Pár perc az egészségért

7 meglepő tény a repülésről, amit eddig nem tudtál

7 meglepő tény a repülésről, amit eddig nem tudtál

facebook_bejegyze_s_940x788_px_1.jpeg

Ha szoktál repülni az alábbi információkat érdemes tudnod!

Miért egyre szűkebbek az ülések közötti hely? Azt gondolnánk, hogy a fapados légitársaságok már elérték a fizikai határokat, és nem lehet még több széket bezsúfolni, pedig igen. A légitársaságok folyamatosan arra törekszenek, hogyan lehet még több embert a fedélzetre zsúfolni. Miért csökkentek az ülések közötti helyek az évek során? A szűk helyek, a sűrű széksorok egyetlen oka: a pénz. Minél több ember fér el egy légitársaság repülőgépén, annál több pénzt tud profitálni.

Hol vannak a legjobb ülések a gépen? - A legkellemesebb utazást biztosító ülőhelyek a szárnyak felett találhatóak. A hátul lévő ülőhelyek a legrázósabbak. Amennyiben a gép repülés közben rázkódik, akkor a hátsó üléseken lehet érezni azt a leginkább.

Melyik a legbiztonságosabb ülés a repülőgépen?- Talán ez az a kérdés, ami minden utazót foglalkoztat. Noha a legtöbb légitársaság azt állítja, hogy nincs  legbiztonságosabb ülés, mégis hallani olyan tanulmányokról, melyek a hátsó, a repülőgép farok részéhez közeli széksorokat tartja biztonságosabbnak. Sőt, létezik egy olyan jelentés is, miszerint akik legfeljebb ötsornyi távolságban ülnek a vészkijárattól, nagyobb az esélyük a túlélésre.

A pilóták nem tudnak együtt enni -  Egyes légitársaságok nem engedik meg két együtt repülő pilóta számára, hogy egy órán belül ugyanabból a forrásból származó ételt egyenek. Vagy különböző ételekből kell enniük, vagy az egyik legalább egy órát vár, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a másik nem lesz rosszul az ételtől.

Miért más ízű a felszolgált étel a felhők felett? - Ha a légitársaságok ételeinek rossz az íze az korántsem az élelmiszer hibája.  A magasban az ízérzetünk tompább, tehát nem feltétlenül az étellel van probléma. A 10 ezer méter körüli utazómagasságon, a nagy nyomású légtérben az ízlelésünk jelentősen romlik, az ételek és az italok más ízűek, amit egyértelműen a légnyomáskülönbség okoz.

Miért fehér színűek a repülőgépek? - A legtöbb repülőgépet fehér vagy világos színű festéssel üzemeltetik, ennek legfőbb oka, hogy a fehér szín visszaveri a napfényt. Ugyanakkor biztonsági okai is vannak, a fehér szín azért jó választás, mert világos felületen képződő szivárgások, repedések könnyebben kiszűrhetőek.  Azért nem kell megijedni a rózsaszínű gépektől, nem véletlenül nincsen szabályozva a repülők festése, hiszen azok sem kevésbé biztonságosak!

Villámbiztosak a repülők? - A villámlás általában nem okoz problémát, mivel a repülőgépeket úgy tervezték, hogy ellenálljanak a villámcsapásoknak. A repülőgépek villámvédelmi rendszerekkel rendelkeznek.

És végül: A repülőgép ajtaja kinyitható repülés közben vagy ez csak az akciófilmekben lehetséges? Megnyugodhatunk, lehetetlen kinyitni, a kabinnyomás egyszerűen nem engedi meg.

 

7 meglepő tény a repülésről, amit eddig nem tudtál Tovább
6 mindennapi dolog a lakásban, ami káros az egészségre

6 mindennapi dolog a lakásban, ami káros az egészségre

facebook_bejegyzes_940x788_px_2022-09-20t095149_801.jpeg

A lakásunk levegője akár ötször szennyezettebb lehet, mint amit a szabadban lélegzünk be. És ne felejtsük el, hogy időnk nagy részét bent töltjük el. A levegő minősége nagy hatással van az egészségünkre, és bár a tüneteket nem azonnal érezzük, de évekkel később jelentkezhetnek.

A jó illatnak ára van - A legtöbben szeretjük, ha otthonunkban friss, jó illat uralkodik, ezért előszeretettel alkalmazzuk a különböző divatos illat gyertyákat, diffúzorokat, lakás spray-ket, melyek sajnos károsak lehetnek az egészségre. Nyomokban tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat, bár elvileg kis mennyiségben, azért óva intenek a szakemberek attól, hogy túlzásba vigyük bármelyik használatát. Nem kell lemondanunk a kellemes illatokról, biztonságosan frissítsük fel otthonunkat természetes illóolajok használatával.

A konyha tele van műanyaggal - A műanyag tárolóedények gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például BPA-t, melyek újra melegítéskor beszivároghatnak az ételbe. A (kemény és törésállóként forgalmazott) polikarbonát műanyag termékek, mint például az újra felhasználható vizes palackok szintén tartalmaznak BPA-t, ami növelheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amikor csak lehetséges kerüljük a műanyagot, és válasszunk üveg tárolóedényeket vagy a rozsdamentes acél vizes palackokat. 

