Néha nem árt vásárlás közben alaposan megnézni a termékek összetevőit. Az egészséges táplálkozás a helyes életmód alapköve. Vannak olyan ennivalók, amelyeket sokan egészségesnek gondolnak, valójában viszont nem azok. Azzal már mindenki tisztában van, hogy káros a nagy mennyiségű cukorfogyasztás illetve a rendszeres gyors éttermi ételek fogyasztása. Ezeken kívül pár olyan élelmiszer, amiről nem is gondolnánk, hogy mennyire egészségtelen.
- Bármikor tálalható tartós sütemények
Nem természetes dolog, hogy egy sütemény hónapokig esetleg évekig eláll. Könnyen belátható, hogy ahhoz, hogy ezek több hónapon át megőrizzék a minőségüket rengeteg tartósítószert kell, hogy tartalmazzanak. Ez persze igaz szinte minden tartós termékre, a toast kenyerekre is. Ahhoz, hogy a szeletelt kenyeret az előállítása után egy - két héttel is fogyaszthassuk, állományjavítók kellenek bele. Ráadásul ezek nagyon mű ízűek. Ha sütemény után sóvárgunk, üljünk be egy cukrászdába, ahol biztosan friss termék kerül a tányérunkra.
- Szálas tea helyett használt filteres tea
Itt a tél, egyre népszerűbbek a teák. De ha fontos az egészségünk nem mindegy milyet iszunk. A filteres teák zöme teatörmelékkel és mesterséges aromával van tele, gyümölcsdarabkákat elvétve tartalmaz. Látszólag kényelmes megoldás a filteres tea, de mégsem ajánlott ezek fogyasztása. Ezentúl ha teázni van kedvünk jusson eszünkbe, hogy teafüvet használjunk, ami valódi növényekből készül. A tea filtereket ráadásul fehérítik, és ehhez általában klórt, vagy klórt tartalmazó vegyületet használnak. Lehet, hogy még nem is ittunk igazi teát?
- Flakonos „tejszínhab”, ami nem is az aminek látszik
Olvastuk már a flakonos habsprayk összetevőit? Ezeknek nem sok közös vonásuk van a tejszínhabbal. Az állati eredetű tejszín és a növényi hab két különböző dolog, nem sok közük van egymáshoz. A habspray tulajdonképpen tejszínhab utánzat növényi zsírokkal. A növényi habokban lévő zsiradék általában pálmazsír, vagy más növényi olajból gyártott zsiradék, amit hidrogénezéssel állítanak elő. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek. Ezentúl használjunk zacskós habtejszínt.
- Mindig ébren tartó energiaitalok
Sajnos az energiaitalok nagy népszerűségnek örvendenek, pedig ebben a termékben szinte semmi természetes anyag nem található. Az orvosok egyre jobban tiltakoznak az energiaitalok ellen, hiszen bizonyítottan károsítja a szervezetünket. Rendszeres fogyasztása ártalmas lehet a szívnek, emeli a vérnyomást és elhízáshoz vezethet. A koffeintartalmú italokra jellemző, hogy rövid ideig ugyan éberebbé tesznek, de mihelyt elmúlik a hatása, kétszer fáradtabbak leszünk, mint az elfogyasztása előtt. A szívünket ezalatt nagyon megdolgoztatja, és megemeli a pulzusszámot. Arról nem beszélve, hogy a fiatalok gyakran alkohollal keverik, amitől végképp nagyon felpörögnek. Az egyik legegészségtelenebb dolog, felmérések szerint a kamaszok 78%-a issza az édes koffeinbombát, amire teljesen rászoktak. Ha szükségünk van egy kis energiára, serkentőre az energiaital helyett ginzeng teát igyunk, ami teljesen természetes és szintén fokozza az ember energiaszintjét.
- Kakaós bevonó édességek
Mikulás közeledtével a boltok polcait ellepik a szebbnél szebb csomagolású mikulásfigurák és más ünnepi édességek. A valódi csokoládé legalább 35%-ban tartalmaz szárazanyagot, amiből legalább 18% a kakaóvaj és 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. Ezzel szemben a kakaós bevonó – amiből rengeteg édesség készül – jóval alacsonyabb kakaótartalmú, és kakaóvaj is kevesebb van benne, amit növényi olajjal pótolnak. Nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé szó. Ugyanilyen kategória a csokoládéöntet, mely csokoládét keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott. Idén nézzük meg a címkéket, és vegyünk inkább kevesebb de igazi csokoládét. Minél magasabb a termék kakaótartalma, annál jobb minőségű a csokoládé. 50-70%-os kakaótartalmúból nehéz rosszat találni.
Ha már a Karácsonynál tartunk, nem árt tudni, hogy a szép színes, hívogató habkarika a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel. Maximum a fára tegyük dísznek!
- Sajtkrém
Az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ami tovább súlyosbítja illetve elősegíti a csontritkulást. Ezeket jobb minőségi sajtokkal és túróval helyettesíthetjük, ne éljünk mackósajton!