Sokan megvárják, amíg teljesen kihűl az étel, mások viszont még melegen beteszik a hűtőbe. Melyik a helyes?
A legtöbben azért várják meg, hogy kihűljön az étel, mert attól félnek hogy a hűtőnek ártanak. Pedig ez csak akkor fordul elő, ha nagyon régi készülékkel van dolgunk. A hűtőtechnika robbanásszerű fejlődésének köszönhetően az új, modern hűtőknek ez meg sem kottyan.
A több órán át szobahőmérsékleten tárolt ételek esetében jóval nagyobb az esély, hogy megromlik, mintha langyosan tennénk a hűtőbe. Az ételben lévő baktériumok száma gyorsan megduplázódik, ami az egészséget veszélyezteti. Az is igaz, hogy a légmentesen lezárt meleg, gőzölgő étel egyből hűtőbe téve könnyen megbuggyan. Ezért a leghelyesebben akkor járunk el, ha először pár percre hideg vízbe tesszük így lehűtjük szobahőmérsékletűre és utána azonnal a hűtőbe rakjuk. Semmiképpen ne hagyjuk, hogy egy készétel két óránál több ideig elől legyen.
A baktériumok ideális szaporodási hőmérséklete +5 és +60 Celsius-fok között van. Ha gyorsan ez alá a hőmérséklet alá kerülnek, akkor lelassul a szaporodásuk.
Nagy melegben, kánikulában fokozottan ügyeljünk élelmiszereink tárolására! A hőségben sokkal hamarabb romlanak meg a nyers és a készételek is, elszaporodnak bennünk a mikroorganizmusok. Ilyenkor csak addig várjunk, amíg a készétel már nem gőzölög és irány a hűtő! Jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy az élelmiszer hűtése nem képes megölni a baktériumokat, azonban képes a szaporodásukat meggátolni. A hűtőből kivett ételeket mindig forrósítsuk át. Ha pedig lefagyasztottuk, akkor a felolvasztásának három biztonságos módja van: hűtőben, hideg vízben vagy a mikrohullámú sütőben, de semmiképp nem szobahőmérsékleten!