Pár perc az egészségért

Könyvajánló: Nőiesség napló

Könyvajánló: Nőiesség napló

instagram_bejegyzes_1080x1080_px_46.jpegImádom azokat a könyveket, amik az olvasás közben inspirálnak, feltöltenek, ilyen a Nőiesség napló. A címből jól sejthető, hogy az önismeret témakörébe csöppenünk, Ludányi Bettina és Sienna Cole segítségével felfedezhetjük a bennünk rejlő NŐT, az ősi, kreatív női erőt.

A Nőiség napló minden nőnek támogatást ad a női erő felismerésében, ráadásul meditációs gyakorlatokat, ásványi- és illóolaj praktikákat is olvashatunk benne. Amikor kézbe vesszük a könyvet, nem kell az elejétől elkezdenünk olvasni, pont ez a fantasztikus benne, hogy  bárhol is ütjük fel, azonnal alkalmazható tanácsokkal és hasznos tippekkel támogatja az önismereti utunkon való elindulást. Segítségével elkezdhetünk mélyre ásni önmagunkban, megismerni az elakadásainkat, erősségeinket, rejtett képességeinket, tanácsot kapunk a változtatáshoz.

A Nőiesség napló a női életkör négy szakaszát öleli fel, amely megegyezik az évszakok váltakozásával. Az ehhez tartozó női archetípusok mindannyiunkban ott lapulnak; erejüket és bölcsességüket bármely életkorban segítségül hívhatjuk. Kötelező azon Nőknek, akik szeretnének elmélyedni a nőiség rejtelmeiben.

Tudj meg többet a Nőiségnaplóról itt: https://alomgyar.hu/konyvek/sienna-cole-ludanyi-bettina-noiseg-naplo 

Könyvajánló: Nőiesség napló Tovább
3 biztos jel, hogy nem iszol elég folyadékot!

3 biztos jel, hogy nem iszol elég folyadékot!

facebook_bejegyzes_940x788_px_74.jpegA folyadékfogyasztás hiánya komoly problémákat idéz elő a szervezetünkben. A szomjúságérzet már vészreakció,  ami a szervezet dehidratáltságát jelenti, nem érdemes megvárni.  Miből vesszük észre, hogy túl kevés folyadékot iszunk? Íme a tipikus jelek:

 •  Fejfájás, dekoncentráltság

Gyakori fejfájás esetén érdemes elgondolkodni azon, mennyi folyadékot ittunk meg az elmúlt napokban. Ha nincsen elegendő folyadék a szervezetünkben, az felszívja a vizet az összes szövetből, az agy szövete veszít a nedvességből és összezsugorodik. Ez okozza a fejfájást, kimerültséget, ingerlékenységet.  Amikor az agy és az idegrendszer nem jut elég vízhez, nem tud rendesen működni. Délutáni fáradtság esetén kávé helyett igyunk  meg fél liter vizet és perceken belül érezni fogjuk, hogy életkedvünk és energiánk visszatért. A víz a test legfontosabb energiaforrása, az agysejteknek kétszer több energiára van szükségük, mint az test más sejtjeinek és a víz az, ami mindennél jobban biztosítja ezt az energiát!

 •  Sötét színű vizelet

Ha sötét  színű a vizeletünk, az már komoly figyelmeztető jel, hogy túl kevés a folyadékbevitel, ideje gyorsan meginni 2-3 pohár vizet. Amennyiben kevés folyadékot juttatunk a szervezetbe, a vizelet is koncentráltabb, ugyanis a távozni készülő salakanyagok kis mennyiségű folyadékban tudnak csak kiürülni. Természetesen más is utalhat a sötét vizeletre, például egyes gyógyszeres kezelés is járhat azzal, hogy besárgul a vizelet. Ha csökken a vizelet mennyisége, ez nem csak a húgyúti fertőzések kockázatát növeli meg, de hosszú távon a vesék is károsodhatnak, mivel nem áll elég folyadék a rendelkezésükre, hogy a salakanyagok távozzanak a szervezetünkből.