Párásító berendezések - A párásító berendezések egészségesebbé teszik a levegőt, de lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el vele, ha nincs megfelelően, rendszeresen tisztítva. A párásítóban idővel a penészgomba elszaporodhat, főleg ha víz marad benne, és a spórák szétszórodhatnak a levegőben. Naponta cseréljük ki a párásító vizét, használjunk desztillált vizet, tisztítsuk meg a gépet rendszeresen a gyártó utasítása szerint. Figyeljünk oda a szűrők cseréjére is.

Szivacsok - A mosogatószivacs olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szivacsot két percig a mikrohullámú sütőben hagyjuk, akkor a baktériumok 99 százaléka elpusztult. 

Matracok, kárpitok - A matrac a poratkák „melegágya”, mely allergiát és asztmát válthat ki. Az apró kártevők, amelyek az ember elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak, szeretnek megtelepedni és befészkelni az ágyneműbe. A legfontosabb dolog a poratkák elleni küzdelemben, hogy a matrac felett legyen matracvédő huzat, az ágyneműt pedig gyakran cseréljük.

Fertőtlenítőszerek túlzott használata - A fertőtlenítőszerek elősegíthetik az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok szaporodását, emellett sok összetevőjük káros az emberi egészségre és a környezetre.  A rutinszerű tisztítás nem igényel fertőtlenítést, egyszerű szappan és víz elegendő a legtöbb háztartási szennyeződés eltávolításához. Ecettel vagy szódabikarbónával pedig csodát lehet tenni.  

6 mindennapi dolog a lakásban, ami káros az egészségre Tovább
Lehet, hogy D-vitamin hiányod van? 5 tünete!

Lehet, hogy D-vitamin hiányod van? 5 tünete!

facebook_bejegyzes_940x788_px_2022-09-16t100106_072.jpeg

A D-vitamin-hiány tünetei nem feltétlenül nyilvánvalók. Általánosságban elmondható, hogy a D-vitamin szükségletünk csupán 10-20 százalékát fedezzük étkezés által.

Mitől alakul ki a hiány?

A D-vitamin egy részét szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, jelentős részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Kizárólag étrendi forrásokból szinte lehetetlen a D-vitamin szükségletünk fedezése, hacsak heti 5 alkalommal nem fogyasztunk lazacot, tőkemájat. Ezért a D-vitamin szükségletünk csupán 10-20 százalékát fedezzük étkezés által. Az elsődleges D-vitaminforrásnak a napfény számít. Ugyanakkor az őszi és a téli borongós időben  nem éri szervezetünket elegendő mennyiségű napsugárzás. Októbertől áprilisig bőrünk alig termeli ezt a létfontosságú vitamint, a lakosság nagy részénél télre kialakul a D vitamin hiány.

Tünetek, melyek D-vitaminhiányra utalnak

Állandó fáradtság - Ha nem jut a szervezetünk megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz, akkor gyakran kimerültnek érezhetjük magunkat, még akkor is, ha sokat alszunk. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin hiány a fáradtsággal és alvászavarral jár együtt.

Hajhullás - A hajhullást gyakran a stressznek és gyulladásnak tulajdonítják, ami minden bizonnyal gyakori ok. Ugyanakkor a különböző hajritkulás típusok esetén a D-vitamin-hiány tehető felelőssé. A D-vitamin serkenti a szőrtüszők működését, hiánya esetén a hajnövekedés megáll, a hajszálak töredezetté válnak, és elkezd hullani.

Meddőség - Kutatások szerint a D-vitamin-hiányos nőknek kevesebb az esélyük a teherbe esésre. Sőt a D-vitamin hiány a férfiasságra is hatással lehet,  képes impotenciát okozni.

Izzadás - Az egyik legjellemzőbb tünet a D-vitaminhiányban szenvedőknél a homlok izzadékonysága, amit érdemes komolyan venni. Ha már nyugalmi állapotban is izzadunk, akkor itt az idő szervezetünkben pótolni a D-vitamint.

Fájnak a csontok, ízületek - A  D-vitamin hiány gyakran jár izom- és csontfájdalmakkal különösen télen. A puha csontok nagyobb valószínűséggel törnek el. A legtöbb ember a kalciumhiányra gondol, amikor a csontok egészségéről beszél, ami igaz is, de D-vitamin nélkül a kalcium nem szívódik fel megfelelően.

Mivel a D vitamin zsírban oldódó vitamin, így zsírra van szükség a tökéletes felszívódáshoz. Az adagolása akkor a leghatékonyabb, ha azt a legtáplálóbb étkezéssel visszük be a szervezetbe.

Lehet, hogy D-vitamin hiányod van? 5 tünete! Tovább
Őszi megújulás Bükfürdőn a Caramellben

