A tejet és a tojást Te is a hűtő ajtajában tárolod? Pedig nem jó ötlet! Most megtudhatjuk, hogy egyes élelmiszereket hol kell tárolnunk a hűtőben ahhoz, hogy minél tovább megőrizzék a frissességüket. Bizony egyáltalán nem mindegy, hogy melyik polcon tároljuk a különböző ételeket, mivel az eltérő hőmérsékletek miatt a hűtő különböző részei más és más ételek tárolására a legalkalmasabbak.
- Hús
A nyers húsokat jól elkülönítve a többi élelmiszertől – zöldségek, felvágottak – tegyük a hűtő alsó polcára. Mivel közvetlenül a zöldségtároló fiókok felett van a leghidegebb, ideális hely a nyers húsok, halak tárolására. Figyeljünk arra, hogy a nyers húst minél hamarabb dolgozzuk fel! Ha pár napon belül nem használjuk fel a húsféléket, inkább fagyasszuk le. Fagyasztott élelmiszereket a hűtő alsó polcára téve hagyjuk felengedni egy éjszaka alatt, semmiképpen ne szobahőmérsékleten, mivel a fagyott élelmiszer külső felülete gyorsan kiolvad, a benne lévő baktériumok szaporodni kezdenek.
- Zöldségek, gyümölcsök
Hajlamosak vagyunk a zöldségeket, gyümölcsöket csak úgy betenni valamelyik polcra, pedig így kevésbé maradnak frissek, roppanósak. A zöldség és gyümölcstartó rekeszt arra használjuk, amire eredetileg kitalálták, és amire a neve is utal. Még azzal is meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságukat, ha a fiók aljára papírtörlőt teszünk, ami felszívja a nedvességet.
Az uborkát, kaliforniai paprikát, paradicsomot elég szobahőmérsékleten tárolni. Ezek a hűtőben egy idő után elveszítik a roppanósságukat, folyóssá válnak.
- Megmaradt ételek, felbontott konzervek
A felső polcon nagyjából 8 fok van, itt tárolhatjuk a felbontás után hűtést igénylő termékeket, és a főzés során megmaradt ételmaradékokat. Arra figyeljünk, hogy ne tegyünk forró ételt a hűtőbe, előtte mindent hűtsünk le szobahőmérsékletűre.
- Hova kerüljön a tej?
A legtöbben a hűtő ajtajába teszik, pedig a hűtő középső részébe kellene tárolni a tejtermékeket, felvágottakat, és a süteményeket. A hűtőajtóban van mindig a legmelegebb, így ide csak olyan ételeket érdemes pakolnunk, amelyek hosszabb ideig tárolhatóak és nem igényelnek komolyabb hűtést. Az ajtóba inkább a minimális hűtést igénylő élelmiszereket tegyük, mint az üdítők, a lekvár, vaj, mustár. Ha már a hűtő ajtajánál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy vannak olyan injekciók, szemcseppek, szirupok, oldatok, spray-k vagy kenőcsök, amelyeket felbontás után hűteni kell, ezeket is előszeretettel az ajtóba szoktuk pakolni. Inkább tegyük a zöldséges rekeszbe, mert ott relatív állandó a hőmérséklet.
Annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen szagokat, segít ha a felső polcra egy kis tálba sót teszünk Különösen praktikus a karakteres illatú ételek tárolásakor, így nem csapja meg az orrunkat minden ajtónyitáskor a káposzta szaga.
- Mi a helyzet a tojással?
Talán nincs még egy élelmiszer, amiről ennyire megoszlanak a vélemények a helyes tárolását illetően. Már az is vita tárgyát képezi, hogy egyáltalán a hűtőbe kell-e tenni a tojásokat, vagy elég a szobahőmérséklet. Kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni, a szakemberek mégsem ajánlják. Az általánosan elfogadott vélekedés, hogy helyesebb a tojásokat a hűtőben tárolni, de nem a hűtő ajtóban kialakított speciális tojástartókban. Hagyjuk az eredeti dobozában és helyezzük a hűtőszekrény középső polcára. Állítólag az sem mindegy a kész étel szempontjából, hogy milyen hőmérsékletű tojásokat használunk fel. A reggeli rántottához, főtt tojáshoz tökéletes a hűtőből kivett tojás, de a tükörtojást és a buggyantott tojást ajánlott szobahőmérsékletű tojásból készíteni.