 • Száraz bőr, intenzív ráncosodás

Elégtelen folyadékfogyasztás a bőrünkön hamar meglátszik, ráadásul a vízhiány a ráncok melegágya. Hiába minden drága arcápoló szérum, csodakozmetikus, ha a belsőnk hidratálására nem figyelünk! Napközben könnyen megfeledkezünk a folyadékpótlásról, pedig az egyik leghatékonyabb ránctalanító eljárás, ha tudatosan figyelünk a szervezetünk belső hidratáltságára. Az optimális mennyiség napi nyolc nagy pohár víz, ahhoz hogy egész nap hidratáltak maradjunk! Kezdjük a reggelt azzal, hogy megiszunk fél liter ásványvizet, amennyiben ezt rendszeresen tesszük, a hatást hamar tapasztalni fogjuk bőrünkön. 

Tudtad? A kevés folyadék fogyasztás is lehet annak az oka, hogy cukros ételekre vágyunk?  A szervezet gyakran a szomjúságot tévesen éhségként azonosítja. Ha nem iszunk eleget, a szervezetünk nem tudja feldolgozni a bevitt cukrokat, így energiát raktároz, ezáltal még több cukros ételre fogunk vágyni. Még egy érv, hogy tudatosan figyeljünk a napi folyadékbevitelre, ha nem szeretnénk plusz kilókat!

 

3 biztos jel, hogy nem iszol elég folyadékot! Tovább
A D - vitamin hiány jelei! Téged is érint?

A D - vitamin hiány jelei! Téged is érint?

dnagy.jpgA lakosság csaknem 70%-a szenved D-vitamin hiányában. A D-vitamin egy részét szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, jelentős részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására.

A magyar konyha D-vitaminban szegény

Kizárólag étrendi forrásokból szinte lehetetlen a D-vitamin szükségletünk fedezése, hacsak heti 5 alkalommal nem fogyasztunk lazacot, tőkemájat, tonhalat. Általánosságban elmondható, hogy a D-vitamin szükségletünk csupán 10-20 százalékát fedezzük étkezés által. Legtöbb D-vitamint tartalmazó ételek: tejtermékek, tojás, harcsa, sügér, ponty, lazac, pisztráng, gomba.

Az éltető napfény

Mivel nagyon kevés élelmiszer tartalmazza ezt a létfontosságú vitamint, ezért az elsődleges D-vitamin forrásnak a napfény számít. Nyáron akár fél óra szabadban eltöltött idő elegendő lehet a napi D-vitamin szükségletünk fedezésére, ha azt nem árnyékban töltjük.  Az időjárásunknak és a földrajzi elhelyezkedésünknek köszönhetően az őszi és a téli borongós időben  nem éri szervezetünket elegendő mennyiségű napsugárzás.  Októbertől áprilisig ezért bőrünk alig termeli ezt a létfontosságú vitamint, már most bizony szükséges, hogy mi magunk gondoskodjunk a pótlásról. Sajnos a kor előrehaladtával a bőr elvékonyodik, és amúgy is romlik a szervezet D-vitamin átalakító képessége. Most már érthető, miért is szenved a magyar lakosság jelentős része D vitamin hiányban.

Nézzük mik azok a jellegzetes tünetek, melyek D-vitaminhiányra utalnak:

 • Hajhullás

A hajhullást gyakran a stressznek tulajdonítják, ami minden bizonnyal gyakori ok. Ugyanakkor a különböző hajritkulás típusok esetén a kutatók gyakran diagnosztizálnak D-vitamin-hiányt. A D-vitamin serkenti a szőrtüszők működését, hiánya esetén a hajnövekedés megáll, a hajszálak töredezetté válnak, és elkezd hullani. 

 • Meddőség

Megfigyelték, hogy a D-vitamin-hiányos nőknek kevesebb az esélyük a teherbe esésre. Kevesen tudják, de a D-vitamin hiány a férfiasságra is hatással lehet,  képes impotenciát okozni. 

 • Immunrendszerünk gyengül

A gyakori megbetegedések D-vitamin elégtelen szintjére utalnak. Vizsgálatok támasztják alá, hogy a D-vitamint rendszeresen szedők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés, ebben az időszakban különösen figyeljünk erre!

 • Állandó fáradékonyság, lehangoltság

A megfelelő D-vitamin bevitel képes fenntartani a szervezet erejét, sajnos szoros összefüggés mutatkozik a tartós depresszió és a krónikus D-vitaminhiány között. Ennek az a magyarázata, hogy a D-vitamin ugyanazokra a hormonokra hat, mint ami a hangulatunkra.

