Bár tudományos bizonyítékok nem igazolják a hirdetett és kivételes tápanyagtartalmat, mégis újabb és újabb, eddig ismeretlen, egzotikus és távolról érkező termények, nyersanyagok bukkannak fel superfoodnak kikiáltva. A superfood-helyzet úgy elharapódzott, hogy egy Európai Uniós jogszabály betiltotta a kifejezés használatát az élelmiszereken mindaddig, amíg az egészségre gyakorolt jótékony hatásukat valamilyen hiteles, tudományos kutatással igazolni nem lehet.
Válasszunk az egzotikus, drága superfoodok helyett valami hazait!
Lacaz helyett például pisztrángot, mivel a hazánkban is élő pisztráng ómega-3-zsírsavtartalma kb. 0,7 g/100 g, így, ha heti 1 alkalommal elfogyasztanánk 250 g-ot ebből a halból, akkor a minimum szükségletet éppen fedezni tudnánk. Még jobb, ha egy héten kétszer is hal kerül a tányérunkra, és érdemes hangsúlyt fektetni a növényi ómega-3 bevitelre is, ami például a dióból, kendermagból, lenmagból származhat. Ómega-3 zsírsav kisebb mennyiségben minden hazai halban jelen van, így választhatunk közülük az ízlésünknek és a kínálatnak megfelelően.
A chia mag heyett a lenmagból sajtolt lenmagolaj kiváló növényi ómega-3-zsírsav-forrás, ahogy a halaknak, úgy ezen növényi esszenciális zsírsavaknak is jelentős szerepe van többek között a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, a vérnyomás és a vércukorszint csökkentésében, az étkezés utáni vércukoremelkedés késleltetésében a gyulladásellenes folyamatokban, valamint gátolja a koleszterin termelődését és felszívódását. Jó tudni, hogy a lenmagolaj, magas telítetlen zsírsavtartalma miatt könnyen oxidálódik, így fontos, hogy hőtől és fénytől védjük, legjobb, ha hűtőben tároljuk!
A goji bogyó helyett a csipkebogyó tipikus superfood abból a szempontból, hogy nem szokványos, nem használjuk a mindennapokban és kicsit homály fedi a gyakorlati felhasználását is. Antioxidáns hatása egészen kimagasló, ezzel van összefüggésben, hogy fájdalomcsillapítóként is hatásos. Szárítás során veszít ugyan C-vitamin tartalmából, de még így is jelentős marad, ha a bogyót nem forrázzuk, hanem hideg vízben 12 órát áztatjuk teakészítéshez. A benne lévő C-vitamin és egyéb fitokemikáliák aktívan vesznek részt a daganatellenes folyamatokban. A szárított terményből készült őrlemény kiváló része lehet a manapság népszerű zabkásáknak, turmixoknak, smoothie-knak, különösen a vitaminszegénynek titulált téli, kora tavaszi időszakban.
A wasabi helyett a torma, ami őshonos nálunk és régen gyógynövényként termesztették, hiszen ismert antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban fájdalomcsillapításra, például arcüreggyulladásra, hörgőgyulladásra vagy a húgyhólyagot érintő fertőzésekre. Az antioxidáns tartalma segít védekezni a sejtkárosító oxidatív stressz ellen, mert megköti a szabad gyököket, nem beszélve az izgalmas ízvilágáról.
A superfood definíciója a dietetikusok szerint egyébként úgy hangzik, hogy vegyesen, változatosan, ízletesen elkészítve, bármi lehet superfood, azaz az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés támogatója, ha az minél inkább hazai, helyi, szezonális és minél kevésbé feldolgozott.
Nyugodtan válasszuk az egzotikumok helyett a hazait, semmivel sem fogunk rosszabbul járni, sőt, az étrendünk olcsóbb lesz és fenntarthatóbb!