Valójában mi a különbség a barna és a fehér cukor között? A barna cukor egészségesebb lenne?
A fehér és a barna cukor elsősorban a színükben különböznek egymástól. Elterjedt tévhit, hogy a fehér cukor csak cukorrépából, a barna cukor pedig cukornádból készül. Valójában a kétféle cukor színbeli eltérésének oka nem a növényi eredetükben keresendő.
Amikor a fehér és a barna cukor összehasonlításáról van szó, a kettő táplálkozási szempontból szinte azonos. A barna cukor tulajdonképpen úgy készül, hogy a fehér cukrot összekeverik melasszal. Ez utóbbi egy, a cukorgyártás melléktermékeként létrejövő, sötétbarna színű szirup, ami felelős a sötétebb színéért. Minél sötétebb a cukor, annál erősebb az íze.
Bár a barna cukornak valamivel magasabb az ásványianyag-tartalma, és némileg kevesebb kalóriát tartalmaz, valójában a kétféle cukor között csak igen minimális az eltérés. Mindkét fajta cukor túlzott napi szintű fogyasztása negatív hatással lehet az egészségre.
Érdemes tudni, hogy a barna cukor nem azonos a nádcukorral!