 • Fej izzadása

Az egyik legjellemzőbb tünet a D-vitaminhiányban szenvedőknél a homlok izzadékonysága, amit érdemes komolyan venni. Ha már nyugalmi állapotban vagy kisebb fizikai aktivitás mellett is izzadunk, akkor itt az idő szervezetünkben pótolni a D-vitamint.

Mivel a D vitamin  zsírban oldódó vitamin, így zsírra van szükség a tökéletes felszívódáshoz. Az adagolása akkor a leghatékonyabb, ha azt a legtáplálóbb étkezéssel visszük be a szervezetbe.

 

A D - vitamin hiány jelei! Téged is érint? Tovább
Erre minden Nőnek figyelni kell! Súlyos következménye lehet!

Erre minden Nőnek figyelni kell! Súlyos következménye lehet!

no.jpg

Az éves nőgyógyászati szűrés a nő életében az egyik legfontosabb vizsgálatok egyike, hiszen az időben felismert  elváltozások többsége könnyen és jól kezelhető. Szerencsére egyre több nő tesz eleget ennek a felhívásnak. Igen ám, de nem elég részt venni a vizsgálaton, szoros kontroll alatt kell tartanunk a lelet megérkezését. Miért?

A vizsgálatot követően  normál esetben a páciens részletes tájékoztatást kap az eredményről, valamint javaslatot az esetleges további teendőkről. Igen ám, de mi van, ha téves eredményt kapunk vagy egyeltalán nem jut el hozzánk a lelet?

Megtörtént eset, miszerint egy hölgy részt vett egy menedzserszűrés egy magánintézményben, melynek részét képezte a nőgyógyászati és a citológiai vizsgálat is. A szűrést követő két hét múlva megkapta a vizsgálat teljes körű kiértékelését tartalmazó dokumentumot, amely arról tájékoztatta, hogy egészséges sine morbo gynec. évente nőgyógyászati szűrés javasolt, további teendője a következő menedzserszűrésig nincsen. Azt gondolom, minden nő ilyen eredményre vágyik, ilyenkor megnyugszik, és nyugodt lelkiismerettel elfelejti a szűrést egy évig. Vagy mégsem?

Az említett hölgy a vizsgálatot követően hónapok után egy véletlen folytán megnyitotta az ügyfélkapu EESZT portálján az egészségügyi dokumentumait, ahol rátalált az említett  citológiai vizsgálat eredményére. Ebben a nőgyógyászati szűrés megismétlését javasolják, mert eltérés mutatkozott kóros hámelváltozás miatt. Attól a tudattól, hogy minden rendben van és a döbbenettől, hogy mégsem öt kerek hónap telt el, melynek bizony komoly egészségkárosító hatása lehet. Állítólag az adott magán intézménynek nincsen arra kapacitása, illetve erőforrása, hogy a leleteket összepárosítsa a fizető páciensekkel!!!

Tanulság, nem elég elmenni egy vizsgálatra, betelefonálni az eredmény miatt, hanem kötelezően ki kell kérnünk a dokumentumot, ha pedig rendelkezünk ügyfélkapuval, akkor az EESZT felületén kell meggyőződnünk a saját szemünkkel, hogy valóban negatív lett e az eredmény! Nem egy nőgyásztól hallottam már én is, hogy ha baj van, majd telefonálunk...ezzel ne elégedjünk meg!

Erre minden Nőnek figyelni kell! Súlyos következménye lehet! Tovább
Melyik a helyes?  A meleg ételt tegyük a hűtőbe vagy hagyjuk kihűlni?

Melyik a helyes?  A meleg ételt tegyük a hűtőbe vagy hagyjuk kihűlni?

facebook_bejegyzes_940x788_px_60.jpegEz az egyik nagy konyhai vitatéma! Vannak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a kész ételt a szobahőmérséklet eléréséig elől kell hagyni, míg mások úgy vélik, hogy minél előbb, akár még melegen a hűtőszekrénybe kell helyezni. Kinek van igaza? Az egyik módszer biztonságosabb, mint a másik, vagy egyáltalán számít?

