Itt az eperszezon érdemes kihasználni ebben a rövid időben minden jó tulajdonságát. Az ellenállhatatlan illatú, édes, piros színű eper felhasználási köre igen sokrétű, fogyaszthatjuk önmagában, készíthetünk belőle finom nassolnivalót, de akár a reggelink kiegészítője is lehet. Diétázóknak jó hír, végre egy gyümölcs, ami nem hízlal!
Az eper kitűnő antioxidáns, ami segít a szervezetnek védekezni a szabad gyökök ellen, így segít az örgedési folyamat lassításában is. Kevesen tudják, hogy már hét szem elfogyasztásával több C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot.
Az eper remek társ a fogyókúránk során, hiszen kimondottan kalóriaszegény, 10 dkg eper mindössze 32 kalóriát tartalmaz. Gondoltad volna, hogy feleannyi cukrot tartalmaz, mint az alma, és harmadannyi kalóriát, mint egy banán? Persze ez csak akkor igaz, ha nem szórjuk meg cukorral a tetejét!
Szépít, méregtelenít, fiatalít: kell ennél több? Egészségünkre gyakorolt számtalan pozitív hatása mellet az eper segít szépségünk megőrzésében is. Az eperben található értékes hatóanyagok rendkívül jó hatással vannak a bőrünkre. Segít abban, hogy arcunk telt és fiatal legyen, mindemellett távol tartja a ráncokat.
Egy negatív tulajdonsága van az epernek, sajnos az egyik legromlandóbb gyümölcs, ezért csak annyi mennyiséget vásároljunk belőle, amennyit pár napon belül el tudunk fogyasztani.
Kismamák is bátran ehetik, az eper tartalmaz folsavat is, ami a terhesség korai szakaszában fontos, ez segíti a magzat agyának, gerincvelőjének fejlődését.
Vigyázat! A fent említett kedvező tulajdonságokat sajnos nem mindenki élvezheti, az eper fogyasztása néhány embernél kellemetlen tüneteket tud kiváltani. Allergia sajnos bármely életkorban jelentkezhet, így azoknak is érdemes komolyan venni a tüneteket, akik korábban panaszmentesen fogyaszthatták. Két éves kor alatti kisgyermekek számára az eper fogyasztása nem javasolt.