Őszi megújulás Bükfürdőn a Caramellben

001.pngŐsz a megfelelő időszak, hogy újra formába lendüljünk, egyensúlyba hozzuk testünket és lelkünket. Éppen így gondolkodott a Caramell Premium Resort**** Superior csapata Bükfürdőn, amikor megalkották a Test – Lélek - Szellem harmonikus hármasának jegyében különleges holisztikus csomagjaikat.002_1.pngEhhez kell egy természetes környezet, jó levegővel, kellemes klímával, távol a nyüzsgő nagyvárosoktól. Szükséges egy szakemberek által megálmodott, testre, lélekre és szellemre együttesen ható koncepció. Szerencsésnek mondhatja magát Bükfürdő, ez a nyugat – magyarországi település, ahol fentieken túl még minősített gyógyvíz is a rendelkezésre áll. A Caramell Premium Resort**** Superior hazánk első holisztikus wellness szállodája, mottójuk: „Pihenni bárhol tud, nálunk újjászületik!” Nézzük, hogyan is épülnek fel a szálloda megújult holisztikus programjai, amelyben régi és új terápiák kerültek egy-egy csomagba:004.pngÉbredés: tartalmaz egy írisz alapú állapotfelmérést, egy talpreflexzóna és egy tibeti olajos masszázst. Az írisz vizsgálata egy úgynevezett réslámpával történik, amely egy szemészeti műszer, segítségével akár 100-szoros nagyítás is elérhető. A vizsgálatot végző szakember következtethet a szervezetünk működésére, tulajdonságaira, az energiaszintünkre, betegségeinkre. A talpunk, az íriszünkhöz hasonlóan, a testünk egyfajta térképe, a rajta található idegvégződések nyomásával befolyásolni lehet a szervek működését. A tibeti masszázs tetőtől-talpig az összes izmot érinti, méregtelenít, feltölt, normalizálja a vérkeringést és javítja a vérnyomást.005.pngStresszoldó: négy elemből áll, melyek a kineziológia, a tibeti hangterápia, a szinkronmasszázs és a reiki. A stresszoldás egyik legtermészetesebb módja a kineziológia, mely az élet lényeges jellemzőjének a mozgást tekinti, ha ez blokkolt valahol a szervezetünkben, azt fel kell deríteni és oldani szükséges. A tibeti hangterápia során hangtálakat használnak, amelyek szakértő kezek által a szervezetünkre jótékonyan ható rezgéseket bocsájtanak ki. A szinkronmasszázs során kellemes és finom érintésekkel érnek el stresszoldást, míg a reiki egy spirituális energetikai kezelés betegségek megelőzésére és az esetlegesen meglévők gyógyítására.006_1.pngÖnismereti: tartalmaz egy numerológiai elemzést, egy metamorf masszázst és egy tibeti hangterápiát. A numerológia vagy más néven számmisztika egy ezoterikus rendszer, melynek központi elemét a számok adják. Sokan úgy tartják, hogy a születési dátumból összeadások sorával előállított egyjegyű szám útmutatóul szolgál az életben. A csomag részét képező metamorf masszázs lágy érintések bonyolult rendszeréből áll a fejen és a végtagokon, amely segít megszüntetni a stresszt, oldja a gátlásokat, megszabadít a nyomasztó érzésektől és segít erősebbé válni.007.pngBalance: szintén négy elemből álló csomag, egy választható 25 perces masszázzsal, egy 45 perces csontkovácsolással és köpöllyel, továbbá egy talpreflexmasszázzsal és egy denevérpaddal. A csontkovácsolás legfőbb célja a természetes egyensúly helyreállítása, a mozgásszervrendszerünk felesleges terhektől való megszabadítása révén. A köpölyözés terápiaszerű alkalmazásával a mozgásszervi panaszokkal együtt járó kötőszöveti és izom feszüléseket, letapadásokat lehet oldani, ami fájdalomcsillapítást, funkciójavulást eredményezhet. A denevérpad egy speciális gerinchúzó eszköz, amelynek segítségével a gerincet, a csigolyákat és a csípőt érintő problémák orvosolhatóak, de jótékonyan hat a megelőzés területén is.008_2.pngA Caramell Premium Resort**** Superior őszi speciális csomagjain túl számos masszázs és kezelés érhető el. A választásban szükség szerint orvosi tanácsadásra is számíthatunk a szálloda Medical Centerében, ahol belgyógyászat-gasztroenterológia, nőgyógyászat, fizikoterápia, kardiológia és ortopéd-traumatológia is helyet kapott. Mindezt a szakértelmet egy helyen, modern szállodai környezetben érhetjük el, ahol kikapcsolódásunkat termálvizes wellness részleg és különleges szaunafelöntések biztosítják.009_1.pngEgészségre hangolt ételek összeállításában nagy támogatást nyújt számunkra a Mandala Étterem változatos svédasztalos kínálata, ahol mindig megtaláljuk ízlésünknek és diétánknak megfelelő fogásokat. Ugyanakkor a mozgásról sem feledkezhetünk el, melyhez igénybe vehetjük a hotel fitnesztermét, de talán mindennél jobb a festői környezetben sétálni, kerékpározni. Újuljunk meg ősszel, töltődjünk fel az elkövetkező időszakra Bükfürdőn, a Caramell Premium Resort**** Superiorban!

Őszi megújulás Bükfürdőn a Caramellben Tovább
Erzsébet királynő 6 szokása, avagy a hosszú élet titka!

