Vannak ételek- melyek megfelelő tárolás mellett - soha vagy csak nagyon sokára romlanak meg, nem is lenne szükség lejárati dátummal ellátni. Összegyűjtöttük, melyek ezek
Vaníliakivonat - Kevesen tudják, hogy az igazi vaníliakivonat mivel alkoholból készül, örökké megőrzi frissességét és aromáját. A nem valódi változatnál ez nem mondható el, érdemes az utánzat helyett az eredeti kivonat mellett dönteni vásárláskor.
Rizs - Az évek óta polcon lévő rizst bátran felhasználhatjuk, feltéve, ha lezárt dobozban tároltuk. Ez vonatkozik a fehér, a basmati, valamint a vad- és jázminrizsre. A barna rizsre viszont nem, mivel a magasabb olajtartalma miatt hajlamosabb az avasodásra. Arra viszont figyeljünk, hogy légmentesen zárt tárolóban tartsuk, különben a romolhatatlan fajtát is könnyen ellepik a bogarak.
Méz - A méz az egyetlen élelmiszer, ami örökké eláll. Előfordul, hogy a színe és az állaga átalakul, de a minőségét ez nem befolyásolja. Ha mégis zavarna minket, hogy a mézünk egy idő után kikristályosodik, tegyük az üveget meleg vízbe, várjuk meg amíg a szemcsék feloldódnak, és ismét olyan lesz mint „újkorában”. Végtelen szavatossági ideje a benne lévő anyagoknak köszönhető, amik megakadályozzák a baktériumok szaporodását.
Ecet - A fehér ecetnél nem kell figyelni a lejárati dátumra. Azonban arra ügyeljünk, hogy száraz, hűvös, sötét helyet válasszunk a tárolásához. Már csak azért is érdemes betárazni belőle, mert a háztartásban is hasznát vehetjük, például tisztítószerként, ráadásul környezetbarát.
Bizonyos röviditalok - Nem kell nagyon sietni kedvenc röviditalaink elfogyasztásával sem, hiszen ezek az alkoholos italok száraz, sötét, hűvös helyen tárolva nagyon sokáig elállnak, évtizedek alatt sem lesz semmi bajuk. Sok-sok évig megtartja a minőségét egy-egy üveg rum, whiskey, konyak vagy vodka. Éppen ezért nem ritka, hogy a bárszekrénnyel együtt a különlegesebb szeszes italok is öröklődhetnek generációról generációra. A lényeg, hogy hűvös, viszonylag sötét helyen tároljuk őket, megfelelően lezárt üvegekben. Ugye hallottunk már több száz éves rumról vagy whiskykről, amik vagyonokat érnek, és még mindig ihatók?
Szójaszósz - A szójaszósz a sótartalmának köszönhetően nagyon sokáig eláll felbontatlan állapotban. Az ázsiai ízek kedvelőinek jó hír, hogy felbontás után is évekig bátran lehet vele ízesíteni az ételeket.
Almaecet - Magas savtartalmának köszönhetően az almaecet hosszú évekig eltartható, ha a fedele szorosan zárva van. Amennyiben az üvegben kicsit sötét, zavaros anyag ül az aljára, nem kell aggódni, ez csupán a természetben is előforduló pektin.