Ez az egyik nagy konyhai vitatéma! Vannak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a kész ételt a szobahőmérséklet eléréséig elől kell hagyni, míg mások úgy vélik, hogy minél előbb, akár még melegen a hűtőszekrénybe kell helyezni. Kinek van igaza? Az egyik módszer biztonságosabb, mint a másik, vagy egyáltalán számít?
A több órán át szobahőmérsékleten tárolt étel esetében jóval nagyobb az esély, hogy megromlik, mintha langyosan tennénk a hűtőbe. A baktériumok gyorsan elszaporodhatnak ha hűtés nélkül hagyjuk az elkészült ételt, ami az egészséget veszélyezteti. A legtöbben azért várják meg, hogy kihűljön, mert attól tartanak, hogy a hűtőnek ártanak. A hűtőtechnika robbanásszerű fejlődésének köszönhetően az új, modern hűtőknek ez meg sem kottyan.
A leghelyesebben akkor járunk el, ha először pár percre hideg vízbe tesszük az ételt, így kissé lehűtjük és utána azonnal a hűtőbe rakjuk. Semmiképpen ne hagyjuk, hogy egy készétel két óránál több ideig elől legyen.
A baktériumok ideális szaporodási hőmérséklete +8 és +60 Celsius-fok között van. Ha gyorsan ez alá a hőmérséklet alá kerülnek, akkor lelassul a szaporodásuk.
Jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy az élelmiszer hűtése nem képes megölni a baktériumokat, azonban képes a szaporodásukat meggátolni. A hűtőből kivett ételeket mindig forrósítsuk át. Ha pedig lefagyasztottuk, akkor a felolvasztásának három biztonságos módja van: hűtőben, hideg vízben vagy a mikrohullámú sütőben, de semmiképp nem szobahőmérsékleten!