Erzsébet királynő 6 szokása, avagy a hosszú élet titka!

zxj6c2vizxqta2lyywx5bm8tagftaxmtaglylwvsbgu.jpg

Érdemes a napi rutinba beiktatni Erzsébet királynő szokásait, ami a hosszabb, boldogabb élethez vezethet. Közel egy évszázadot megélni nem kis teljesítmény, főleg ha figyelembe vesszük, hogy egy 1926-ban született nőnek mindössze 3.2% esélye volt arra, hogy elérje az évszázados határt. Mik voltak a királynő mindennapi szokásai, amik hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen szép kort éljen meg, és főleg szinte végig egészségesen? Érdemes nekünk is megfogadni és betartani ezeket: 

Sosem hagyta ki a reggelit - Erzsébet királynő számára a reggeli prioritást élvezett, amit 8:30-kor szolgálták fel számára. Számos kutatás összefüggésbe hozta az egészséges reggelit a hosszabb élettel. Akik rendszeresen reggeliznek, náluk alacsonyabb a szívbetegség és a cukorbetegség kockázata.  A táplálkozási szakértők azt mondják, hogy az egészséges életmód kulcsa nem az összes finomság megtagadása, hanem az ésszerű adagok elfogyasztása. Ez működött is a királynőnél: azért hívták kedvenc szendvicseit „fillérnek”, mert minden szendvics akkora volt, mint egy régi angol penny.

Napi rutinná vált a teázás - Erzsébet királynő minden napját egy csésze Earl Grey teával kezdte. Sok brithez hasonlóan cukor nélkül egy kis tejjel fogyasztotta. Napi egy csésze tea támogatja a szervek egészséges működését, megelőzi a krónikus betegségeket. A zöld tea nagy népszerűségnek örvend, de a fekete teának szintén lenyűgöző előnyei vannak. 

Jókedv, humor - Erzsébet királynő éles eszéről és kitűnő humorérzékéről volt ismert, gyakran lencsevégre is vették nevetés közben. Közeli barátok sok történetet megosztottak már arról, hogy mennyire vevő volt a viccre. Például, amikor egy turista azt mondta neki, hogy „nagyon hasonlít a királynőre”, így válaszolt: „Nos, ez megnyugtató!” Régóta tudjuk, hogy a humor a leghatékonyabb gyógyszer, javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt, erősíti a társadalmi kapcsolatokat, és igen, növeli az élettartamot!

Mozgás - lovaglás - Erzsébet királynő életében már egészen kicsi kora óta jelen voltak a lovak, hiszen kiváló lovas volt. A rendszeres testmozgás az egyik legjobb eszköz az öregedéssel összefüggő kognitív hanyatlás csökkentésére. Nem az edzés típusa számít, hanem a rendszeresség, válasszunk egy nekünk tetsző mozgásformát!

Szeretetteljes házasság - Biztosak vagyunk benne, hogy Fülöp hercegnek és Erzsébet királynőnek is voltak hullámvölgyei, mint minden házasságban, de úgy tűnt, rendkívül közel álltak egymáshoz – elvégre több mint 70 évig voltak házasok! Sajnos a magány és az elszigeteltség ugyanolyan mértékben lerövidítheti az élettartamot, mint a cigarettázás, míg a boldog párkapcsolat évekkel növeli az életkilátásokat. A családi kapcsolatok csillapítják a környezeti stressz hatásait, lehetőséget adnak a probléma megosztására. A stabil párok nagyobb valószínűséggel tartják meg az egészséges testsúlyt, sportolnak, jobb általános egészségnek örvendenek.

A természet szeretete - Erzsébet királynőnek két kedvenc hobbija volt a kertészkedés és a séta a szabadban. Jó hír a természet szerelmeseinek: történetesen mindkettő hosszabb élettartammal jár a kutatások szerint. Nem csak a testmozgás erősíti az egészségét, egy erdei kirándulás, a természetben való tartózkodás csökkenti a stresszhormonok szintjét, lassítja a pulzusszámot, csökkenti a vérnyomást, valamint növeli a jó közérzet érzését.

Talán a legfontosabb lecke, amit Erzsébet királynő 96 évéből levonhatunk, az a kitartás fontossága. „Amikor az élet nehéznek tűnik, a bátrak nem dőlnek le és nem fogadják el a vereséget; ehelyett annál elszántabban küzdenek egy jobb jövőért.”

Ha most kedveled a facebook oldalamat, akkor sok hasznos információval lehetsz gazdagabb, és még egy nyereményjátékon is részt vehetsz. Várlak a facebook oldalamon!

 

 

 

Erzsébet királynő 6 szokása, avagy a hosszú élet titka! Tovább
8 trükk, amivel rávesznek a boltok, hogy többet költs

8 trükk, amivel rávesznek a boltok, hogy többet költs

facebook_bejegyzes_940x788_px_2022-09-06t183401_739.jpegA kereskedők minden létező kreatív módszert bevetnek, hogy minél több pénzt hagyjunk a boltokban! íme 8 taktika, amiknek még mindig bedőlünk:

1. Biztosan a drága = jó minőség?

Kitűnő példa erre a Chivas Regal whisky. Annak idején a márka nehezen tudta megvetni a lábát a piacon, így egy ma is gyakran használt trükkhöz folyamodtak. Az árát jóval a konkurencia fölé emelték, ettől kezdve a vevők úgy vitték a Chivast, mint a cukrot, pedig az ital ugyanaz maradt. A drágább termékekről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy biztosan minőségibb is. Ebben az esetben az ár a minőség egyetlen ismérve. 

2. Egyre nagyobb kosarak

A bevásárlókosarak mérete összefügg azzal, hogy mennyit költünk az adott boltban. Amikor a kereskedők megduplázták a kocsik és kosarak méretét, a vásárlók átlagosan 20% -kal többet vásároltak anélkül, hogy észrevették volna. 

Negyven éves korunkra kialakult a márkakészletünk, utána nehezen fogadunk be új márkákat.

