Amit inkább ne a szupermarketből szerezz be - és miért!
Ma már tényleg mindent megtalálsz egy nagyobb élelmiszerboltban – a vegán kolbásztól kezdve a levendulás hajbalzsamig –, de van pár dolog, amit jobb, ha máshonnan szerzel be. És nem (csak) a nosztalgia vagy a bio-hipster életérzés miatt!
Reszelt sajt – amikor a kényelem túl sokba kerül
Oké, elismerem, az előre reszelt sajt praktikus. Csak kinyitod a zacskót, és már szórhatod is a pizzára. De gondoltál már arra, mi van valójában abban a zacskóban? A válasz: nem csupán sajt. A csomagolt reszelékek gyakran tartalmaznak cellulózrostot (igen, fűrészpor-szerű anyag, hogy ne tapadjon össze), és árban is minimum +30%-ot dobnak rá a kényelemért. Ráadásul előfordult már olyan "parmezán", amiben se parme, se zán nem volt… Szóval ha nem akarsz mellényúlni, fogd meg azt a reszelőt, és dolgozz meg a sajtélményért!
Előrecsomagolt hús – ami kívül szép, belül… megkérdőjelezhető
Hányszor láttál gusztusosan tálalt csirkemellet műanyag dobozban, ami aztán otthon valami furán savanykás szaggal fogadott? Sajnos nem városi legenda az átcímkézett, vízzel dúsított hús. A legjobb, ha a hentespultnál vásárolsz, ahol láthatod is, mit kapsz. Ha mégis előrecsomagoltat vennél: olvasd el minden betűjét a címkének, és messziről kerüld a sérült vagy gyanús csomagolást.
Bolti öntetek – ízbomba vagy kémialabor?
Az üveges dresszingek olyan hívogatóak, de ne hagyd magad becsapni. 10+ összetevő, E-számok, tartósítók, és nevetségesen magas kalóriatartalom. Miért ne dobnál össze inkább otthon egy saját verziót? Egy kis joghurt, olívaolaj, mustár és citrom – kevesebb összetevő, több íz, és sokkal egészségesebb.
Mikrózható készételek – gyorsan jön, nehezen megy
Igen, irodában túlélő szuperhősök vagyunk, és nincs mindig idő főzni. De a mikrós rakott krumpli vagy szecsuáni csirke mögött gyakran nem a mama receptje, hanem adalékanyag-arzenál bújik meg. Sokszor kalóriabombák és az összetevők listája inkább egy kémia vizsgára emlékeztet. Próbálj meg előre főzni otthon, vagy válassz valami egyszerű, de friss alternatívát.
Szezonon kívüli zöldségek-gyümölcsök – sokat fizetsz, keveset kapsz
Télen eper? Nyáron brokkoli Skóciából? Biztos, hogy kell? Ezeket a zöldségeket gyakran éretlenül szedik le, messziről szállítják, és nem ritkán vegyszeres kezelést is kapnak. Nem csoda, ha ízetlenek és alacsony a vitamintartalmuk. A szezonális termék nemcsak finomabb, hanem olcsóbb és környezetbarátabb is. Extra tipp: ha mindenképp kell valami szezonon kívül, fagyasztva jobban jársz!
> Tudtad? Egy EU-s vizsgálat szerint a legszennyezettebb növények közé tartozik a paprika, a paradicsom, a szőlő, az alma és még a banán is – különösen a héjukon mutattak ki vegyszermaradékot.
Vágott virág szupermarketből? Inkább ne.
Szépnek tűnik, de sokszor már úton van a hervadás felé. A bolti virágcsokrok nem a tartósságukról híresek, és lehet, hogy mire az ünnepelt vázába teszi, már búcsút is mondhat neki. Ha virágot ajándékoznál, irány a virágbolt – frissebb, személyesebb, és sokkal tartósabb élmény.