Az eperszezon most indul, érdemes kihasználni ebben a rövid időben minden jó tulajdonságát. A piacokon egyre nagyobb számban jelenik meg a legnépszerűbb gyümölcs. Az ellenállhatatlan illatú, édes, piros színű eper felhasználási köre igen sokrétű, fogyaszthatjuk önmagában, készíthetünk belőle finom nassolnivalót, de akár a reggelink kiegészítője is lehet. Ráadásul nemcsak finom, hanem egészséges is.
- Kitűnő antioxidáns
Az eper nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat, ami segít a szervezetnek védekezni a szabad gyökök ellen. Kevesen tudják, de több C-vitamint tartalmaz mint a narancs, már hét szem elfogyasztásával több C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot. Az eper igazi szuper gyümölcs, melyet érdemes a teljes szezonban fogyasztani, mivel nemcsak bizonyos betegségeket képesek megelőzni, de az öregedést is lassítja.
- Jó társ a fogyókúrában
Az eper remek társ a fogyókúránk során, hiszen kimondottan kalóriaszegény, 10 dkg eper mindössze 32 kalóriát tartalmaz. Gondoltad volna, hogy feleannyi cukrot tartalmaz, mint az alma, és harmadannyi kalóriát, mint egy banán? Persze csak akkor ideális diétázóknak, ha nem szórjuk meg a tetejét cukorral!
- Szépít, méregtelenít, fiatalít: kell ennél több?
Egészségünkre gyakorolt számtalan pozitív hatása mellet az eper segít szépségünk megőrzésében is. Az eperben található értékes hatóanyagok rendkívül jó hatással vannak a bőrünkre. Segít abban, hogy arcunk telt és fiatal legyen, mindemellett távol tartja a ráncokat. A kollagén termeléshez, mely a rugalmas bőrt biztosítja elengedhetetlen a C-vitamin és a víz, az eper pedig mind a kettőben bővelkedik.
Sajnos az eper az egyik legromlandóbb gyümölcs, ezért csak annyi mennyiséget vásároljunk belőle, amennyit pár napon belül el tudunk fogyasztani. Az epret hűtőben tároljuk.
- Segíti az emésztést, mivel rostban gazdag
A rost létfontosságú az egészséges emésztésünkhöz, az eper éppen ezért a székrekedés bevált ellenszere!
- Szívbarát gyümölcs
A szív eredetű betegségek leggyakoribb okozója a magas koleszterin. Az eper képes felvenni a harcot a rossz koleszterinnel szemben. Serkenti az artériák kitisztítását, ezzel csökkenti az elzáródások kockázatát. Az epret méltán nevezhetjük az egyik legszívbarátabb gyümölcsnek.
- Kismamáknak is ajánlott
Az eper tartalmaz folsavat is, ami a terhesség korai szakaszában fontos, ez segíti a magzat agyának, gerincvelőjének fejlődését.
- Eperallergia
A fent említett kedvező tulajdonságok mellett az eper fogyasztása néhány embernél kellemetlen tüneteket tud kiváltani. Allergia sajnos bármely életkorban jelentkezhet, így azoknak is érdemes komolyan venni a tüneteket, akik korábban panaszmentesen fogyaszthatták. Két éves kor alatti kisgyermekek számára az eper fogyasztása nem javasolt.
Készítsünk eperből álom desszertet
Ha finom de egészséges gyümölcsös desszertre vágyunk tegyünk rétegezve szeletelt epret, áfonyát és natúr joghurtot egy üvegpohárba, majd a tetejét szórjuk meg magas kakaótartalmú étcsokoládéval. Készen is van az antioxidáns bomba! Ha tényleg epres joghurtot szeretnénk fogyasztani, vásároljunk natúr joghurtot, és abba keverjük bele az apróra vágott epret, és édesítsük kevés mézzel, vagy steviával. Ez a joghurt valóban fog epret tartalmazni, nemcsak nyomokban!