Az olvasottság nem publikus.

Pár perc az egészségért

  • Rólam
  • Wellness / Szálloda
  • Szépség
  • Teszt
  • Partnereink
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
Örök kérdés: a meleg ételt betehetjük a hűtőbe?

Örök kérdés: a meleg ételt betehetjük a hűtőbe?

huto.jpgSokan megvárják, amíg teljesen kihűl az étel, mások viszont még melegen beteszik a hűtőbe. Melyik a helyes?

A legtöbben azért várják meg, hogy kihűljön az étel, mert attól félnek hogy a hűtőnek ártanak. Pedig ez csak akkor fordul elő, ha nagyon régi készülékkel van dolgunk. A hűtőtechnika robbanásszerű fejlődésének köszönhetően az új, modern hűtőknek ez meg sem kottyan.

A több órán át szobahőmérsékleten tárolt ételek esetében jóval nagyobb az esély, hogy megromlik, mintha langyosan tennénk a hűtőbe. Az ételben lévő baktériumok száma gyorsan megduplázódik, ami az egészséget veszélyezteti. Az is igaz, hogy a légmentesen lezárt meleg, gőzölgő  étel egyből hűtőbe téve könnyen megbuggyan. Ezért a leghelyesebben akkor járunk el, ha először pár percre hideg vízbe tesszük így lehűtjük szobahőmérsékletűre és utána azonnal a hűtőbe rakjuk. Semmiképpen ne hagyjuk, hogy egy készétel két óránál több ideig elől  legyen. 

A baktériumok ideális szaporodási hőmérséklete +5 és +60 Celsius-fok között van. Ha gyorsan ez alá a hőmérséklet alá kerülnek, akkor lelassul a szaporodásuk. 

Nagy melegben, kánikulában fokozottan ügyeljünk élelmiszereink tárolására! A hőségben sokkal hamarabb romlanak meg a nyers és a készételek is, elszaporodnak bennünk a mikroorganizmusok. Ilyenkor csak addig várjunk, amíg a készétel már nem gőzölög és irány a hűtő! Jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy az élelmiszer hűtése nem képes megölni a baktériumokat, azonban képes a szaporodásukat meggátolni. A hűtőből kivett ételeket mindig forrósítsuk át. Ha pedig lefagyasztottuk, akkor a felolvasztásának három biztonságos módja van: hűtőben, hideg vízben vagy a mikrohullámú sütőben, de semmiképp nem szobahőmérsékleten!

komment Tovább
Örök kérdés: a meleg ételt betehetjük a hűtőbe? Tovább
Facebook Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Lakásod titkos fertőzéspontjai Lakásod titkos fertőzéspontjai
  • Ne dőlj be a boltoknak! Ne dőlj be a boltoknak!
  • Repülj okosan, nyaralj simán Repülj okosan, nyaralj simán
  • Egyél okosan, fogyj könnyedén! Egyél okosan, fogyj könnyedén!
  • Elképesztő ételek, amik nem romlanak! Elképesztő ételek, amik nem romlanak!

A bejegyzés trackback címe:

https://parpercegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr315001330
Facebook Twitter Instagram

Hirdetés

Pár perc az egészségért

Fontos, hogy mindegyikünknek legyen pár perce Önmagára! Kérlek tarts velem, hogy hétről-hétre hasznos információval legyél gazdagabb! Praktikus tanácsok a mindennapokra egészség, szépség, wellness, párkapcsolat témakörben!

 oldal.jpg

Facebook oldaldoboz

Tovább a Facebook-ra

Keresés

A Pár perc egészség blogon megjelenő írások, cikkek a szerző tulajdonát képezik.

  • Msylwia (profil)
Health & Wellness & Beauty
süti beállítások módosítása
Dashboard