A több órán át szobahőmérsékleten tárolt étel esetében jóval nagyobb az esély, hogy megromlik, mintha langyosan tennénk a hűtőbe. A baktériumok gyorsan elszaporodhatnak ha hűtés nélkül hagyjuk az elkészült ételt, ami az egészséget veszélyezteti. A legtöbben azért várják meg, hogy kihűljön, mert attól tartanak, hogy a hűtőnek ártanak. A hűtőtechnika robbanásszerű fejlődésének köszönhetően az új, modern hűtőknek ez meg sem kottyan.

A leghelyesebben akkor járunk el, ha először pár percre hideg vízbe tesszük az ételt, így kissé lehűtjük és utána azonnal a hűtőbe rakjuk. Semmiképpen ne hagyjuk, hogy egy készétel két óránál több ideig elől legyen. 

A baktériumok ideális szaporodási hőmérséklete +8 és +60 Celsius-fok között van. Ha gyorsan ez alá a hőmérséklet alá kerülnek, akkor lelassul a szaporodásuk.

Jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy az élelmiszer hűtése nem képes megölni a baktériumokat, azonban képes a szaporodásukat meggátolni. A hűtőből kivett ételeket mindig forrósítsuk át. Ha pedig lefagyasztottuk, akkor a felolvasztásának három biztonságos módja van: hűtőben, hideg vízben vagy a mikrohullámú sütőben, de semmiképp nem szobahőmérsékleten!

Most érdemes a Pár perc az Egészségért facebook oldalára kattintani, pont egy nyereményjáték vette kezdetét!

Melyik a helyes?  A meleg ételt tegyük a hűtőbe vagy hagyjuk kihűlni? Tovább
Megjelent R. Kelényi Angelika legújabb könyve a Szédítő Balaton

Megjelent R. Kelényi Angelika legújabb könyve a Szédítő Balaton

instagram_bejegyzes_1080x1080_px_45.jpeg
R. Kelényi Angelika, díjnyertes sikerszerző Caroline Wood-sorozatának legújabb része humorával, titokzatosságával és bájos romantikájával ismét lebilincselő élményt nyújt az olvasóknak. A nagyvárosi kalandok után ezúttal Magyarországon játszódnak az események, egy balatoni kisváros a helyszín.
 

Caroline Wood élete ismét fenekestül felfordult. Nem elég, hogy szívtipró főnökéről nemrég kiderült, hogy titokban nős, de Caronak váratlanul Magyarországra kell utaznia nagybátyja temetésére, aki különös végakaratot hagyott hátra. Caro egy balatoni panziót örökölt, illetve egy panzió felét, amit gyerekkori szerelmével közösen kellene működtetnie. Miközben hadakozik a hagyaték miatt, kiderül, hogy egy német hotelmogul fenyegetéssel és erőszakkal szerzi meg az északi part jobbnál jobb ingatlanjait. Caronak félelmetes gyanúja támad, emellett francia főnöke is azt kéri tőle, írjon leleplező anyagot az aljas módszerekkel dolgozó szállodásról, aki bárkit félreállít, ha
az érdeke úgy diktálja.

Carotól beépül a sokcsillagos szálloda konyhájára, a baj csak az, hogy ugyan enni szeret, de nem egy konyhatündér, mégis profi szakácsként kell bizonyítania. Szerencsére hamar nyomra bukkan, ugyanakkor szokása szerint halálos veszélybe is sodorja magát. Mit főz ki Caroline ezúttal, hogy ép bőrrel megússza a magyar gasztrokalandot?

A könyv humora magával ragadó, ugyanakkor szívmelengető ahogyan a londoni lány felfedezi a magyar gyökereit, felidézve gyermekkori nyaralásait, és felnőttként fokozatosan rabul ejti a Balaton. Romantika, krimi, Balaton!

A Szédítő Balaton imádnivaló, humoros, élvezetes, könnyed regény, ami tökéletes kikapcsolódást nyújt. Ha már ismered a Barcelonát, Rómát, Riót, Hollywoodot megjárt Carot, akkor azért kötelező, ha még nem olvastad egyik könyvet sem, akkor itt az idő, hogy kezedbe vedd, és meglátod mit hagytál ki! Bárhol is olvasod, biztosan magával ragad a történet és nem fogsz csalódni benne.
Apropó, hol is van Rakonca?:)
Megjelent R. Kelényi Angelika legújabb könyve a Szédítő Balaton Tovább
Ezek biztosan lesokkolnak egy szállodában!

