Vannak olyan ételek, amiket biztonsággal fogyaszthatunk a szavatossági idejük lejárta után is, nem leszünk tőle betegek. Milyen élelmiszereket ehetünk meg akkor is, ha már lejárt?
- Száraz tészta
A száraz tészta egyébként is körülbelül két éves lejárati idővel rendelkezik, valójában még ezt követően is felhasználhatjuk, mivel nem tartalmaz vizet. Persze lényeges dolog, hogy addig hol tároltuk, mindenképpen száraz helyen.
- Joghurt
Talán ezen mindenki meglepődik, hiszen a joghurt kényes élelmiszerként él a köztudatban. A bontatlan joghurt a lejáratot követően még akár egy hétig is fogyasztható. Mielőtt azonban nagy kanállal kezdjük enni, ellenőrizzük, hogy milyen a szaga. Ha semmi gyanúsat nem észlelünk, kanalazhatjuk tovább.
- Nassolni való chipsek
Lehet, hogy ezt sosem lesz alkalmunk kipróbálni. Hiszen kinél marad meg a chips? De ha mégis, jó ha tudjuk, hogy ezek minősége sem romlik meg a lejárat után, ha a zacskó bontatlan. Amennyiben a rágcsálnivalónak nincs dohos íze, akár hónapokkal a szavatossága után is kínálható.
Tudtad? Külföldön nem ritka, hogy két dátum szerepel egyes termékeken. Az egyik az a dátum, ami idő alatt a legjobb az adott étel minősége, a másik dátum, amit tényleg komolyan kell venni, mert ez a valódi lejárati dátum.
- Kemény sajtok
A kemény sajtok – mint például a parmezán vagy a cheddar - még fogyaszthatóak akár a lejáratot követő hetekben is. Felmérések szerint az emberek többsége túl korán kidobja az egyébként még simán megehető sajtot! De! A camembert sajt könnyen okozhat kellemetlen problémákat, ezeknél vegyük komolyan a szavatossági dátumot, és ne kísérletezzünk!
- Tojás
A tojás akár egy hónapig is fogyasztható, ha hűtőben tároljuk. A lejárat közelében olyan ételhez használjuk fel, amit hőkezelünk, ne tükörtojást vagy lágy tojást készítsünk belőle. Hogyan tudjuk ellenőrizni, hogy még jó-e a tojás? Ha a hideg vízben elsüllyed, akkor friss és ehető, ha nem süllyed el, akkor tényleg kuka!
- Lekvár
A lekvárt a magas cukortartalom tartósítja. Persze ez nem jelenti azt, hogy örök életű, de a lejárati dátum után is bátran fogyasztható, ha még bontatlan. Akár plusz fél évig is képes minőségromlás nélkül elállni.
- Mi a helyzet az alkohollal?
Egy mondás szerint az alkohol korral nemesedik. A krémalapú likőrökre ez nem igaz, mivel tejszín alapúak, gyorsabban romlanak. Ezeket nem tudjuk sokáig fogyasztani. Ezzel szemben a „lejárt” vodka vagy whiskey garantáltan fogyasztható. A 10 vagy annál magasabb százalékban alkoholt tartalmazó italok illetve a borfélék tovább tárolhatóak, mint ahogy az a címkén látható, de természetesen csak felbontás nélkül.
A lejárati idő gyakran csak útmutatás. Ez a dátum leginkább azt jelenti, hogy addig a felbontatlan étel vagy ital biztonságosan fogyasztható, megőrzi a minőségét. Ezt a dátumot egyes termékeknél, mint húsok, felvágottak, tejtermékek, pékáruk komolyan is kell venni, hiszen könnyen romlanak. A hosszabb szavatosságú élelmiszereket azonban akár a lejárati időn túl is felhasználhatjuk, ha ellenőrizzük őket.