Mikor fordulj ki egy étteremből, mit ne rendelj, mi történik valójában a konyha lengőajtói mögött? Lássuk, mire érdemes odafigyelni, ha egy vendéglátóhelyre térünk be. Mit tegyünk, hogy ne csalódottan, rosszabb esetben egy gyomorrontással távozzunk az étteremből?
Irány a mosdó - Ha aggódunk a megfelelő higiénia miatt, először nézzünk be a mosdóba! Ha az hagy némi kifogásolnivalót maga után, biztos lehetünk benne, hogy a konyha még rosszabb. Egy ilyen helyen milyen állapotok lehetnek a konyhai hűtőkben és a munkafelületeken? És nemcsak a mosdó árulkodik..
Nézd meg az étlapot - Amikor már az étlap is koszos, ragad és látszik, hogy sosem törölték le, ez azt jelentheti, hogy a konyhában is vannak problémák.
Túl széles kínálat - Ha különböző nemzetek ételeit együtt látod az étlapon, az nem jelent jót. Gyanus, hogy ugyanabban a konyhában tudnak jó japán és olasz ételt is készíteni. A legtöbb szakács azt javasolja, hogy olyan ételt rendeljünk, ami annak a helynek a specialitása. Egy steak house-ban nem érdemes halat választani, egy pizzériában pedig ne a libamájjal kísérletezzünk.
A különleges ajánlattal, nem is biztos, hogy olyan jól járunk - Sok étteremben a különleges ajánlatok azok, amit el kell adniuk, mielőtt az megromlik. Valószínűleg ez az, amitől próbálnak megszabadulni. A napi ajánlatok indokai inkább gazdaságiak, mint kulinárisak. Ha a pincér feltűnően erőlteti, hogy milyen fogást rendeljünk, akkor kezdjünk el gyanakodni.
Hagyjuk ki az ingyen rágcsálnivalót - Az ingyen ropit nem biztos, hogy hátsó szándék nélkül vetik be az éttermek. Bár amikor az asztalon elénk rakja a pincér a ropival vagy sós mogyoróval teli tálat, kedves gesztusnak tűnik. Pedig a vendéglátók célja hogy szomjassá tegyen bennünket, és több italt fogyasszunk. Ráadásul nem túl higiénikus, hiszen ha ezekből a tálakból nem fogy el a harapni való, akkor megy vissza a többi vendéghez, szó szerint kézről kézre jár.
Óvatosan az osztrigával - Hacsak nem tengerparton vagyunk, kerüljük. Ami az osztrigát illeti, ha helytelenül kezelik és tárolják, nagyon megbetegíthet. Ez tényleg nagyon kényes étel, csakis olyan étteremben szabad rendelni, ahol tengeri fogásokra specializálódtak.
Természetesen szép számmal vannak kivételek, nem szabad általánosítani! Ma már egyre többen adnak a minőségre!