Okosan édesíteni nem könnyű, főleg, hogy az édes íz szeretete emberi ösztön. Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik az édesítőszerekre. Ennek egyik oka a kalóriaszegény tulajdonságuk, a másik pedig a cukorról egyre inkább elterjedt egészségkárosító hatás. De mi a helyzet az édesítőszerekkel? Káros vagy sem?
Az édesítőszereket két csoportra lehet osztani. Az első a mesterséges édesítőszerek, melyet laboratóriumi úton állítanak elő, ilyenek az aspartám, ciklamát, szukralóz stb. A másik nagy csoport a természetes édesítőszerek, melyeket általában növényekből állítanak elő, ilyen például az eritrit, xylit, stevia.
- Hizlalnak az édesítőszerek?
Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás hizlal. Az édesítőszerek legnagyobb előnye a minimális kalóriatartalom. A mesterséges édesítőszerek nem hizlalnak. A túlzott édességérzés azonban becsaphatja a szervezetet, mivel kalória-bevitelre készül fel. Ha ez nem történik meg, akkor szoktunk sóvárogni az édesség után. Hiszen szervezetünk nem kapta meg azt az energiamennyiséget, amelyre számított az inger alapján Tehát maga az édesítőszer nem hizlal, csak ha utána mértéktelen nassolásba kezdünk. A stevia és az eritrit olyan édesítőszerek, amelyek nulla kalóriát tartalmaznak. A mézzel ajánlott óvatosnak lenni, mert az tényleg hizlal.
- Okozhatnak hasmenést?
A mesterséges édesítőszerek sajnos tényleg okozhatnak hasmenést, főleg ha túl sokat fogyasztunk belőlük. Egyes édesítők fokozhatják a bélműködést, puffadást idézhetnek elő. Vigyázzunk azzal is, hogy az édesítők jóval édesebbek, mint a sima cukor, ezért a természetes édes ízt kevésbé érezzük finomnak, ha túl sokat fogyasztunk belőlük.
- Rákkeltőek –e?
Mai kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek rákkeltő hatásának veszélyével nem kell számolni. Azonban az édesítőszerek napi ajánlott mennyiségének felső határa meghatározott, ezt ne lépjük túl!
A barna cukor nem összekeverendő a nádcukorral, hiszen a barna cukor nem más, mint színezett fehér cukor, szóval nem igazán alternatíva .
- Több kell a természetes édesítőszerekből, mint cukorból?
A cukor és az édesítőszerek között az egyik legfontosabb különbség az, hogy az édesítőszerek ugyan kalóriamentesek de akár több százszor édesebbek lehetnek, mint a cukor, ezért kevés is elég belőlük. A stevia édesítő ereje például háromszázszorosa a cukorénak.
- Az édesítőszerek nem emelik meg a vércukorszintet
A hagyományos cukorral ellentétben az édesítőszerek más lebontási folyamatokon mennek át, ezért a vércukorszintre nincsenek hatással. A méz viszont a cukorhoz hasonlóan működik.
Hátrányuk a mesterséges édesítők nagy részének, hogy hőre bomlanak, így sütéshez-főzéshez nem minden esetben használhatók, és néhánynak utóíze van.
Ma már sokféle cukorpótló kapható, amiktől nem kell félni, nem károsak az egészségre. Ilyenek a xilit, eritritol, sztevia. Ezeknek a fogyasztását sem érdemes túlzásba vinni, de a cukornál mindegyik sokkal jobb.