A méz vitaminban és ásványi anyagban gazdag, értékes táplálék. Ősidők óta szerepel a természetgyógyászat eszköztárában. A méz 80%-ban szénhidrátot tartalmaz, nagy része fruktóz és glükóz, így magas energiával képes ellátni a szervezetet. Ennek megfelelően teli van kalóriával, 100 grammban mintegy háromszáz. Általánosságban elmondható, hogy a sötétebb színű mézek több ásványi anyagot tartalmaznak, mint a világosabbak. A vitaminok közül gazdagon található benne C- és B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-vitaminok, folsav, Sok értékes ásványi anyagot is tartalmaz: vas, réz, mangán, szilícium, klór, kalcium, kálium, nátrium, foszfor és magnézium van a mézben.
Mire is jó ez az aranyló finomság?
- A méz gyorsan felszívódik, fokozza az étvágyat, nem utolsó sorban javítja az emésztést.
- Régóta ismerjük a gyógyító és fertőtlenítő hatását, rendkívüli antibakteriális hatással bír.
- Erősíti az immunrendszert: szervezetünk a méz segítségével hatékonyabban szállhat szembe a kórokozók ellen, télen jótékonyan segíthet az influenza és a nátha távol tartásában.
- Magas cukortartalma révén fáradtság és lehangoltság esetén feltölt energiával.
- Enyhíti a torokfájást, segít hörghurut esetén.
- Antioxidáns hatása révén védi a szervezetünket a káros szabad gyökökkel szemben, a flavonoidoknak köszönhetően segíthet a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A méz a fentieken kívül kitűnő gyógytea-ízesítő is. Bármilyen teát, gyógyteát ízesíthetünk vele, ügyeljünk arra, hogy forró teába ne keverjük, csak akkor, amikor már kissé lehűlt, ezáltal a méz megőrzi a tápértékét. A mézet ősztől kora tavaszig célszerű fogyasztani, mert védelmet biztosíthatunk vele a megbetegedésekkel szemben.
Olyan mézet vásároljunk, amelynek címkéjén szerepel a termék származási helye és a méhész neve.
Figyelem! 1 éves kor alatti gyermekeknek nem adható!
Tipp: bársonyos ajkakért - télen kenjük be az ajkunkat mézzel, hagyjuk egy kicsit rajta, és megtapasztaljuk milyen bársonyos lett az eredmény.