Az olvasottság nem publikus.

Pár perc az egészségért

  • Rólam
  • Wellness / Szálloda
  • Szépség
  • Teszt
  • Partnereink
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
Kávé szenvedéllyel II. rész

Kávé szenvedéllyel II. rész

image3_1.jpeg

Az első részben évszázadokon keresztül követtük a kávé hódító útját, míg eljutott hazánkba, megismertük számos előnyös élettati hatását, főbb fajtáit és azok jellemzőit. Most körbejárjuk a minőségi kávéfogyasztás témáját, megnézzük az elkészítési technológiák közötti különbségeket és talán néhány tévhitet is sikerül ledöntenünk. Izgalmas utazásunkra, szakértőnk, Kollár Péter kávékereskedő is velünk tart.

002.png

Mit értünk minőségi kávéfogyasztás alatt?

E látszólag egyszerű kérdés megválaszolásához, bármilyen furcsa is, nem csak magáról a kávéról kell beszélnünk. Szerencsére a minőségi kávéfogyasztás egyre inkább jellemző ránk, magyarokra is, bár van mit behoznunk e tekintetben is a tőlünk nyugatabbra található EU-s országokból. Az otthoni és a kávéházi kávéfogyasztás is átalakulóban van, amely egyrészt a gépi eszközök cseréjében, másrészt a képzett szakemberek (barista) számának emelkedésében érhető tetten. Ma sokkal nagyobb eséllyel kapunk egy vendéglátó helyen jó minőségű kávékészítményt, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt és a választék is jelentősen bővült. A felmérések szerint nagyobbrészt tejes kávéitalokat fogyasztunk. Hazánkban ezek közül a cappuccino, a caffe latte és a latte macchiato a legnépszerűbb. A jó idő beköszöntével előtérbe kerülnek a különböző jegeskávék, frappék, melyek kiváló kísérői lehetnek beszélgetéseinknek egy benapozott kávéházi teraszon.

003.png

Mekkora igény mutatkozik napjainkban a minőségi kávéra?

Szerencsére e tekintetben jelentős előrelépés tapasztalható. A felnőtt korú népesség körében továbbra is az eszpresszó fogyasztása a favorit, de a fiatalabb generáció már jóval fogékonyabb, nyitottabb így nő az igény a kávéspecialitások iránt is. Egyes felmérések szerint négy felnőttből három, napi rendszerességgel fogyasztja kedvenc kávéját és döntő többségük legalább kétszer teszi ezt. A vendéglátóhelyeken, amit leginkább családi események, baráti összejövetelek, illetve szórakozás céljából keresünk fel teljesen természetessé vált a kávéfogyasztás. Kialakulóban van egy olyan réteg, amely kifejezetten keresi a különleges termőhelyekről származó kávékból készült italokat. Már Magyarországon is elérhetőek speciális afrikai és ázsiai kávék, amelyek fogyasztása egyre népszerűbb.

004_1.jpg

Miért kedveljük annyira a kávét?

A kávéfogyasztásnak számos fiziológiai hatása van, ugyanakkor rendkívül jelentős mértékben képes érzelmeink befolyásolására is. Társas összejövetelek alkalmából a legkevésbé élénkítő hatása miatt fogyasztjuk a kávét, sokkal inkább az ízek és aromák élvezete miatt. Éppen ebből adódóan rendkívül fontos a vendéglátóhelyen felszolgált kávé minősége, amely így egyértelműen kihat annak megítélésre. Sokan ismerték fel ennek a jelentőségét, számos pozitív példa és jelentős előrelépés is tapasztalható a területen. A fogyasztók igénye a magas és állandó minőségre az egész iparágra kihatással van, mind több vendéglátó ipari egység szerez be ezeket biztosítani képes professzionális berendezéseket.

005_1.jpg

A kapszulás kávéké a jövő?

