Az első részben évszázadokon keresztül követtük a kávé hódító útját, míg eljutott hazánkba, megismertük számos előnyös élettati hatását, főbb fajtáit és azok jellemzőit. Most körbejárjuk a minőségi kávéfogyasztás témáját, megnézzük az elkészítési technológiák közötti különbségeket és talán néhány tévhitet is sikerül ledöntenünk. Izgalmas utazásunkra, szakértőnk, Kollár Péter kávékereskedő is velünk tart.
Mit értünk minőségi kávéfogyasztás alatt?
E látszólag egyszerű kérdés megválaszolásához, bármilyen furcsa is, nem csak magáról a kávéról kell beszélnünk. Szerencsére a minőségi kávéfogyasztás egyre inkább jellemző ránk, magyarokra is, bár van mit behoznunk e tekintetben is a tőlünk nyugatabbra található EU-s országokból. Az otthoni és a kávéházi kávéfogyasztás is átalakulóban van, amely egyrészt a gépi eszközök cseréjében, másrészt a képzett szakemberek (barista) számának emelkedésében érhető tetten. Ma sokkal nagyobb eséllyel kapunk egy vendéglátó helyen jó minőségű kávékészítményt, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt és a választék is jelentősen bővült. A felmérések szerint nagyobbrészt tejes kávéitalokat fogyasztunk. Hazánkban ezek közül a cappuccino, a caffe latte és a latte macchiato a legnépszerűbb. A jó idő beköszöntével előtérbe kerülnek a különböző jegeskávék, frappék, melyek kiváló kísérői lehetnek beszélgetéseinknek egy benapozott kávéházi teraszon.
Mekkora igény mutatkozik napjainkban a minőségi kávéra?
Szerencsére e tekintetben jelentős előrelépés tapasztalható. A felnőtt korú népesség körében továbbra is az eszpresszó fogyasztása a favorit, de a fiatalabb generáció már jóval fogékonyabb, nyitottabb így nő az igény a kávéspecialitások iránt is. Egyes felmérések szerint négy felnőttből három, napi rendszerességgel fogyasztja kedvenc kávéját és döntő többségük legalább kétszer teszi ezt. A vendéglátóhelyeken, amit leginkább családi események, baráti összejövetelek, illetve szórakozás céljából keresünk fel teljesen természetessé vált a kávéfogyasztás. Kialakulóban van egy olyan réteg, amely kifejezetten keresi a különleges termőhelyekről származó kávékból készült italokat. Már Magyarországon is elérhetőek speciális afrikai és ázsiai kávék, amelyek fogyasztása egyre népszerűbb.
Miért kedveljük annyira a kávét?
A kávéfogyasztásnak számos fiziológiai hatása van, ugyanakkor rendkívül jelentős mértékben képes érzelmeink befolyásolására is. Társas összejövetelek alkalmából a legkevésbé élénkítő hatása miatt fogyasztjuk a kávét, sokkal inkább az ízek és aromák élvezete miatt. Éppen ebből adódóan rendkívül fontos a vendéglátóhelyen felszolgált kávé minősége, amely így egyértelműen kihat annak megítélésre. Sokan ismerték fel ennek a jelentőségét, számos pozitív példa és jelentős előrelépés is tapasztalható a területen. A fogyasztók igénye a magas és állandó minőségre az egész iparágra kihatással van, mind több vendéglátó ipari egység szerez be ezeket biztosítani képes professzionális berendezéseket.
A kapszulás kávéké a jövő?
A kérdés sokkal bonyolultabb, mint az elsőre tűnik. Tény, hogy a kapszulás kávék népszerűsége még jelentősen magasabb áruk ellenére is folyamatosan növekszik, azonban a felhasználási területe korlátozott. A kapszulás kávé elkészítése során teljesen rábízzuk magunkat a gyártóra, értve ez alatt a gép és a kapszula készítőjét is. Minden állandó. Teljesen mindegy, hogy itthon vagy külföldön készítjük el kapszulás kávénkat – a víz minőségét nem számítva – ugyan azt a végeredményt fogjuk kapni. Előnye mellett ez a legnagyobb hátránya is. A háztartásokban sokak keresik az állandóságot és rohanó világunk miatt az egyszerűséget és a gyorsaságot is, éppen ennek a rétegnek kedvez ez a kávékészítési eljárás. A vendéglátóiparban egy kicsit más a helyzet. Tegyük fel úgy a kérdést, hogy biztosan szeretnénk egy étteremben, ha automatában készült kávét szolgálnának fel? Valószínűleg nem, hiszen az emberek többre értékelik, és szívesebben is fogyasztják a frissen őrölt és szakértő kezek által elkészített kávét, amely egy egészen másfajta életérzést jelent.
Milyen változások várhatóak a kávézásban?
Bármilyen hihetetlen is a kávékészítés technológiája folyamatosan fejlődik, egyre jobb és modernebb megoldásokkal találkozhatunk. Egyértelműen a minőségi kávézás iránti növekvő igénnyel kell számolnunk, amely a kávéfőző gépek és a kapcsolódó berendezések nyújtotta kényelmi szolgáltatások emelésével, bővítésével érhetőek el. Nekünk fogyasztóknak remek hír, hogy ezen a területen egyre nagyobb a verseny a gyártók között, ami jobb minőségű termékeket eredményez.
Európa más országaiban eltérnek a kávéfogyasztási szokások?
Hazánkban alapvetően a nem túl erős és nem túl édes, aromás kávé a legelterjedtebb és átlagosan kétszer fogyasztjuk egy nap. A németek dupla annyit isznak, a franciák sokkal gyengébbet, az írek whisky és tejszín kombinációjával fogyasztják, míg a szomszédos Ausztriában érdemes a kávénk mellé egy jó fajta Sacher tortát, Finnországban sajtot rendelni. Angliában a tea a nagy kedvenc, de az utóbbi évtizedben a kávé előretörésre figyelhető meg, amely nem kis mértékben globalizálódó világunknak is köszönhető. A görögök hidegen fogyasztják kávéspecialitásukat a frappét, ami a nagy melegben igazán kellemes lehet. Nem kell más hozzá, mint kávé, tej, cukor és víz melyet habosra kevernek. Az olaszoknál vigyázzunk, mert ott a ristrettóval találkozhatunk, amely nem más, mint egy rövid, de annál erősebb eszpresszó, a törököknél pedig nem célszerű kiinnunk a csésze teljes tartalmát, mivel itt az a zaccot is tartalmazza.
Helyezzük előtérbe a minőségi kávéfogyasztást, szenteljünk megfelelő mennyiségű időt rá, legyen társunk az emberi kapcsolataink ápolásában és fejlesztésében.