meghódítasz, ha engedsz az idei divatnak! Itt az idő, hogy felkészüljünk a hűvösebb őszi napokra, és felfrissítsük a gardróbunkat olyan ruhadarabokkal, melyekkel bármilyen alkalomra nőiesen felöltözhetünk. A kínálat nagyon változatos, és magán viseli az idei ősz legfontosabb trendjegyeit. Én minden ruhadarabba beleszerettem! Íme pár ötlet 2018 őszére, melyekben garantáltan magabiztos, sugárzó NŐ leszel!

1a.JPG

Szexi nadrágkosztümök

Ősszel visszatért a divatba a nadrág­kosztüm, amely ma már nemcsak az üzletasszonyok viselete. A Masca Fashion új termékkínálatában olyan nadrágkosztümök közül válogathatunk, melyek nemcsak az irodában, de elegánsabb alkalmakkor is megállják a helyüket. Egy nadrágkosztümnek nem kell kötelezően feketének lennie, most szemezgethetünk a színesebb darabok közül. Ezekben észbontóan nőies leszel és elegáns!

2a.JPG

Izgalmas felsők

Az új kollekció bővelkedik a farmerral jól kombinálható izgalmas felsőkben, ebben mindenki megtalálja a stílusához és alkatához legjobban passzolót.  Ezek között megtalálható a két részes, sejtelmes, áttetsző anyag, a kicsit lezserebb fazon, a nagyon menő és nagyon fiatalos dekoltázst sejtető darab. A kollekció átmenetet képez a nyár és a tél között, ennek fényében többféle anyagvastagság, valamint fazon közt válogathatunk, sőt megtalálhatóak a ¾-es és a hosszú ujjúak is. Nézd, meg mennyire vadítóak!

3a.JPG

A kevesebb néha több

Az aktuális kínálatban megtalálhatóak az egyszínű, egyszerűbb elemek is, mindez úgy, hogy a Masca Fashion ruhák megálmodója szem előtt tartotta a márka egyediségét. Tavasz óta hódítanak a fagyi színek, ősszel viszont a piros, kék, drapp különböző árnyalatai perzselik majd a kedélyeket. Az elsőre talán egyszerűnek tűnő darabok különlegességét, játékosságát a belecsempészett részletek adják: öv, zsebrészek, passzék, behúzások, különböző stratégiai pontokon való kivágások. A tervező odafigyelt a részletekre! Bátran válasszunk visszafogott színeket, egyszerű szabásvonalakat, higgyük el, a végeredmény: magabiztos, sugárzó NŐ lesz!  

4a.JPG

Igazi őszi hangulat

Ebben a szezonban az egyik különlegességet az egyedi fazonok mellett a vibráló őszi minták adják.  Az izgalmas kivágások, a szabadon hagyott vállak csak úgy  vonzzák a férfi tekinteteket. Igazán szexi!

5a.JPG

Kényelmes sikk

Egy nő nem is kérhet többet, mint hogy a ruha egyszerre legyen kényelmes és szexi. Az idei kollekcióban rengeteg ilyen darabot fedezhetünk fel, a Masca Fashion mindig is nagy hangsúlyt fektetett a kényelmi faktorra. Idén sem kell lemondanunk a jól ismert elegáns ruhadarabokról, hiszen a  márkától megszokott hétköznapi elegancia is helyet kapott a kínálatban.

MASCA Fashion ruhák nélkül már egy szezont sem tudok elképzelni, mivel ez a márka az, amely mindig különleges, egyedi és trendi ruhát kínál! Amellett, hogy a legutóbbi divatot követik, minden kollekcióban van valami plusz egyediség, mely megkülönbözteti a többi márkától, amitől szuper nőiesek!

35898651_1820108278055191_3189718618413727744_n.jpg

Hol vásárolhatod meg?

Érdemes ellátogatni a legnagyobb Masca Fashion Márkaüzletbe, ami a Győr Plázában a Vasvári Pál utca 1/A. szám alatt található. Itt hétfőtől – szombatig 09.00-től 20.00-ig, vasárnap 10.00-től 19.00-ig segítőkész, kedves eladók várnak a fantasztikus ruhák széles választékával. Ha nem is Győrben laksz, akkor is érdemes egy kirándulást tenni ebben a gyönyörű városban, felfedezni a történelmi belvárost, ellátogatni az állatkertbe, kipróbálni a kalandparkot vagy éppen a fürdőt, majd élményekkel tele betérni egy híres cukrászdába.  Ne felejtsük el a kellemeset összekötni egy még kellemesebbel, és ellátogatni a győri Pláza Masca Fashion boltba, és hazatérni a szebbnél szebb ruhakölteményekkel. Így biztosan emlékezetessé válik a győri kirándulás!