A kérdés sokkal bonyolultabb, mint az elsőre tűnik. Tény, hogy a kapszulás kávék népszerűsége még jelentősen magasabb áruk ellenére is folyamatosan növekszik, azonban a felhasználási területe korlátozott. A kapszulás kávé elkészítése során teljesen rábízzuk magunkat a gyártóra, értve ez alatt a gép és a kapszula készítőjét is. Minden állandó. Teljesen mindegy, hogy itthon vagy külföldön készítjük el kapszulás kávénkat – a víz minőségét nem számítva – ugyan azt a végeredményt fogjuk kapni. Előnye mellett ez a legnagyobb hátránya is. A háztartásokban sokak keresik az állandóságot és rohanó világunk miatt az egyszerűséget és a gyorsaságot is, éppen ennek a rétegnek kedvez ez a kávékészítési eljárás. A vendéglátóiparban egy kicsit más a helyzet. Tegyük fel úgy a kérdést, hogy biztosan szeretnénk egy étteremben, ha automatában készült kávét szolgálnának fel? Valószínűleg nem, hiszen az emberek többre értékelik, és szívesebben is fogyasztják a frissen őrölt és szakértő kezek által elkészített kávét, amely egy egészen másfajta életérzést jelent.

006.png

Milyen változások várhatóak a kávézásban?

Bármilyen hihetetlen is a kávékészítés technológiája folyamatosan fejlődik, egyre jobb és modernebb megoldásokkal találkozhatunk. Egyértelműen a minőségi kávézás iránti növekvő igénnyel kell számolnunk, amely a kávéfőző gépek és a kapcsolódó berendezések nyújtotta kényelmi szolgáltatások emelésével, bővítésével érhetőek el. Nekünk fogyasztóknak remek hír, hogy ezen a területen egyre nagyobb a verseny a gyártók között, ami jobb minőségű termékeket eredményez.

007_1.jpg

Európa más országaiban eltérnek a kávéfogyasztási szokások?

Hazánkban alapvetően a nem túl erős és nem túl édes, aromás kávé a legelterjedtebb és átlagosan kétszer fogyasztjuk egy nap. A németek dupla annyit isznak, a franciák sokkal gyengébbet, az írek whisky és tejszín kombinációjával fogyasztják, míg a szomszédos Ausztriában érdemes a kávénk mellé egy jó fajta Sacher tortát, Finnországban sajtot rendelni. Angliában a tea a nagy kedvenc, de az utóbbi évtizedben a kávé előretörésre figyelhető meg, amely nem kis mértékben globalizálódó világunknak is köszönhető. A görögök hidegen fogyasztják kávéspecialitásukat a frappét, ami a nagy melegben igazán kellemes lehet. Nem kell más hozzá, mint kávé, tej, cukor és víz melyet habosra kevernek. Az olaszoknál vigyázzunk, mert ott a ristrettóval találkozhatunk, amely nem más, mint egy rövid, de annál erősebb eszpresszó, a törököknél pedig nem célszerű kiinnunk a csésze teljes tartalmát, mivel itt az a zaccot is tartalmazza. 

Helyezzük előtérbe a minőségi kávéfogyasztást, szenteljünk megfelelő mennyiségű időt rá, legyen társunk az emberi kapcsolataink ápolásában és fejlesztésében.

komment Tovább
Kávé szenvedéllyel II. rész Tovább
Facebook Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Tippek a zavartalan alváshoz Tippek a zavartalan alváshoz
  • Rejtett veszélyek a tányérodon Rejtett veszélyek a tányérodon
  • A nagy átverés! Tévhitek amik ártanak! A nagy átverés! Tévhitek amik ártanak!
  • Titkos hajerősítő trükkök! Titkos hajerősítő trükkök!
  • Konditerem nélkül is bombaformában – Próbáld ki! Konditerem nélkül is bombaformában – Próbáld ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://parpercegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1414724945
Facebook Twitter Instagram

Hirdetés

Pár perc az egészségért

Fontos, hogy mindegyikünknek legyen pár perce Önmagára! Kérlek tarts velem, hogy hétről-hétre hasznos információval legyél gazdagabb! Praktikus tanácsok a mindennapokra egészség, szépség, wellness, párkapcsolat témakörben!

 oldal.jpg

Facebook oldaldoboz

Tovább a Facebook-ra

Keresés

A Pár perc egészség blogon megjelenő írások, cikkek a szerző tulajdonát képezik.

  • Msylwia (profil)
Health & Wellness & Beauty
süti beállítások módosítása
Dashboard