A lakásunkat gondosan kitakarítjuk, de mi a helyzet más, nap mint nap használt eszközeinkkel? Azokban vajon nem telepszik meg a baktérium? A tisztaság nem áll meg a padlónál vagy a fürdőszobánál – ideje kiterjeszteni a figyelmünket azokra a tárgyakra is, amelyekkel közvetlen kapcsolatban vagyunk, és amelyek az egészségünket közvetlenül befolyásolhatják.
Felkarcolt vágódeszka
Itt az idő górcső alá venni a konyhában használatos műanyag- és favágódeszkákat. Ezek az eszközök hamar elhasználódnak, és cserére szorulnak. Ha sűrűn vágunk ezeken a deszkákon, előbb-utóbb karcossá válnak, ráadásul a fa egy idő után berepedezik, ami kitűnő táptalajt jelent a baktériumoknak – könnyen megülnek a mély barázdákban. A rendszeres fertőtlenítés sem mindig elegendő, ha a felület már sérült. Érdemes időnként új deszkát beszerezni, és a régi darabokat komposztálni vagy újrahasznosítani, ha lehetséges.
Műanyag edények
Ételtároló műanyag dobozból sosincs elég. Azonban mégse őrizzük meg a régi, karcos, már elszíneződött edényeket. Mivel néhány tároló edény polikarbonátot tartalmaz, amely a hormonokat megzavaró vegyi anyag, sőt vannak olyan anyagok, melyek a többszöri melegítés során az élelmiszerekbe jutnak, a legjobb, ha lecseréljük ezeket üvegre vagy szilikonra! Az új generációs tárolók már BPA-mentesek, és jobban bírják a hőhatást is. A tudatos választás nemcsak a környezetet, hanem a szervezetünket is kíméli.
Szivacsok
Hajlamosak vagyunk túl hosszú ideig ugyanazt a szivacsot használni, pedig a legnagyobb baktériumforrások egyike. A szivacs által terjedő betegségek elkerülése érdekében gyakran cseréljük, időnként öntsünk rá forró vizet, vagy tegyük be a mikróba egy percre, hogy elpusztítsuk a kórokozókat. Alternatívaként választhatunk antibakteriális szivacsokat vagy mosható, textil alapú törlőkendőket, amelyek hosszabb élettartamúak és fenntarthatóbbak.
Karcos serpenyők
Ha a serpenyőnk teflonbevonata karcos vagy sérülést tapasztalunk rajta, azonnal szabaduljunk meg tőle. Egyrészt a benne sütött étel is könnyebben leragad, másrészt ez egészségünkre is káros lehet. A megsérült teflon apró részecskéi bekerülhetnek az ételbe, ami hosszú távon nem kívánt hatásokat okozhat. Ma már számos alternatíva létezik: kerámia, öntöttvas vagy rozsdamentes acél serpenyők, amelyek nemcsak biztonságosabbak, de tartósabbak is.
Régi fűszerek
Ha több éve várják a felhasználást az üvegben tárolt fűszereink, jobb, ha lecseréljük őket. A fűszerek idővel egyébként is elveszítik zamatukat, aromájukat, és nem biztosítják azt az ízélményt, amit elvárnánk. Érdemes évente átnézni a fűszerpolcot, és a lejárt vagy fakó színű fűszereket kidobni. A friss fűszerek nemcsak finomabbak, hanem hatékonyabbak is – például a gyömbér vagy a kurkuma gyulladáscsökkentő hatása is erősebb, ha frissek.
Tampont 4 óránként cserélni kell
A tampon elégtelen cseréjének következménye lehet az úgynevezett toxikus sokkszindróma, mely akár életveszélyes állapotot is képes előidézni. A tünetek lázzal, hányással, hasmenéssel, fejfájással kezdődnek. Kezelés nélkül veseelégtelenséghez vagy halálhoz vezethet. Szerencsére nagyon ritka, de Magyarországon is előfordult ebből adódó maradandó károsodás. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a tampon nedvszívó képességétől függetlenül 3-4 óránként cseréljünk, mert ez az az időtartam, míg a higiénia még biztonsággal fenntartható, illetve ezalatt az idő alatt a tamponban nem szaporodnak el a baktériumok. Erre nagyon figyeljünk oda! Fontos, hogy a menstruációs higiénia ne legyen tabutéma, és a fiatalabb generáció is tudatosan kezelje ezt a kérdést.
Extra figyelem a bevásárlótáskára és a mélyhűtőre
A bevásárlótáskánkat ne felejtsük el kimosni, lecserélni, és ideje a mélyhűtőnkben is szelektálni! A textiltáskák, kosarak és újrahasználható zsákok gyakran érintkeznek nyers élelmiszerekkel, így könnyen szennyeződhetnek. Legalább havonta egyszer mossuk ki őket, és ne tároljunk bennük túl sokáig romlandó árut. A mélyhűtőben pedig érdemes időnként átnézni a fagyasztott ételeket – a régen elrakott, felismerhetetlen csomagokat inkább dobjuk ki, és vezessünk be egy rendszert, például címkézést és dátumozást, hogy mindig tudjuk, mi meddig fogyasztható.