39124585_296064311201709_2293685975433347072_n.jpg

Budapesten a Podmaniczky utca 57-ben található Masca Fashion üzletben szerezhetjük be a trendi darabokat, de nemcsak a boltban válogathatunk kedvünkre, hanem otthonról az internetes áruházban is szemezgethetünk az új kollekcióból a www.mascawebshop.hu oldalon.

 

 

Megérkezett a Masca Fashion legújabb kollekciója! Légy Te is trendi! Tovább
Ezeket soha ne oszd meg a facebookon!

Ezeket soha ne oszd meg a facebookon!

amiket_ne_ossz_meg_a_facebookon.jpgElképesztő mennyiségben készítünk és osztunk meg különféle digitális tartalmakat az interneten. Bármit is posztolunk a Facebookon az kikerül a világhálóra és onnantól az ellenőrzésünk alól is. Ezért alaposan gondoljuk meg, mit töltünk fel a közösségi oldalakra. Bizony van néhány olyan dolog, amit nem kéne:

 • Munkahelyünk, otthonunk

Egyre nagyobb divat lett a facebookon bejelentkezni azokról a helyszínekről ahol éppen tartózkodunk. Arra nagyon figyeljünk, hogy még véletlenül se tegyük ezt a lakásunkból vagy a munkahelyükről, a pontos címet soha ne tegyük közzé a közösségi oldalakon. Ezzel elkerülhetőek azok a kellemetlen szituációk, hogy olyan személy, akivel nem szeretnénk összefutni egyszer csak betoppanjon.

 • Utazásaink részletei

Előszeretettel osztjuk meg a hírt, ha végre nyaralni indul a család vagy éppen csak kiruccanunk pár napra egy wellness szállodába. Hajlamosak vagyunk még felszállás előtt a repülőtéren becsekkolni a facebookon, feltüntetve, hogy éppen merre tartunk.  Nem kell, hogy boldog boldogtalan tudomást szerezzen arról, hogy éppen üres a ház, hiszen így könnyű célpont a betörők számára. Nem egy betörő szakosodott a közösségi oldalak pásztázására, és ez alapján választja ki a „helyszínt.” Egészen addig, amíg haza nem értünk ne posztoljunk fotókat, élményeket a nyaralásunkról.

 • Minden hülyeséget

Rengetegszer látható, amikor a felhasználók tényként állítanak valótlan értesüléseket és ezeket még meg is osztják a közösségi oldalakon. Nem ritkán a like vadászok indítják ezeket a posztokat. Gyakori az olyan eltűnésekről szóló hír megosztása a Facebookon, melyek már évek óta terjednek, az eltűnt már réges régen előkerült. Vagy a hírességekkel kapcsolatos halálesetek, miközben nemhogy nem igazak, de vígan úszkálnak a Hollywoodi házuk medencéjében. Egy-egy poszt megosztása előtt győződjünk meg a feltöltés dátumáról, illetve annak valóságtartalmáról.

 • Gyermekünk  összes cuki képét

Nagyon aranyos, amikor nyáron a gumimedencében pancsolnak a gyerekek, de nem a közösségi oldalakra valóak.  Gondoljunk bele, hogy ezzel hány ember számára válik láthatóvá a gyanútlan csemeték fotója. Jobb nem belegondolni abba, hogy akár egy elmebeteg emberhez is eljuthat. Sokszor nem is vagyunk tudatában, hogy mennyi információt közlünk pusztán egy aranyos fotóval. Ezeket hagyjuk meg a családi fotóalbum számára.

 • Gondoljunk a munkahelyünkre

Nem árt az óvatosság a munkahelyi hírekkel”, eseményekkel kapcsolatban sem. Nem biztos, hogy nyerő a facebookon körbekürtölni, hogy milyen utálatos volt aznap a főnökünk, még megeshet, hogy a poszt alatt ő fogja közölni, hogy másnap már be sem kell mennünk. Ha betegállományt jelentettünk, akkor sem jön jól, ha abban az időpontban az üzenőfalunkon Rómából jelentkezünk be,  vagy a boldog szelfi kép látható a Pisai ferdetorony mellett. Állítólag arra is van példa, hogy  az Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrzi, hogy a betegállomány igénybe vétele alatt miket posztoltunk.  Ugyanígy legyünk körültekintőek, ha állást keresünk. Ma már rutinszerű, hogy új kolléga felvétele előtt a munkáltatók utánanéznek a jelentkezőknek az interneten, hiszen a posztolások tartalma és stílusa sokat elárul a jelöltről. Nem biztos, hogy miénk lesz a menedzseri állás, ha a facebook oldalunk tele van átbulizott, taj részeg képekkel.

 • Ultrahang fotó

Nagy népszerűségnek örvend, hogy a terhesség tényét az ultrahang fotó közzétételével tudatják. A nőgyógyászok azt javasolják, hogy legalább a második trimesztert várjuk meg a nagy bejelentés előtt.