3. Bedőlünk a kuponoknak?

Az árengedményre jogosító kuponokra adott reakcióink automatikus és meggondolatlan vásárlásra ösztönöz. 

3. Minden viszonyítás kérdése

Ugye ismerős a szituáció? Belépünk egy elegáns férfiruhaüzletbe, ahol öltönyt szeretnénk vásárolni. Onnantól, hogy beléptünk az üzletbe az eladó már tudja, hogy nem csak az öltöny árát hagyjuk a boltban, hanem rá fog beszélni minket még egy drága pulóverre vagy ingre is. Hogyan?  A ruházati boltokban az eladók először mindig a drágább termékekhez kísérik a vevőt, nevezetesen az öltönyhöz. Ekkor lép életbe a kontraszt trükk. Először az öltönyt kell eladni, aztán amikor a pulóverre kerül a sor, jöhet abból a drágább is akár, hiszen az öltönnyel összehasonlítva annak az árát már nem fogjuk soknak érezni. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a valóságban a kontraszt elve maradéktalanul érvényesül, a józan ész pedig a legkevésbé. Ugyanazt az árat hogy magasnak vagy alacsonynak találjuk, nagyban függ attól, hogy mennyit adtunk ki az előtte kiválasztott áruért.

4. Ingyenes kóstoltatás

Az ingyenes minták egyáltalán nem az üzlet nagylelkű ajándéka. A boltokban semmi sem az aminek látszik. Természetesen a cél, hogy az adott terméket minél több fogyasztóval megismertessék, de ezen alkalmakkor hajlamosak vagyunk azonnal meg is vásárolni az adott kóstoltatott ételt, italt. 

Ha most kedveled a facebook oldalamat, akkor sok hasznos információval lehetsz gazdagabb, és még egy nyereményjátékon is részt vehetsz. Várlak a facebook oldalamon!

5. Hogyan lesz egy alapfelszereltségű autóból full extrás?

Az autókereskedők megvárják, amíg sikerül felkelteni az érdeklődést egy modell iránt, majd elkezdik különféle egyéb ajánlatokkal kecsegtetni a vásárlót. A több milliós autóvásárlás után az a „pár százezer” körüli összeg, amit az extrákért kérnek, már igazán jelentéktelen összeg.

6. Mikor adunk több borravalót?

Nem egy étteremben a felszolgáló a számlát egy apró bonbon vagy szerencsesüti elegánsabb helyeken egy szál rózsa kíséretében teszi a vendég elé. Ezzel a trükkel tudat alatt lényegesen több borravalót adunk. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a pincérnők, akik pirosat viselnek, általában nagyobb összegű borravalót lapnak. 

7. Labirintus

A kereskedők azt szeretnék, ha minél több időt töltenénk az üzletben. Vegyük például az ismert nagy bútoráruházat. Az üzlettér úgy van kialakítva, hogy biztosan körbejárjuk. Igazából egy lámpáért indultunk, de a labirintusban való bolyongás után szép szalvétákkal, gyertyákkal és virágtartókkal távozunk. A gondosan megtervezett üzletek úgy vannak kialakítva, hogy minél több dolgot vegyünk kézbe, mert az érintés a legtöbbünk számára vásárláshoz vezet.

8. Mobil alkalmazások

Arra kérnek, hogy töltsük le az alkalmazásukat. Bár néha hasznosak az árak összehasonlításában, a kiskereskedelmi alkalmazások veszélyesek is lehetnek, és olyan vásárlást okozhatnak, amelyet nem terveztünk. Vásárlási kedvet keltenek azzal, hogy értesítéseket küldenek a legújabb akciós termékeikről vagy új termékeikről.

8 trükk, amivel rávesznek a boltok, hogy többet költs Tovább
22 érdekes szexuális tény, amelyet valószínűleg nem tudtál

22 érdekes szexuális tény, amelyet valószínűleg nem tudtál

meglepo_teny.jpgAzt hiszed eleget tudsz a szexről? Jó pap is holtig tanul, a lehetőség mindig megvan, hogy újabb ismeretekkel bővítsük a tudásunkat. Nézzünk néhány érdekességet:

1. Szex közben szívrohamot kaphatunk. Ez leginkább a filmekben fordul elő, emiatt tényleg kár izgulni. Semmilyen összefüggést nem találtak a szexuális élet intenzitása és a szívroham valószínűsége között.

2. A szex fogyaszt, bár hihetően hangzik, hogy egy lepedőgyűréstől lefogyhatunk, de csodát azért ne várjunk, főleg ha az átlagos szeretkezés hat percig tart.

3. A szexuális álmok nem csak a tinédzser fiúk területei. Valójában csaknem minden tizedik álom tartalmaz szexuális tartalmat.

4. A nők a ciklusuk legtermékenyebb időszakában, amikor a legnagyobb a teherbeesés lehetősége, erősebben vonzódnak a macsó, férfias megjelenésű férfiakhoz.

5. „Nem, ma este, fáj a fejem!” Egy tanulmány szerint nem minden fejfájásban szenvedő ember kerüli a szexuális tevékenységet. Valójában a migrénben szenvedők magasabb szexuális vágyról számoltak be. A szexuális vágyat és a migrénes fejfájást ugyanaz az agyi vegyi anyag befolyásolhatja.

6. A G-pont téves elnevezés, mivel amit mi „pontnak” tekintünk, az nem egy különálló anatómiai egység, és nem működik ugyanúgy minden nőnél.

