A kávékapszulák hazánkban is egyre népszerűbbek, a választék óriásinak mondható. Már nem csak a gépek, hanem a kapszulák piacán is nagy a verseny a vásárlók kegyeiért. Számos gyártó kínál kapszulás készülékeket, de a piaci részesedést tekintve kettő kiemelkedik a tömegből, ezek egyike a Dolce Gusto.
Talán sokan gondolják úgy, hogy a kapszulás kávé valami igazi világújdonság, holott az eredeti ötlettel 1976-ban állt elő a svájci mérnök, Eric Favre. Mielőtt belekezdenénk a Segafredo Mio termékek tesztjébe, nézzünk néhány általánosan tételt, amely valamennyi kávékapszulára igaz:
- hermetikusan zár „tartály”,
- őrölt, pörkölt kávét tartalmaznak (kivétel cappuccino),
- gyors és egyszerű használat,
- állandó minőség,
- elkerülhető gép és kávé helytelen párosítása
Régebben hátránynak számított, hogy egy bizonyos kapszula csak egy gépbe passzolt, de szerencsére ma már egyre több kompatibilis kapszula kerül forgalomba. Ilyen a Segafredo kapszulás kávé is, mely a népszerű Dolce Gusto kávégéphez készül.
A karácsony közeledtével sokak gondolják úgy, hogy egy ilyen rendszerű kávéfőző kiváló választás lehet, illetve ha már megvan a berendezés, akkor ajándékozhatunk hozzá kávékapszulákat. Ez utóbbiban próbálunk most némi segítséget nyújtani a Segafredo Mio kávékapszulák tesztjével.
Szerintem a Segafredo kávékat senkinek nem kell bemutatni, hiszen a lakosság és a vendéglátó egységek körében is igen nagy népszerűségnek örvend. Éppen ezért voltam kíváncsi a cég kapszulás kávéira is.
A Segafredo Mio négyféle változatban érhető el a boltokban, ezek az Espresso cremoso, a Lungo, a Ristretto és a Cappuccino. Egy doboz tíz adag kávé elkészítéshez szükséges kapszulát tartalmaz, kivéve a Capuccino amely két különböző kapszula felhasználásával készíthető el, itt öt adag tejhabos kávét kapunk dobozonként. A kapszula pereme tökéletesen megegyezik a gyáriéval, így nem szorul a gépbe és rendesen záródik is.
Espresso cremoso
Az Espresso cremoso az igaz, tradicionális, olasz kávé ízvilágát idézi. Tapasztalatunk szerint a Segafredo szakemberinek sikerült a kávéfőzőgép, az általa alkalmazott technológia, a kávékeverék és az őrlés finomságának „szent négyesét” szem előtt tartva egy klasszikus eszpresszót létrehozni, amely egyszerre temperamentumos, testes és élénkítő. Az íz és zamat mellett fontos a látvány is, amelyhez nagyban hozzájárul az a bizonyos krémes, vöröses-mogyoróbarna, cirmos hab, ami elengedhetetlen éke egy jó eszpresszónak. Figyeljünk oda a Segafredo által javasolt vízmennyiségre, amely az Espresso cremoso esetében 50ml, az automatikus vezérléssel ellátott készülékeknél használjuk a kettes fokozatot.
Lungo
A „lungo” szó az olasz nyelvben hosszút jelent. A Segafredo e termék megalkotásakor minden bizonnyal azon fogyasztóknak kívánt megfelelni, akik a klasszikus eszpresszó ízt szeretnék egy kicsit hosszabban élvezni anélkül, hogy azzal arányosan nőjön a bevitt koffein. Meglátásunk szerint fenti célt a kávékeverék helyes megválasztásával sikerült elérni. Az íz erősen eszpresszó jellegű, ugyanakkor lágyabb, így biztosított a hosszantartó élvezete az italnak. A Segafredo baristái 120ml vízzel történő elkészítését javasolják, az automatikus vezérléssel ellátott készülékeknél használjuk a négyes fokozatot.
Ristretto 
A Ristretto az eszpresszó mellett a másik legnépszerűbb rövidkávé, amely esetünkben igazán intenzív élményt nyújt. Az eszpresszóhoz nagyban hasonlító kávé színe mélyfekete, annál valamivel erőteljesebb, aromásabb ízű. A ristretto elkészítéséhez 35ml vízre van szükségünk, az automatikus vezérléssel ellátott készüléknél használjuk az egyes fokozatot.
Cappuccino

A capuccino a rövidkávékat nem számítva talán a legnépszerűbb kávéfajta a világon. Története több száz évre nyúlik vissza, de világhódító útjára csak a XX. század elején indult el. A cappuccino egy kávé alapú ital, mely eszpresszó kávé és forró tej felhasználásával készül, tejhabbal a tetején. Bevallom nekem ez lett a kedvencem, nagyon praktikus, hogy egy gombnyomással kész a tejhab, nem kell külön tejhabosítót használni. Egy kis fahéj a tetejére, és olyan mintha egy kávézóba ültem volna be. A Segafredo capuccino elkészítéséhez két kapszulát kell felhasználnunk. A kávékapszulát 40ml (automata vezérlésnél kettes fokozat), míg a tejhab kapszulát 200ml (automata vezérlésnél hatos fokozat) vízzel kell elkészíteni.
A teszt végére meg kellett állapítanom, hogy kiváló minőségű kávékról van szó, akár egy jó kávézóban is ihattam volna azokat. Jó szívvel ajánlom minden olvasómnak a Segafredo Mio kapszulás kávékat.