Ezek biztosan lesokkolnak egy szállodában!

5a67bd387101ad46e7732dce_1.pngMa már egyre népszerűbbek és elérhetőek a hazai négy csillagos wellness szállodák, köszönhetően a kuponoknak, csomagajánlatoknak, és nem utolsó sorban a Széchenyi kártyának. Sajnos a hotelekben való viselkedés sok esetben már nem üti meg a négy csillagot, a vendégkör alaposan felhígult, elképesztő dolgokkal találkozhatunk:

 • A szálloda tárgyai nem hazavihetőek

Mit szoktak a vendégek a leggyakrabban hazavinni? Míg egyesek távozáskor csupán a szállodai pipere cikkeket és az eldobható papucsokat tuszkolják be a bőröndjükbe, mások nagyobb tételben gondolkoznak, elutazáskor a szállodai törölközőket, köntösöket csomagolják el a poggyászba. Vannak egészen elképesztő dolgok is az eltulajdonított tárgyak listáján, mint a paplanhuzat, a szobát díszítő váza, fürdőszobai kuka, borospoharak, de akadt olyan is, aki a tévével próbált meg kisétálni. Az említett dolgok a szálloda tulajdonát képezik, melyet nem elvitelre készítettek be, hanem használatra kizárólag az ott tartózkodásunk idejére!

 • Az étterembe ne fürdőköntösbe, „kisgatyába”, flip flop papucsba csoszogjunk be!

 Napjainkban a szállodák olyan gourmet élményt kínálnak a vendégeiknek, mint az első osztályú éttermek, a legújabb konyhatechnikai módszerekkel, minőségi alapanyagokkal. Ahogy normál étterembe se köntösben, atléta trikó, „kisgatya” és flip flop papucs kombóban megyünk, úgy a szálloda éttermét, a többi vendéget és a személyzetet is tiszteljük meg a megfelelő öltözékkel. Régen a legtöbb hotelben volt dresszkód a vacsorához, ma már ehhez nem ragaszkodnak. Nem kell öltöny, kiskosztüm, de Uraknál elvárás a hosszú nadrág, ing, vagy egy elegánsabb póló, Hölgyeknél egy csinosabb felső, szoknya vagy nadrág (nem sort).

 • Félpanzió, mindent bele! Indul a gyűjtögetés

 Könyvet lehetne arról írni, milyen leleményes a magyar, milyen módszerekkel csempészi ki 10 darab kakaós csigát vagy egy kiló buktát, a nejlonzacskóba összerakott barackokat, pár sült kolbásszal megtűzdelt szendvicset. Van, aki mindezeket hátizsákba, szimatszatyorba gyömöszöli, vannak olyanok, akik több körben tányéron letakarva, a felszolgálók látóköréből kikerülve, szlalomozva csempészik fel a szobába. A reggelinél találkozhatunk a narancslevet literes pet palackba töltögető és retikülben elszállító egyénekkel is, a módszerek tehát igen változatosak. Van az a réteg, aki már az étterem nyitása előtt ott toporog az ajtóban rajtra készen, nekilát annyit enni amennyi csak belefér zárásig, úgy hogy már vörös a feje a túlevéstől, levegőt sem bír venni. A svédasztalos étkezések nem azt jelentik, hogy rosszullétig kell enni magunkat. Az étteremből pedig tilos az ételt lopkodni, nem árt tudnunk, ha ezt észreveszik, a szobánkhoz fogják terhelni azt.

 •  A minibár tényleg fizetős?

 Igen, nem elegáns meginni a minibárból az italokat, és utána feltölteni vízzel, hogy ne vegyék észre.

 • Mielőtt masszázsra indulunk, ellenőrizzük a hátsónkat

Tényleg megtörtént egy négycsillagos szállodában, hogy egy úriember „vonalkódos”, „sportszeletes” fürdőnadrággal felfeküdve várta a masszázst. Ha már higiénia, mielőtt a szaunába betérünk meztelenül egy szál fürdőlepedőbe izzadni, nem árt előtte a körültekintés, nem egyszer barna foltokkal kerülnek vissza a szaunalepedők, és nem a barnítókrémeknek köszönhetően. A masszázsra érkezzünk meg lezuhanyozva, tisztán. Ez a fehérneműre is vonatkozik. Az alsóneműt nem kell ledobni, hagyjuk fent, hacsak nem adnak eldobható lepedőt erre a célra.