 • Szakítás részleteit

A szakítás mindenkinek a magányügye. Ne írjuk ki a facebookra azonnal, hogy végetért a kapcsolat! Egyrészt senkinek semmi köze hozzá, másrészt nem biztos, hogy arra vágyunk, hogy a szánakozó hozzászólásokat olvasgassuk majd. Ez csak nehezít az amúgy sem egyszerű helyzeten.

Megtudhatod, mit tárol Rólad a Facebook:

Beállítások menüpont alatt, a Facebook adataid pontra kattintva töltsd le a Saját információ letöltését. Ezután már csak a jelszavadat kell megadni,  és körülbelül 10 perc múlva szembe is nézhetsz a valósággal.

egeszseg_640x480_1533097160.jpg

Ezeket soha ne oszd meg a facebookon! Tovább
5 étel, amit kifejezetten tilos újramelegíteni!

5 étel, amit kifejezetten tilos újramelegíteni!

5_etel_amit_ne_melegitsunk_ujra.jpgKétségtelen, hogy a mikrohullámú sütő nagyon megkönnyíti az ember életét, leggyorsabb megoldás a melegítésre. Sokszor melegítünk újra olyan ételeket, amiket nem lenne szabad, mert komoly betegséget is okozhat az újabb hőkezelés. Ezeket jobb frissen elfogyasztani. Íme, néhány élelmiszer, amit soha ne melegítsünk újra:

tojasos_etel.jpg

A tojásos ételekkel nem árt óvatosan bánni! Egyértelmű, hogy a reggelire szánt rántottát vagy bundás kenyeret azonnal elfogyasztjuk, és eszünkbe nem jut újramelegíteni, ne is próbálkozzunk ezekből a maradékot másnap elfogyasztani. Az újramelegítés hatására mérgező anyagok szabadulhatnak fel, ezek pedig károsan hatnak az emésztőrendszerünkre!

gombas_etel.jpg

A gomba nagyon kényes élelmiszer, a legrövidebb ideig eltartható ételek közé tartozik. Nagyon kellemetlen tüneteket okozhat, ha ezt az időtartamot túllépjük.  Mielőtt gombát főzünk, gondoljuk át, hogy el tudjuk-e fogyasztani aznap, ha nem, jobb, ha inkább kisebb mennyiségben készítjük el. Tovább növeli az ételmérgezés kockázatát, ha huzamosabb ideig szoba hőmérsékleten marad, ekkor ugyanis gyorsan szaporodni kezdenek benne a baktériumok. A gomba a fehérje-összetétele miatt talán a legveszélyesebb az összes élelmiszer közül felmelegítve. Az újabb hőkezelés könnyen erős gyomorpanaszokat okozhat.  

rizs_1.jpg

A főtt rizs esetében nem is annyira az újramelegítés veszélyes, hanem a nem megfelelő tárolás. Szoba hőmérsékleten gyorsan romlik, a baktériumok, spórák szinte azonnal elkezdenek szaporodni benne, amiket még a mikróban való melegítés sem képes elpusztítani. Ha ezek a baktériumok bejutnak a szervezetbe a következmény hasmenés, hányás lehet. Ha elkészült a főtt rizs, a maradékot azonnal tegyük a hűtőbe, és ne hagyjuk szoba hőmérsékleten még egy órát sem! Tehát jegyezzük meg: ami nem fogy el a rizsből, azt azonnal lehűteni!

spenot.jpg

A spenót magas koncentrátumban tartalmaz nitrátot. Ez egy teljesen ártalmatlan vegyület, azonban újramelegítés hatására könnyen átalakul nitritekké. A nitritek a vér oxigénellátó képességét befolyásolják, ráadásul szakértők szerint rákkeltővé teszik az ételt.  Ezért mindig csak frissen főzve vagy hidegen fogyasszuk!

csirke.jpg

csirkehúsból készült étel egyszer biztonságosan újramelegíthető, de ajánlatos ezt nem  mikrohullámú sütőben tenni. A húsok újramelegítésénél az okozza a problémát, hogy könnyen kiszáradnak, ezért főleg nem javasolt a mikró használata. Eleve nem árt vigyázni a mikrohullámú sütőben való melegítéskor, ha az nem egyenletesen melegíti fel az ételt, a húson baktériumok maradhatnak. Az egyenletes, alapos átsütésre már az elkészítéskor is nagyon kell figyelni.

Nyáron még inkább legyünk óvatosabbak a baromfitermékek, valamint a nyers tojást tartalmazó élelmiszerek - majonéz, krémes sütemények- megfelelő elkészítésével, tárolásával. Veszélyforrás minden gyorsan romló élelmiszer is, például a tejtermékek, tengeri ételek, kagyló!

egeszseg_300x250_1533097201.jpg

5 étel, amit kifejezetten tilos újramelegíteni! Tovább