7. Ha viszket, nem biztos, hogy fertőzéstől van szó. A viszketés általában érzékenységet vagy allergiát jelez, amit kiválthat a síkosító vagy akár az óvszer. Sajnos előfordulhat viszketés, irritáció azoknál is, akik allergiások a partnerük spermájára, pontosabban a spermában található egyik fehérjére. A tünetek aktust követő fél órán belül jelentkeznek és több óráig vagy akár több napig is tarthatnak. Ez az allergia bármikor kialakulhat, akár egy hosszú kapcsolatban is. 

8. A nők szex után minél előbb látogassák meg a mosdót, ez segít a szex utáni hólyaghurut elkerülésében. Nőknél gyakori a szeretkezést követő kellemetlen felfázás jellegű tünet.

9. A szexet a média minden eddiginél többször emlegeti, de ez nem jelenti azt, hogy szexibb időket élnénk. Egy felmérés szerint a párkapcsolatban élők 16-szor kevesebbszer szexelnek évente, mint 2000 előtt.

10. Emlékszel a „bordás örömökre” és más hasonló hirdetési kampányokra? Inkább marketing, mint szexmágia. 

11. A férfiak mindig szexre vágynak, bármikor, bárhol és bárkivel? Ez a mítosz nemcsak teljesen téves, hanem hihetetlenül káros.  A férfiak ugyanúgy szenvednek az alacsony libidótól, mint a nők. Az is tény, hogy a gyakorlatban nagyjából egyenlő azoknak a pároknak a száma, akik alacsony szexuális vágyra panaszkodnak a férfi miatt. 

12. A nők több mint fele nem jut el az orgazmusig a szex által. Ez teljesen normális, a nők egy részének közvetlen csiklóstimulációra van szüksége az orgazmus eléréséhez.

13. A legtöbben a fogantatást, mint versenyfutást képzelik el, ahol a leggyorsabb nyer, és átadja génjeit. A valóságban kifinomult biológiai mechanizmusról van szó, aktív kiválasztásról, hogy melyik spermium "nyer", és nem mindig az, amelyik először érkezik.

14. A szakítási szex nem mindig rossz ötlet. Egy tanulmány szerint a szakító szex nemcsak hogy nem zavarja a kapcsolat befejezésének folyamatát, de segítheti a tovább lépést.

15. A „celebszex lista” nem olyan gyakori, mint gondolnánk. A Friends című tévéműsor népszerűsíthette a hírességek szexlistájának ötletét. 

16. Túl sokan azt feltételezik, hogy a nyugdíjkorhatár nem csupán a munkából való nyugdíjba vonulást jelenti, hanem az aktív szexuális élet reményének feladását. Ennek nem kell igaznak lennie, még akkor sem, ha a menopauzáról beszélünk. Az egészséges életmód követése testmozgással, helyes táplálkozással és stresszkezeléssel az egészséges hálószoba kulcsa.

17. A szexuális úton terjedő betegségek alattomosak lehetnek. Ezért nagyon fontos, hogy minden szexuálisan aktív felnőtt rendszeresen részt vegyen szűréseken.

18. A nők körülbelül 15 százaléka számol be arról, hogy soha nem tapasztalt orgazmust. 

19. A nők 80 százaléka szenved krónikusan fájdalmas szexben. Valójában a nők túlnyomó többsége élete egy bizonyos pontján olyan állapotba kerül, amely fájdalmas közösülést okoz. 

20. A filmek a fantázia és a speciális effektek összekeverése, amely csak ritkán kötődik a valósághoz, mégis sokan úgy érzik, hogy a „jó” szexuális élménynek olyannak kell lennie, mint amit a képernyőn látnak. 

21. Mindenki tapasztal néha szexuális problémákat, és egy képzett szexterapeuta segíthet azonosítani és megoldani a mögöttes problémákat.

22. A humorérzék a legszexisebb tulajdonság!

Ha most kedveled a facebook oldalamat, akkor sok hasznos információval lehetsz gazdagabb, és még egy nyereményjátékon is részt vehetsz. Várlak a facebook oldalamon!

22 érdekes szexuális tény, amelyet valószínűleg nem tudtál Tovább
5 ok, amiért nem tudsz aludni

5 ok, amiért nem tudsz aludni

facebook_bejegyzes_940x788_px_96_1.jpeg

Tudjuk, hogy az alkohol, a koffein és a képernyő előtt töltött idő tönkreteheti a jó éjszakai alvásunkat. Azonban, más meglepő dologok  is magyarázatot adnak az alvászavarra. 

Esti csokoládé, nassolás

Kerüljük a csokoládé evést lefekvés előtt. Bár a csokoládénak számos egészségügyi előnye van, de gyakran figyelmen kívül hagyjuk, hogy koffeinforrás. Minél nagyobb a kakaótartalom, annál magasabb a koffeinszint a csokoládéban. Így lefekvés előtt egy extra, nem kívánatos koffeint kap a szervezet, amikor a legkevésbé lenne erre szüksége. Más cukros ételek is megzavarhatják az alvást.

Túl csendes a hálószoba?

Egy tökéletesen csendes hálószobában minden apró, véletlenszerű hang felkelti a figyelmünket. Különösen azoknál, akiknek éjszaka le kell csillapítaniuk az állandó gondolkodó elméjüket. A legjobb hangok az alváshoz, a ritmikus hangok, amelyek a természetet utánozzák. Ezeket aromaterápiával kombinálva még jobb eredményt érhetünk el. 