 • Egészséges a szauna, de nem árt betartani néhány szabályt

A szauna egy olyan hely, ahová azért megyünk, hogy izzadjunk, de nem azért, hogy mások verejtékével találkozzunk. Soha ne üljünk vagy feküdjünk le csupasz testünkkel, fürdőruhánkkal, mindig vigyünk magunkkal fürdőlepedőt, amit ne csak magunk alá, hanem lehetőség szerint a lábunk alá is tegyünk. A papucsnak a szauna előtt a helye, tilos bevinni. Szaunázás előtt tájékozódjunk, hogy naturista (textilmentes), vagy fürdőruhás a szauna, és ennek megfelelően készüljünk. Ha fürdőruhás szaunáról van szó, ne dobjuk el a textilt, és meztelenkedjünk ősi szokásokra hivatkozva. A szauna arra sem való, hogy hűvösebb időbe befutkossunk kicsit átmelegedni.

 • Ha igénybe vesszük a szobaszervizt, ne alsógatyába fogadjuk

Amikor szobaszervizt rendelünk, tiszteljük meg a személyzetet, és ne hozzuk kellemetlen helyzetbe azzal, hogy törülközőbe tekerve nyitunk ajtót, vagy kopogásra úgy engedjük be, hogy közben a takaró alá bújunk. A privát pillanatokból hagyjuk ki a személyzetet.

 • Nagyszerű volt, de Online mégis negatív

Billentyűs harcosok vagyunk. Hajlamosak vagyunk a problémáinkat nem szemtől szemben jelezni a személyzetnek, inkább otthon billentyűzetet ragadva hangot adunk az elégedetlenségünknek, közvetítjük sérelmeinket a közösségi médiában. Bármi problémánk van a szállodában, nyugodtan jelezhetjük, biztosan mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kellemetlenséget elhárítsák, megoldják a problémánkat. De ha nem szólunk, néma gyereknek anyja sem érti a szavát... Persze vannak az örök elégedetlenek, akiknek semmi nem jó.

Ezek biztosan lesokkolnak egy szállodában! Tovább
8 szokás, amelyektől fiatalabbnak tűnsz

8 szokás, amelyektől fiatalabbnak tűnsz

artificial-sweeteners-may-cause-cravings-for-the-real-thing-study_1.jpgAz öregedés senkit sem kímél, de mi a titka azoknak, akik húszéves koruk óta ugyanúgy néznek ki, nem fog rajtuk az idő? Milyen trükkökkel lassíthatjuk az öregedési folyamatot, nézhetünk ki fiatalabbnak? Nagyon egyszerű:

 • Sok szőlő

Együnk sok szőlőt, hiszen megköti a szabad gyököket és megállítja az öregedést, azaz fiatalít. A szürke bőr megfiatalodik és visszanyeri egészséges színét, rosttartalma felpörgeti az anyagcserét, tisztít.

 • Szemöldök formázása

A szemöldök szakszerű formázása segít az arc optimális keretének kialakításában, és felhívja a figyelmet a szemre. Akár 10 évet fiatalodhatunk, ha jól szedjük a szemöldökünket. Ha nem vagyunk gyakorlottak, bízzuk inkább szakemberre!

 • Hidratálás kívül - belül

Folyadék, folyadék, folyadék! Napközben könnyen megfeledkezünk a folyadékpótlásról, pedig az egyik leghatékonyabb ránctalanító eljárás, ha tudatosan figyelünk a szervezetünk belső hidratáltságára. Hatására kisimulnak a ráncaink, bőrünk állaga feszesebb lesz, a szürke arcszínt felváltja az egészséges árnyalat. Használjunk olyan arctisztítószert, mely nem alkoholos alapú, emellett hidratáljuk bőrünket reggel, este. Figyeljünk a kezünkre is, mely a leggyorsabban öregszik, használjunk jó kézkrémet, lehetőleg olyat, amely SPF -et tartalmaz. Hámlasszunk rendszeresen: keverjünk össze tengeri sót citromlével, és dörzsöljük át ezzel a kezünket.  

