Az olvasottság nem publikus.

Pár perc az egészségért

  • Rólam
  • Wellness / Szálloda
  • Szépség
  • Teszt
  • Partnereink
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
Örök dilemma: cukor vagy édesítőszer

Örök dilemma: cukor vagy édesítőszer

facebook_bejegyzes_940x788_px_2024-04-18t133555_560.jpeg

Vajon a cukor vagy az édesítőszer a károsabb? Azzal mindenki tisztában van, hogy a túlzott cukorfogyasztás nemcsak hizlal, de egyéb más egészségkárosító hatással  is jár. Megdöbbentő: átlagosan  naponta 10 deka cukrot fogyasztunk, ami azt jelenti, hogy évente 35 kilogrammot!


Mi a helyzet a cukorral?

A cukrot hajlamosak vagyunk ellenségnek kikiáltani, pedig a szervezetünknek szüksége van rá, például az izmok és az idegrendszer normál működésének fenntartásához. Lényeges különbség van a természetes és hozzáadott cukor között. A természetes cukrot a gyümölcsökben, mézben találjuk meg, ezeket bátran fogyaszthatjuk. A hozzáadott cukor, ami például a cukros üdítőkben található, káros az egészségre.

Édesítőszer

Az édesítőszerek előnye, hogy jóval alacsonyabb az energiatartalma, mint a cukornak. Azonban a mesterséges édesítőknek amellett, hogy  keserű mellékízük van, akár allergiás reakciókat, puffadást is kiválthatnak. Bár eddig még nem igazolták, sokan rákkeltő hatást is tulajdonítanak nekik. A mesterséges édesítőszerként használt szacharin és az aszpartám rákkeltő hatásáról, időről időre különböző rémhírek kelnek szárnyra. Egy pár évvel ezelőtt készült tanulmány egyes eritritet tartalmazó édesítőszereket összefüggésbe hoz a szívinfarktus, a stroke és a vérrögképződés magasabb kockázatával. További kutatásokra van szükség, de az eredmények óvatosságra intenek. 

Vizsgálatok szerint a Stevia rendelkezik talán a legkevesebb mellékhatással, a legjobb azonban, ha semmiféle édesítőből, cukorból nem használunk túl sokat és hagyjuk a természetes ízeket érvényesülni.

A WHO ajánlása szerint az átlagos napi fogyasztás ne haladja meg a 6 teáskanál cukrot, de vigyázat ebbe beletartozik a kész ételekben található cukor is. Emellett a legcélravezetőbb, ha nem tesszük le határozottan a voksunkat a cukor vagy az édesítőszer mellett, hiszen egyiket sem érdemes túlzásba vinni. Használjuk mindkettőt, felváltva. A méz egészséges, sok ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, illetve antibakteriális hatású, de érdemes csínján bánni vele, mert magas az energiatartalma. 

komment Tovább
Örök dilemma: cukor vagy édesítőszer Tovább
Facebook Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Repülj okosan, nyaralj simán Repülj okosan, nyaralj simán
  • Nőgyógyászati tünetek, amelyek bajt jelenthetnek Nőgyógyászati tünetek, amelyek bajt jelenthetnek
  • Így indulnak a nyertesek! Így indulnak a nyertesek!
  • Egy korty egészség – miért jó a kávé? Egy korty egészség – miért jó a kávé?
  • Bőrelváltozások vizsgálata – ingyenesen, otthonról Bőrelváltozások vizsgálata – ingyenesen, otthonról

A bejegyzés trackback címe:

https://parpercegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/18384189
Facebook Twitter Instagram

Hirdetés

Pár perc az egészségért

Fontos, hogy mindegyikünknek legyen pár perce Önmagára! Kérlek tarts velem, hogy hétről-hétre hasznos információval legyél gazdagabb! Praktikus tanácsok a mindennapokra egészség, szépség, wellness, párkapcsolat témakörben!

 oldal.jpg

Facebook oldaldoboz

Keresés

A Pár perc egészség blogon megjelenő írások, cikkek a szerző tulajdonát képezik.

  • Msylwia (profil)
Health & Wellness & Beauty
süti beállítások módosítása
Ajánló