Kedvenced a borsmenta?

Akár a fogkrémben, akár egy csésze gyógyteában a borsmenta serkentő hatású. A citrusfélék, az eukaliptusz és a rozmaring energetizálják és felébresztik az elmét. Ha nehezen tudunk elaludni éjszaka, alkalmazzunk levendulát, kamillát, jázmint. 

Este szedett vitaminok

Sok gyógyszer, mint például az allergia elleni gyógyszerek vagy épp az antidepresszánsok megzavarhatják az alvást. De bizonyos vitaminok is képesek erre, például a B-vitaminok. Gátolják a melatonin alváshormon termelését, és megzavarják a normál alvási-ébrenléti ritmust. A legjobb időpont a vitaminok szedésére reggel a reggeli után.  

Telihold

Nem csak a nappali fény és a sötétség befolyásolja az alvási ciklusokat. A holdfázisok is jelentős hatással lehetnek alvásunkra. A telihold környékén kevesebbet és nyugtalanabbul alszunk, még azok is, akiknek egyébként nincsen gondjuk az alvással. Ilyenkor a szervezetünk kevesebb melatonint termel, és kevesebb időt tölt mély, lassú hullámú alvásban.

Ha most kedveled a facebook oldalamat, akkor sok hasznos információval lehetsz gazdagabb, és még egy nyereményjátékon is részt vehetsz. Várlak a facebook oldalamon!

5 ok, amiért nem tudsz aludni Tovább
Együnk minél több sárgadinnyét! Miért?

Együnk minél több sárgadinnyét! Miért?

facebook_bejegyzes_940x788_px_95_1.jpeg

A nyár sláger gyümölcse, a színes és édes sárgadinnye, mely alacsony kalóriatartalmú, mégis tele van esszenciális tápanyagokkal. Segít csökkenteni bizonyos betegségek kockázatát, és fogyasztásával megőrízhetjük az alakunkat.

Kevesen tudják, hogy a sárgadinnye:

Jót tesz a hajnak

A sárgadinnye vitaminjai – A és C – elengedhetetlenek az erős, egészséges haj megőrzéséhez, és már egy adag  tartalmazza az ajánlott mennyiség 100 százalékát. Az A-vitamin, más néven retinol szükséges a faggyútermeléshez, ez a vegyület hidratáltan és egészségesen tartja fejbőrünket és hajunkat, míg a C-vitamin a kollagén felépítéséhez és fenntartásához szükséges. Ha féltve őrzött hajkoronánk fénytelen, előfordulhat, hogy szervezetünkből hiányoznak az egészséges hajhoz nélkülözhetetlen vitaminok. 

Megőri a bőr rugalmasságát

Nagy valószínűséggel a kedvenc arcápolónk összetevői  között is szerepel stabilizált retinol, más néven A-vitamin. Ez az ami a tanulmányok szerint lassíthatja az öregedési folyamatot.  Az A-vitaminban gazdag ételeket, mint a sárgadinnye, az egészségügyi hatásuk fokozása érdekében érdemes zsírokkal, például olívaolajjal, avokádóval vagy mandulával kombinálni. Locsoljuk meg olívaolajjal a sárgadinnye salátát, szórjuk meg egy marék mandulával, vagy egy darab lazaccal kombináljuk.

facebook_bejegyzes_940x788_px_94_1.jpeg

Hidratál

A sárgadinnye fogyasztása nemcsak frissítő, hanem alacsony kalóriatartalmú desszert. Magas víztartalma segít hidratált állapotban tartani szervezetünket, különösen a forró nyári napokon vagy egy intenzív edzés után. 

Jót tesz a szívnek

A sárgadinnye számos olyan összetevőt tartalmaz – rostot, káliumot és C-vitamint –, amelyek hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez. A magas rosttartalmú élelmiszerek segítenek a vérnyomás szabályozásában és csökkentik az LDL-t, a rossz koleszterint. Csak egy csésze kockára vágott sárgadinnye 1,5 gramm rostot tartalmaz. 

Megfékezi az éhséget

A magas rosttartalmú ételek, mint a sárgadinnye, laktató, így  segít az éhségérzetünk szabályozásában és a súlyszabályozásban. A sárgadinnye alacsony kalóriatartalmú (kb. 60 kalória egy negyed), és nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint. A sárgadinnye édessége, segíthet kielégíteni az édesség utáni vágyat, különösen étkezés után. Az sárgadinnye élénk színe abban is segít, hogy a szemünkkel együnk, és élvezzük az ételünket.

 A sárgadinnye vásárlásakor hagyatkozzunk a szaglásunkra! Hűvös helyen 5-6 napig tartható el a sárgadinnye. Célszerű a hűtőbe becsomagolva tenni, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát. 