 • Megfelelő melltartó

A nők több mint 80 százaléka rossz méretű melltartót visel, ami nemcsak kényelmetlen, hanem idősebb látszatot is kelt. Sajnos a gravitáció mindannyiunkat érint, így a melltartó az egyik legproblémásabb ruhadarab egy nő életében. Próba nélkül ne vásároljunk melltartót, még akkor sem ha azt gondoljuk, hogy tisztában vagyunk a mérettel. Ahány márka, annyi típus, fazon, ne bízzuk ezt a véletlenre. Érdemes több típusú melltartót felpróbálnunk, hogy lássuk, melyik a legmegfelelőbb számunkra. Bizonyos kilogramm felett sajnos kis hurkácskák jelenhetnek meg, ezt legkönnyebben úgy kerülhetjük el, ha nem vékony hátpántot választunk, hanem szélesebbet, mely kevésbé vág be. Amikor már a fehérnemű veszít a rugalmasságából, a formájából, kényelmetlenné válik, mindenképp szabaduljunk meg tőle.

 • Kötelező összetevők

Az elején tisztázzuk, nincsenek csodaszerek, melyek egyik napról a másikra megfiatalítanak, de van pár olyan összetevő, mely elengedhetetlen a fiatalság megőrzéséhez. A bőrünk szempontjából létfontosságú a kollagén és hyaluronsav. A hyaluronsav már a harmincas életéveinkben elkezd csökkenni, és az évek múlásával egyre fokozódik ez a tendencia. A retinol és az alfa-hidroxi-savak (AHA-k) megfiatalíthatják a bőrt, és megszüntetik az apróbb ráncokat.

 • Stressz nélkül

A stressz valóban öregíti a sejteket, de ez az öregedési folyamat visszafordítható életmódbeli változással, mely magába foglalja a stresszkezelést is. A homlok ráncai és a szemöldök közötti vonalak is jelezhetik azt, hogy tartós stressz alatt állunk.

 • Kevesebb cukor, kevesebb só

A hozzáadott cukor és a túlzott sóbevitel fokozhatja a szervezetben a gyulladását, ami felgyorsítja az öregedési folyamatot. Az úgynevezett “cukor arc” jelei közé tartoznak a korai ráncok és vízszintes vonalak a homlokon, a megereszkedett a szem alatti rész, a szürke vagy halvány fehér árnyalatú bőr. A napi kalória bevitelünk csupán 5 %-át ajánlatos cukrokból fedezni, ez körülbelül 26 grammot jelent. Ezt a mennyiséget a mindennapi táplálkozás során nagyon könnyű túllépni. Mérsékeljük a cukor és só bevitelt, már két hét után szemmel látható eredményt figyelhetünk meg bőrünkön.

 • Óvatosan a napozással

Az UV –sugárzásnak kitett bőr hamar ráncosodik, öregszik. A mértéktelen napfürdőzés legalapvetőbb káros következménye a leégés, mely hosszú távon nem csupán a bőr öregedéséhez, de akár daganatos megbetegedések kialakulásához is vezethet. A leégett bőrben lezajló folyamatok összeadódnak, és évtizedek múltán is kifejthetik kártékony hatásukat. A fényvédő használata mellett ajánlott olyan  szérum használata, mely tartalmaz retinolt,  A és C vitamint.

8 szokás, amelyektől fiatalabbnak tűnsz Tovább
Tökéletes nyaralás Hévízen

Tökéletes nyaralás Hévízen

Ensana Thermal Hotel Hévíz****

screenshot_8.pngIgazán változatos ez a nyár, egymást váltják a szaharai hőséget idéző perzselő és a trópusi esőkkel tarkított szeles, olykor viharos napok. Sok évnyi tapasztalat azt mondatta velünk, hogy nyaralásunkhoz egy olyan szállodát válasszunk, ahol nem csak feltöltődhetünk, relaxálhatunk, de élvezhetjük a forró és az esős napokat is, nem utolsó sorban odafigyelhetünk egészségünkre is.

