Pár perc az egészségért

Nélkülözhetetlen "napfény vitamin"

Nélkülözhetetlen "napfény vitamin"

d-vitamin_ppe.jpg

Az új típusú koronavírus járvány kapcsán a D-vitamin szerepe erősen felértékelődött és egyáltalán nem véletlenül. A D-vitamin nagyon sok betegség megjelenését képes gátolni, beleértve a cukorbetegséget, szívbetegséget és egyes kutatások szerint a rákot is, de egyértelműen összefüggésbe hozható az immunrendszerünkkel, ami például fontos szerepet kap a vírusok legyőzésében. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a magyar felnőtt lakosság mintegy 75 %-a D-vitamin hiányos.

Miért is alakul ki könnyen a hiány?

A D-vitamint "napfény vitaminnak" is nevezik, mivel többségét a szervezetünk a nap ultraibolya sugaraiból állítja elő. A legfontosabb D-vitamin forrásként megnevezett élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő mennyiséget ebből a létfontosságú vitaminból, így étkezés útján nehéz pótolni. Márpedig idén a járványhelyzet okozta bezártság egyféleképpen meghosszabbította a telet, a kelleténél jóval több időt töltöttünk a lakásunkban, így nem érhette szervezetünket elegendő mennyiségű napsugár, ezért szervezetünk alig termeli ezt a létfontosságú vitamint. 

Mik a D-vitamin hiány jellegzetes tünetei?

  • Gyakran izzad a fejünk

Bármennyire is furcsa, ha sűrűn gyöngyözik a homlokunk, az a D-vitamin hiány legklasszikusabb jele. Ha akkor is izzadunk, amikor nem vagyunk kitéve fizikai igénybevételnek vagy nem egy túlfűtött helységben tartózkodunk, alighanem több D-vitaminra lenne szüksége a szervezetünknek.

  • Még ki sem gyógyultunk az egyik betegségből már ledönt a következő

Ha hajlamosak vagyunk minden nyavalyát elkapni, legyen az megfázás, vírusos fertőzés, influenza, ideje elgondolkozni, hogy mi állhat a háttérben. Ahogyan csökken a D-vitamin szintünk úgy szervezetünk egyre kevésbé tudja felvenni a harcot a különböző fertőzésekkel szemben. Az immunrendszerünk nem tud megfelelően működni, ez az oka, hogy minden betegség ledönt a lábunkról. Ebben a járványos időszakban nem árt gondoskodni a megfelelő D-vitamin bevitelről, hiszen a D-vitamint rendszeresen szedők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés!

  • Gond van a szexuális életünkkel

Kevesen tudják, de a D-vitamin hiány a férfiasságra is hatással lehet,  képes impotenciát okozni. Több kutatás is igazolja, hogy a D-vitamin hiány kezelése csökkentheti az erekciós zavarok kialakulását. Ezzel azért is jó tisztában lenni, mert a merevedési zavar a negyven év feletti férfiak egyharmadát érinti.

  • Állandó fáradtság gyötör

Folyton húz az ágy? A D-vitamin hiányától kimerültnek érezzük magunkat, még akkor is, ha lehetőségünk van eleget aludni. Természetesen a fáradtság mögött még rengeteg egyéb ok állhat.  

  • Csontok könnyen törnek

Ha kialakul a D-vitamin hiány akkor a csontjaink már kisebb ütésektől is könnyen eltörhetnek. Az egész csontszerkezet deformálódhat, ami kihatással van az életminőségre. Erre mindenképpen érdemes odafigyelni, mert harminc éves kor körül leáll a csontképződés. A D-vitamin hiány felgyorsíthatja ezt a folyamatot, illetve fokozhatja a csontritkulást.

Mit tehetünk?

Ha folyamatosan fennállnak a fenti tünetek, forduljunk orvoshoz, aki egy laborvizsgálattal ellenőrizi szervezetünk D-vitamin szintjét. Amennyiben szükséges, akkor D-vitamint fogunk kapni. Emellett a napsütéses időben legalább fél órát tartózkodjunk a szabadban, fogyasszunk D-vitaminban gazdag ételeket, mint lazac, tonhal, szardínia, tojás, sajt, gomba, gabona és joghurt.

d_vitamin_ppe.jpg

Jó egészséget!

Nélkülözhetetlen "napfény vitamin" Tovább
Titokzatos érdekességek a Michelin-csillagról

Titokzatos érdekességek a Michelin-csillagról

chuttersnap-kgimnulv0mw-unsplash.jpg

A Michelin csillagokat hogyan ítélik oda az éttermeknek? A dekoráció és a szolgáltatás szerepet játszik-e? Lessünk be a színfalak mögé. 

Mi köze van az abroncsgyártó céghez?

A Michelin Csillagot ugyanaz a cég ítéli oda, amely a gumiabroncsokat gyártja. Ándre és Édouard Michelin alapították meg 1889-ben a gumiabroncs gyártó társaságot, majd a francia vállalkozók tizenegy évvel később rájöttek, hogy a szállodák és éttermek minősítési útmutatója nagyszerű lehetőség lenne az abroncsok eladásának ösztönzésére. Hiszen, ha az emberek nagy távolságokat tesznek meg egy-egy jó hírű étterem miatt, jobban kopik az autójukon az abroncs, előbb kezdik el lecserélni. A vállalkozók mindenre gondoltak,  az eredeti útmutató felsorolta a benzinkutak, a szerelők, a szállodák és az éttermek nevét és helyét.

