Komolyan kell venni a lejárati időket, azonban van néhány olyan étel amiket biztonsággal fogyaszthatunk a minőségmegőrzési idejük lejárta után is, nem leszünk tőle betegek. Milyen élelmiszereket ehetünk meg akkor is, ha már lejárt?
- Száraz tészta
Ha bontatlan a száraz tészta csomagolása, abban az esetben a szavatossági időn túl is eláll. A száraz tészta egyébként is majd két éves lejárati idővel bír, valójában még ezt követően is felhasználhatjuk. Ennek oka, hogy a gyártás során a nedvességtartalmat kivonták, és légmentesen került csomagolásra. Vigyázat, a kifőzött tészta viszont vizet tartalmaz, és könnyebben romlik!
- Egyes alkoholfajták
A tiszta röviditalokat nyugodtan tartogathatjuk szebb időkre, különleges alkalmakra, ezek ugyanis sokáig megmaradnak, ha jól záródó üvegben és fénytől védve tároljuk őket. Nem véletlenül hallunk több száz éves, becsben tartott whiskykről, amik felbecsülhetetlen értékkel bírnak.
- Citrusok
A citrusfélék vastag héja akár két-hat hétig védi a grapefruitot, a narancsot és más citrusokat a megromlástól. Azonban ha penészt találunk a gyümölcs külső részén, hámozzuk meg és ellenőrizzük, hogy a belső húsa penésztől mentes - e! Ha a penész körül a héj puhává vált, már ne együk meg.
- Rizs
Szakemberek megvizsgálták, hogy egy esetleges katasztrófa esetén, mely ételek lennének azok, melyeket szinte korlátlan ideig tárolhatnánk. A fehér rizs jól vizsgázott, oxigénmentes tárolás mellett akár 30 évig is megtartja a tápanyagtartalmát és ízét. Vigyázat az egészségesebb barna rizsre ez korántsem vonatkozik, a korparéteg miatt csak fél évig tartható el.
- Parmezán sajt
A kemény sajtok, mint például a parmezán, sokáig elállnak. A kemény sajtokat akár még egy hónapig tárolhatjuk a lejárati időn túl. Nedvességtartalmuk alacsony, ami megnehezíti a baktériumok szaporodását. A penészes részt minden esetben el kell távolítani!
- Ketchup, mustár
Az olyan ételízesítők, mint a ketchup vagy a mustár hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek. Ha a ketchup bontatlan, legfeljebb egy évig tárolható a kamrában. Miután felbontottuk, tároljuk a hűtőszekrényben, és fél éven belül fogyasszuk el. A sárga mustár bontatlanul akár 2 évig is eltartható, és a nyitás után egy évig hűtőszekrényben eláll.
- Végül, mi a helyzet a csokoládéval?
Ha lejárt a csokoládé kidobjuk vagy sem? Sokakat megtéveszt a fehéres réteg a csokoládé felületén, mely igazából nem penész. A fehér réteg azért jelenik meg, mert a zsír egy része kicsapódik. Ez azt jelenti, hogy a csokoládé akkor is biztonságosan fogyasztható, ha lejárt a lejárati idő. A régi csokoládé nem olyan ízletes - de nem is káros, bár kinél marad meg olyan sokáig, hogy egyáltalán szóba kerülhetne a lejárati idő?
Tudtad? A méz köztudottan az egyetlen olyan étel, amely korlátlan ideig eláll. Hosszú ideig tárolva a méz kikristályosodik, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem fogyasztható, maximum nehezen jön ki az üvegből.