 

 

Együnk minél több sárgadinnyét! Miért? Tovább
Ismerd meg az Aldeléna világát

Ismerd meg az Aldeléna világát

20220718_194655_1.jpg

Napjainkban hódítanak a natúrkozmetikumok, évről évre folyamatosan nő az érdeklődés a természetes anyagokat tartalmazó készítmények iránt. Nem véletlenül…

Hatóanyagok a természetből

A növényvilág különböző fajai lényegében valamennyi kozmetikai problémára kínálnak megoldást. Érdemes nekünk is kihasználni a természetnek ezt a csodálatos adományát. Vannak növények, amelyek a ráncmegelőző tulajdonságaikról ismertek, mások a zsíros bőr és haj ápolására alkalmasak, vagy éppen az évek óta fennálló ekcémás bőrt képesek kordában tartani. A kozmetikumok terén egy trendváltás figyelhető meg, míg a 20. században a hagyományos, nagyüzemben gyártott kozmetikumok élték a fénykorukat, addig napjainkban a természetes, organikus összetevőket tartalmazó termékek iránt nőtt meg a kereslet. Tudtad? Az Aloe vera a legnépszerűbb natúr hatóanyag.

img_20210514_150458_1.jpg

Miért használjunk natúrkozmetikumokat?

A natúrkozmetikumok nem tartalmaznak hozzáadott mesterséges színezékeket, illatanyagokat és kémiai tartósítószereket. Ezek az anyagok a bőrön keresztül felszívódva terhelik az egész szervezetet, akár súlyos allergiás reakciókat és nehezen kezelhető bőrproblémákat is okozhatnak. A parabének például negatív hatással lehetnek a test hormonháztartására. A nem kívánt hatások sajnos megsokszorozódhatnak, a bőrünket idő előtt öregítheti. A natúr termékek ezzel szemben értékes növényi olajokat tartalmaznak, amelyek tele vannak vitaminokkal, és valóban táplálják a bőrt.

Egy kutatás azt mutatta ki, hogy egy év alatt a bőrön keresztül akár 2 kg vegyi anyagot is beviszünk a szervezetünkbe a kozmetikumok által.

11111.png

Ismerd meg az Aldeléna világát

Teljesen véletlenül botlottam a márkába. Nyáron egy szállodában részt vettem egy törzsvendég programon, melynek keretében minden vendég szobájába be volt készítve egy kis levendulás szappan. Annyira megtetszett a színe és a csodás levendula illata (mintha egy levendulamezőn lennék), hogy ott helyben ki is próbáltam, és rendszeresen reggel és este azzal tisztítottam az arcomat. Bevallom eddig is natúrkozmetikai szappant használtam, de ez valami egészen más volt a többihez képest. Végre egyáltalán nem szárította a bőrömet, cseppet sem irritált, ellenben a bőröm hidratált, rugalmas, sima és bársonyosan puha lett.  Pár nap múlva kiderítettem ki gyártja a terméket és nyomban bevásároltam a széles palettából. Milyen jól tettem, mivel néhány hét múlva ismét elutaztunk, napokon keresztül wellnesszeztünk. Sajnos évek óta küzdök ekcémával, aminek a klóros víz abszolút nem tett jót, sőt belobbantotta a gyulladási folyamatot. Ekkor hívtam segítségül az Aldeléna másik csodálatos termékét, a kifejezetten ekcémás bőrre való krémet, ami gyors és maradéktalan felszívódást eredményezve egy nap alatt  tette rendbe az irritált bőrömet. Ekkor határoztam el, hogy utánajárok, milyen kincsre is leltem. A jó minőségű hazai kozmetikumok elkötelezett híveként örömmel mutatom be a márkát!

274912995_1198463820685354_1607749850917311911_n.jpg

Kiderült, hogy Gajáryné Kenyeres Viktória kozmetikum tervező és mester áll a márka megálmodásának hátterében. Hosszú évek egészségtudatos életmódja vezette arra rá, hogy tudatosan ápolja bőrét, hiszen ez a legnagyobb kiterjedésű szervünk. Ebből az elhatározásból születtek egymás után a szappanreceptek, szem előtt tartva, hogy az összetevők egymás hatását erősítsék, így alkotva egy egységet.

Az Aldeléna natúr összetevők ereje  

Az Aldeléna Natúrkozmetikum család ma már igencsak kinőtte magát, széles termékpalettával rendelkezik. Minden terméke teljesen mentes, azaz nem tartalmaz szintetikus anyagokat, vegyszereket. Ezek a készítmények valódi kényeztetést biztosítanak kifinomult illatukkal és a nagy gonddal összeválogatott alapanyagaiknak köszönhetően. Egy új termék megalkotása hosszú folyamat. Az Aldeléna alapítója rendkívüli alapossággal válogatja ki az összetevőket és alkotja meg a tökéletes állagot, textúrát, hogy azok gyengédek legyenek a bőrhöz, ápoljanak és kényeztessenek. A készítmények kizárólag a legmagasabb minőségű természetes alapanyagokból, illóolajokból állnak. Minden bőrtípus megtalálja a kedvencét, ebben biztos vagyok.

264098027_1070843643735487_7032612072428530190_n_1.jpg

Az összes terméken érezni azt a gondosságot és azt a szakértelmet amivel ki lettek válogatva az összetevők, hatóanyagok, illatok, a tökéletes hatás és harmónia elérése érdekében.

Az Aldeléna termékkínálatában találunk többek között csodás, szemet gyönyörködtető  kézműves szappanokat (az én személyes kedvencem a levendulás és a shea vajas), különleges arcápolókat, agyagmaszkokat, kézkrémet, illatos, az ellazulást elősegítő füdősókat és még nagyon sok értékes kincset!

Az ALDELÉNA termékeket valamint a további hasznos információkat az alábbi weboldalán találod!

 

Ismerd meg az Aldeléna világát Tovább
süti beállítások módosítása