Nem egyszerű valamennyi feltételnek megfelelő települést és szállodát találni, de még is csak sikerült a tökéletes helyszínt kiválasztani, így jutottunk el az Ensana Thermal Hotel Hévíz****-be.
A szálloda remek adottságokkal rendelkezik. Sétatávolságra van a híres Hévizi - tó, melyet gyógyhatása miatt bátran ajánlok fiatalnak és idősnek egyaránt. Igen, nem elírás, ajánlom a fiataloknak is megelőzés céljából, hogy időnként mártozzanak meg e jótékony hatású vízben, mely kiváló mozgásszervi, reumatikus betegségek kezelésére, de segíthet például egyes nőgyógyászati problémák esetén is. A szálloda nem csak, hogy közel van a híres tóhoz, de gyakorlatilag a város legmagasabb pontján található. Éppen ezért érdemes a Tóra néző magasabb emeleti szobát foglalni, mert a panoráma lenyűgöző.

A hotel minden olyan szolgáltatást kínál, ami elvárható egy négycsillagos besorolástól, kiegészülve egy komoly terápiás részleggel. Külön érdemes kiemelni a szálloda wellness részlegét és az éttermét. A különböző medencék (úszó-,, élmény-, termálmedence) és a szaunavilág egy kompakt egységet képeznek. Az élménymedence hőmérséklete tökéletes, a vizi attrakciók (buzgárok, masszírozó fúvókák stb.) óramű pontossággal indulnak egymás után. Említésre méltó, hogy napágy van bőven kint is és bent is, ki hol szeretne pihenni. A két különböző hömérséklétű termálmedencében a híres hévízi gyógyvíz jótékony hatását élvezhetik a vendégek. 
11301993.jpg
 A hotel éttermében keveseket érhet csalódás. Az ételek változatosak, ízletesek és ami külön kiemelendő az a svédasztalos rendszer kialakítása, melynek következtében folyamatos a feltöltés, a tányérok leszedése és a távozók után az asztalok újbóli megterítése. Mindenkinek megvan a maga reszortja, egyszerűen hibátlan az összhang. A személyzet tagjai nagy tapasztalattal rendelkeznek, segítőkészek és kedvesek.
Szuper napokat töltöttünk az Ensana Thermal Hotel Hévíz****-ben!
Aki háromgenerációs, all-inclusive élményekre vágyik nézze meg e szálloda testvérét is, az Ensana Thermal Aqua Health Spa Hotel****-et.
Tökéletes nyaralás Hévízen Tovább
Megjelent Borsa Brown Légy(ott) Isztambulban könyve!

Megjelent Borsa Brown Légy(ott) Isztambulban könyve!

instagram_bejegyzes_1080x1080_px_42.jpegBorsa Brown, a romantikus regények népszerű írónője ezúttal egy könnyed, szórakoztató, ám emberi lelket boncolgató, perzselő érzelmekkel megtűzdelt nyári történetbe, Isztambulba  repíti az olvasót.

Borsa Brown írónő könyvei töretlenül a kedvenceim közé tartoznak. Témái, karakterei, helyszínei mind különlegesek. A legújabb regénye ezúttal Törökországba repíti az olvasót, betekintést nyerve az ottani kultúrába.  Ahogy az írónőtől megszokhattuk a történet nem fukarkodik váratlan fordulatokban.

Fanni ​elvált nőként, két gyermekével él Budapesten. Próbál talpra állni a csalódás után, de volt férje nem könnyíti meg az életét. A múlton mereng, miközben a kezébe akad egy régi levél, és benne egy fogadalom, amelyet élete első szerelmével, Ramizzal, a török fiúval tettek egymásnak.

„Megfogadjuk, hogy pontosan húsz év múlva találkozunk Isztambulban, a kék mecset előtt, amennyiben boldogtalanok vagyunk!”

A nő merész tettre szánja el magát: a barátnőjével Törökországba repül, hogy ott lehessen a találkozón, ám nem minden úgy alakul, ahogy tervezik. A helyzetet egy titokzatos isztambuli férfi bonyolítja, aki egy baleset folytán közelebb kerül Fannihoz.

A könyv imádnivaló, élvezetes, szórakoztató, mely bájos romantikájával ismét lebilincselő élményt nyújt az olvasónak!

"Isztambulban nem lehet eltévedni, mert bárhol legyél is a városban, ott jó helyen vagy."

 

 

Megjelent Borsa Brown Légy(ott) Isztambulban könyve! Tovább
süti beállítások módosítása