Egyesek félnek tőle, mások imádják, de egy biztos, senki sem közömbös, ha repülősről van szó. Ma már egyre többet utazunk repülőn, hiszen a leggyorsabb, legkényelmesebb és a legbiztonságosabb utazási mód, de van néhány hasznos tanács, amivel még kellemesebbé tehetjük az utat:
- Ne öltözzünk túl lengén
Hiába van kánikula kint, a repülőn kiszámíthatatlan a hőmérséklet, általában csúcsra van járatva a légkondi. A gépek többségén olyan, mintha egy hűtőben ülnénk, ezért mindenképpen öltözzünk rétegesen. Legyen nálunk egy pulóver és egy hosszú nadrág, ha nem akarunk az egész repülőút alatt végig vacogni vagy egy jó kis megfázással indítani földet érve a nyaralást. A cipőre is érdemes gondot fordítani, repülés közben a légnyomás miatt a lábunk megdagadhat, lehetőleg ne körömcipőben induljunk a felhők fölé. Válasszunk egy kényelmes, bebújos cipőt, és ne papucsot.
- Figyeljünk a súlyra!
Minden légitársaság előre szabályozza, hogy mekkora csomagot lehet felvinni a gépre. Célszerű otthon lemérni a bőröndöt, kézipoggyászt. Elég kellemetlen, ha a becsekkolásnál derül ki, hogy a csomag meghaladja a kiszabott limitet. Ilyenkor vagy pluszdíjat kell fizetni, ami akár többe kerülhet, mint maga a repülőjegy vagy búcsút intünk a poggyásznak. Nem elég csak a súlyhatárra figyelni, járjunk utána, hogy mekkora geometriai méretekkel rendelkezhet a csomagunk, ami biztosan befér majd az ülések fölött elhelyezett rekeszbe.
- Jó szolgálatot tesznek a termékminták
Bepakoláskor jusson eszünkbe, hogy milyen jó szolgálatot tesznek a termékminták illetve a drogériákban kapható mini kiszerelésű kozmetikumok. Ezeket a szigorú szabályok mellett is felvihetjük magunkkal, ráadásul nem foglalnak nagy helyet, akár egy hétre is bőven elegendőek. Ha nem vagyunk tájékozottak, könnyen búcsút inthetünk kedvenc parfümünknek, manikűrkészletünknek. A biztonsági intézkedéseknek köszönhetően a kézitáskába sem szúrós tárgy, sem folyékony anyag (100 ml felett) nem lehet.
- Légitársaság appját érdemes letölteni
Szinte minden légitársaság rendelkezik saját mobilalkalmazással, amin keresztül egyszerűen és gyorsan tájékozódhatunk. Időben értesülhetünk fontos hírekről, változásokról, járatinformációkról. Sőt van ahol a becsekkolás is mobilon történik, és az e-beszállókártyát elég a kijelzőnkön megmutatni. Itt viszont figyeljünk arra, hogy ne lemerülő mobilunkkal vágjunk neki a becsekkolási folyamatnak. Leszállás után is jól jön a feltöltött mobil, lemerült akksival nem sokra megyünk majd vele.
A repülés egyik kellemetlen mellékhatása a bedugult fül, ezt rágóval, cukorkával, ásítással könnyen elkerülhetjük.
- Csekkoljunk be időben
A legtöbb légitársaságnál nemcsak a reptéren tudunk becsekkolni a járatunkra, de előre, az interneten is elvégezhetjük a bejelentkezési procedúrát. Akár a bejelentkezéskor meg is választhatjuk az ülőhelyet, ezt nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, ha nem akarunk a legrosszabb helyek egyikén utazni. A jó hely megválasztása kulcsfontosságú lehet komfortérzetünk fokozásában. A fapados járatok általában (csak külön díj ellenében) erre nem adnak lehetőséget, de így is automatikusan jobb helyre sorolnak minket, ha minél előbb becsekkolunk.
Aki először utazik repülőn annak nem javasolt a leghátsó ülés, mivel itt ráz leginkább a gép.
- Ne csábuljunk el a reptereken
A felszállás előtt figyeljünk arra mennyi pénz marad a zsebünkben. A repterek bevételének jelentős része a duty freeből és az éttermekből származik. Különböző ügyes trükkökkel költekezésre csábítanak. Köszönhető ez annak is, hogy a váróban a tartózkodási idő igen hosszú. Minél több idő van a beszállásig, annál több időt tölt az utas vásárlással, könnyen elcsábul egy szendvicsre, frissítőre vagy vesz kezébe egy folyóiratot, esetleg keres még valamilyen szuvenírt a rokonoknak. Jó ha tudjuk, ebben a zónában minden túlárazott, a cél, hogy jóval kevesebb pénzzel szálljunk fel, mint amivel beléptünk a reptérre. A helyi szupermarketekben negyedannyiért vásárolhatunk be.
Tudtad? Sok légitársaságnál a pilóta és a másodpilóta nem eheti ugyanazt az ételt, ezzel is csökkentve egy esetleges ételmérgezés kockázatát. Sőt az ételek és az italok más ízűek a levegőben a légnyomáskülönbség miatt.