Sok termék látszik egészségesnek, pedig nem az. Mik azok, amik többet ártanak, mint használnak a szervezetünknek?
- Ásványi anyagokkal dúsított víz
Lassan beköszönt a nyár, amikor is még inkább figyelnünk kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Azonban nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen formában tesszük. Ma oly hangzatos vitaminokkal illetve ásványi anyagokkal dúsított italok nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, a benne lévő vitaminok többsége pedig zsírban oldódó. Ne ezek az italok legyenek a folyadékbevitelünk fő forrásai!
- Ha nyár, akkor saláta
A saláták amellett, hogy finomak, sok vitamint juttatnak a szervezetünkbe. Köretként, de önállóan is megállják a helyüket. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk, mert az előre elkészített saláták gyakran brutálisan sok kalóriát tartalmaznak. Egészségesnek hisszük őket, pedig nem azok. Az éttermekben rendelhető fogások szinte mindig több kalóriát tartalmaznak főleg, ha tejfölös, majonézes öntettel társítják őket. Például a franciasaláta majonézben és tejfölben gazdag, több benne az öntet, mint a zöldség, ráadásul tele van cukorral. Egy adag kalóriatartalma vetekszik egy főétkezésével. Készítsük el inkább mi magunk otthon!
Popcornnal mi a helyzet? A popcornról elterjedt, hogy egészséges nassolni való, még popcorndiéta is született. Pedig fogyasztása arra késztet minket, hogy még több sót és zsírt kívánjunk. A mikróban készített verzió ráadásul abszolút nem mondható egészségesnek.
- Divatos gluténmentes változatok
Pár éve még aligha hallottunk arról mi az a glutén, mára divatossá vált azt kiiktatni az étrendünkből. A diagnosztizált cöliákiás betegeknél a gluténmentes diéta legszigorúbb betartása szükséges. Számukra orvosilag indokolt és elengedhetetlen kiiktatni a glutént az étrendből. Azonban az élelmiszereken található tájékoztató címkéknek köszönhetően a gluténmentes diéta olyannyira reflektorfénybe került, hogy divatos lett fogyókúraként is alkalmazni. Pedig jó ha tudjuk, hogy a gluténmentesség nem jelent egyet az alacsony kalóriával vagy zsírtartalommal. Sőt az ilyen élelmiszereknél a gyártók gyakran több zsírt és cukrot használnak a megfelelő állag eléréséhez és a termékek vonzóbbá tételéhez. Akiknél nem indokolt, ellenjavallt a gluténmentes diéta.
- Különböző ízesítésű joghurtok
Az igazi natúr joghurt egészséges és tele van minőségi fehérjével, probiotikumokkal, kálciummal. A joghurt eredetileg egy kalóriaszegény étel, ami tele van fehérjével, és igen tápláló. Ám ez ritkán igaz az ízesített fajtákra. A manapság kaphatóak tele vannak cukorral, édesítőszerekkel és más adalékanyagokkal. A mesterséges színező és ízfokozó adalékanyagok, valamint a magas cukortartalom sajnos felülmúlja a joghurtok pozitív hatásait. Ezek nem sokkal mondhatóak egészségesebbnek egy dobozos üdítőnél. Érdemes legközelebb azt is elolvasni mennyi a valós gyümölcstartalmuk. Vegyünk natúr joghurtot, és ízesítsük gyümölccsel.
- Extrudált kenyerek
Fogyókúrázok kedvenc kenyere. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a különböző extrudált kenyerek, puffasztott rizsszeletek egészségesek, holott sok közülük kifejezetten káros olajokat tartalmaz. Mindig olvassuk el a címkét!
- Zöldségchipsek
Aki nassolni szeretne és emellett egészségtudatosan él, bátran nyúl a zöldségchipsekhez. Pedig ezek csak részben tartalmaznak zöldséget, a maradék hozzávalók olajból és sóból állnak. Az olajban való sütésük közben a szirmok teljesen elvesztik a tápértéküket. Az egészségesnek hitt zöldségchips valójában még az egészségtelennek ítélt nassolnivalóknál is több zsírt tartalmaz! Sőt gondoltad volna, hogy a boltiaknál még egy fánkkal is jobban járunk?