Bizonyos élelmiszereket nem ajánlott a hűtőben tárolni, ha nem akarjuk, hogy elveszítsék jellegzetes íz világukat, minőségüket, az alábbi élelmiszerek szobahőmérsékleten valójában frissebbek maradnak.
- Egész dinnye
Sajnos a hűtőben tárolt dinnye veszít az antioxidáns tartalmából. A görögdinnye szobahőmérsékleten majdnem kétszer annyi béta-karotint tartalmaz (ami elősegíti az egészséges bőrt), mint a hűtött dinnye. A hűvös levegő gátolja az antioxidáns szint növekedést. Viszont miután felszeleteltük a dinnyét, helyezzük a hűtőbe.
- Burgonya
A hideg hőmérséklet átalakítja a burgonyakeményítőt cukorrá. Ennek eredményeként érdes textúrát és kissé édes ízt kapunk. A legideálisabb, ha papírzacskóban hűvös kamrában tároljuk. Óvjuk a napfénytől, mert a napfény a klorofill felhalmozódását okozza, a burgonya zölddé válik, és néha kesernyéssé.
- Uborka
A bevásárlásból hazatérve az uborkát automatikusan a többi hűtendő élelmiszerrel együtt be szoktuk tenni a hűtőszekrénybe. Ezt többé ne tegyük, vizessé válik és károsítja a héját.
- Paradicsom
A paradicsom is általában a hűtőben landol, pedig ennek sincs szüksége hűtésre. A hidegtől a paradicsom ízetlenné és lisztes állagúvá válik. Minél jobban lehűtjük, annál inkább elveszti természetes aromáját. A legjobb ízt akkor kapjuk, ha szobahőmérsékleten tároljuk, egy jól szellőző kosárban.
- Méz
A mézről két dolgot érdemes tudni, az egyik, hogy az egyetlen élelmiszer, ami nem romlik meg. Előfordul, hogy a színe és az állaga átalakul, de a minőségét ez nem befolyásolja. Ha mégis zavarna minket, hogy a mézünk egy idő után kikristályosodik, tegyük az üveget meleg vízbe, várjuk meg amíg a szemcsék feloldódnak, és ismét olyan lesz mint „újkorában”. A másik fontos dolog a mézzel kapcsolatban, hogy nem szabad a hűtőszekrénybe tenni, szobahőmérsékleten való tárolása az ideális.
- Szeletelt kenyér
A hűtőben tartva a ugyan a kenyér penészedése elkerülhető, de ennek ára van, jó alaposan ki is szárad. Ehelyett tároljuk fagyasztóban, és hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni.
- Csonthéjas gyümölcsök
Nyáron dúskálunk a csonthéjas gyümölcsökben, szezonja van az őszibaracknak, a szilvának, a nektarinnak és a sárgabaracknak, amik szintén nem igényelnek hűtést.
- Olívaolaj
Az olívaolaj az egész világon nagy népszerűségnek örvend, aminek tárolásához hűvös, sötét helyet kell találnunk, hűtőszekrényben tartva keményebb, vajszerűbb állagot kapunk.