Meglepő, hogy mennyi egészségkárosító anyag van még a legtisztább lakásban is! Nem jövünk rá, mitől fáj a fejünk, miért vagyunk allergiásak, miért rossz a közérzetünk?
Tisztitószerek, vegyszerek - A nagytakarítás lázában nehéz ellenállni a fantasztikus hatású folteltávolító, vízkőoldó, zsíroldó és egyéb tisztítószereknek. Jó ha tudjuk, hogy a különböző vegyszerek túlzott használata több bajt okozhat, mint hasznot. Belélegezve olyan kellemetlenségeket okozhatnak, mint a nyálkahártya-, bőrirritáció, allergiás reakció, fejfájás, émelygés. Ezek helyett használjuk a "nagyanyáink" régóta bevált praktikáit, például citromot, ecetet, szódabikarbónát illetve egyéb természetes anyagokat tartalmazó, környezetbarát tisztítószeret. És ha már takarítás: ki ne szeretné, hogy az otthonában mindig jó illat legyen? Azonban az olyan termékek, mint az illatgyertyák vagy a légfrissítők a rák kialakulásában is közrejátszó toxinokkal töltik meg otthonunk levegőjét. Egyes illatgyertyák olyan petrolkémiai anyagokból készülnek, amelyek benzolt, ólmot és más ártalmas vegyületeket tartalmaznak. Készítsük el mi magunk a természetes légfrissítőnket.
Egy pumpás flakonba öntsünk alkoholt vízzel 1:9 arányban ( 50 ml alkohol és 450 milliliter víz), majd adjunk hozzá 100%-os illóolajat. A levendula, borsmenta, citrus, narancs, fenyő, fahéj, szantál nagyon kiválóak illatosításra.
Klíma - A napokban hirtelen beköszöntött a meleg, ilyenkor a klíma jó szolgálatot tesz. Ma már egyre többen szereltetnek be klímát saját otthonukba. Nagyon fontos azonban a szakszerű használat és a rendszeres karbantartás, különben a készülék több veszélyt is hordozhat magában. A légkondi beállításakor a legfontosabb alapszabály, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 5-8˚C legyen. A túl hűvös levegő beállítása a szervezet számára komoly sokkhatást mér. Lényeges a klímaberendezések rendszeres és alapos takarítása, karbantartása. Ha nem tisztíttatjuk meg minden szezon előtt a szűrőt, akkor az abban megtelepedő baktériumok akár életveszélyes betegséget is okozhatnak, ez az úgynevezett légiós betegség. A megfelelő módon karbantartott eszközök természetesen nem terjesztenek veszélyes baktériumokat, sőt a speciális szűrőknek köszönhetően akár ki is szűrhetik a levegőben jelenlévő kórokozókat.
Hűtőszekrény polcai, rekeszei - Nem meglepő, hogy a hűtőben a kórokozó csírák előszeretettel telepednek meg, különösen azokon a helyeken, ahol a húst és a zöldségeket tároljuk, ezzel fenyegetve a többi élelmiszert. Mivel a baktériumok már 24 óra alatt megtelepedhetnek a hűtőgép belső felületén, fontos, hogy minél gyakrabban és kellő alapossággal tisztítsuk meg a hűtőt, és ne feledkezzünk meg a zöldségtároló rekeszről sem. Az ételeket pedig alaposan becsomagolva tároljuk.