Miért nem ingyenes a kiadvány?

A Michelin útmutató 1922-ig ingyenes volt.  Végül miért árulják pénzért?  A történet szerint Andre Michelin meglátta, hogy egy garázsban a kiadványait arra használják, hogy a billegő munkapadot kitámasszák, ekkor határozta el: “Az ember csak azt tartja igazán tiszteletben amiért fizetni kell.”

A misztikus 3 csillagos rendszer

A háromcsillagos rendszert 1931-ben vezették be, de a csillagozott rangsorolás kritériumait csak 1936-ban tették közzé, miszerint:

  • Egy csillag = A kategóriájában egy nagyon jó étterem
  • Két csillag = Kiváló konyha, érdemes felkeresni 
  • Három csillag = Kivételes konyha; méltó akár egy hosszabb utazásra is

A „Bib Gourmand” díj

A „Bib Gourmand” díjat 1955-ben hozták létre, bár 1997-ig nem kapták meg ezt a hivatalos nevet. Azoknak az éttermeknek ítélik oda, melyek „mérsékelt áron kínálnak jó ételeket”. 

Kik valójában az ellenőrök?

A Michelin-értékelők teljes inkognitóban tevékenykednek. Még az álláshirdetésből sem derül ki, hogy valójában erre a posztra keresnek embert, sőt a családjuknak sem mindig fedik fel valódi munkakörüket. Bloggereket, újságírókat egyáltalán nem alkalmaznak. Hat hónapos képzésben kell részesülniük, és együtt kell működniük egy tapasztalt ellenőrrel, mielőtt rájuk bíznák az éttermek önálló látogatását és a jelentések megírását.

Hogyan is zajlik?

Az ellenőrök „vendégként”,  névtelenül látogatják meg az éttermeket, és általában egyedül érkeznek. Ennek oka az, hogy nem kapnak ingyenes étkezést, maguknak kell állniuk a számlát. Az a hír járja, hogy egy átlagos ellenőr évente 250 éttermet értékel. Nem vehetnek elő jegyzeteket az asztalnál, hogy még véletlenül se keltsenek feltűnést, ami azt jelenti, hogy kiváló memóriával kell rendelkezniük. Amit alaposan szemügyre vesznek a csillagok megszerzése érdekében: az összetevők minőségét, az elkészítés technikáját, az ízek kombinációját, a kreativitást. A dekorációt, a hangulatot és a kiszolgálást nem veszik figyelembe.

Baklövés

2017-ben a Bourges-i Bouche à Oreille kávézó véletlenül kapott egy csillagot, amikor is összetévesztették az azonos nevű étteremmel, mely Párizs közelében található.

 

Titokzatos érdekességek a Michelin-csillagról Tovább
Gyakori tévhitek a hajról!

Gyakori tévhitek a hajról!

photo-1516727003284-a96541e51e9c.jpgMelyek a leggyakoribb tévhitek a hajápolással kapcsolatban, és ezzel szemben mi az igazság?

Rendszeres vágástól gyorsabban nő a haj

Hatalmas tévhit, hogy a gyakori vágástól gyorsabban nő a haj. A vágással a csúnya, töredezett hajvégektől szabadulhatunk meg, amitől egészségesebb kinézete lesz a hajkoronának.  A fejbőr szőrtüszőiben képződnek a hajszálak és növekedésük független attól, hogy mi történik a hajszál túlsó végén. Semmilyen hatással sincs arra, hogy milyen gyakran vágatjuk a hajunkat. Azonban nem árt tudni, hogy a hajnövekedést biotin és a cink serkentheti. Megfelelő ápolás és az adott frizura típustól függően csupán 3-4 havonta kell vágatni, de ekkor se várjuk tőle azt, hogy gyorsabban fog nőni a hajunk.

A hajszárítás káros

A hajszárítás nem káros kivéve, ha nagyon magas hőfokon szárítjuk a hajunkat. Hajszárításnál arra figyeljünk, hogy ne maximum hőfokra állítsuk a hajszárítót, illetve 10 cm-nél távolabb tartsuk a  hajunktól annak érdekében, hogy ne égessük meg a hajszálakat.

A keratinos hajegyenesítés nem árt a hajnak

Ahogy a dauerről mindenki tudja, hogy  káros a hajnak, ezzel szemben sokan azt gondolják, hogy a keratinos hajegyenesítés jót tesz a hajnak. Sajnos ennek pont az ellenkezője igaz, a kezelés alkalmával a haj szerkezete károsodik. Semmiképpen sem alkalmazzuk gyakran!

Szintén tévhit, hogy a fekete színű haj erősebb a szőkénél: sőt a fekete haj a legsérülékenyebb

A stressztől korábban őszül a haj

Az őszülés folyamatát leginkább a genetikai adottságunk határozza meg. Nincs arra bizonyíték, hogy a stressz közvetlenül őszülést okozna, de számos egyéb a hajjal összefüggő problémával összekapcsolható. A tartós stressztől bizony hullhat a hajunk. Az biztos, az őszülés elkerülhetetlen, ahogy az arcunkon megjelennek a ráncok, úgy a hajunkon is  idővel felfedezzük az öregedés jeleit. Tudtad? A föld lakosságának fele 50 éves korára már 50 százalékos arányban rendelkezik ősz hajszálakkal. Szintén csupán legenda, hogy a napfénytől gyorsabban őszülünk. A túlzásba  vitt napozás kizárólag a bőrünknek és szemünknek árt! Ezért ne feledkezzünk meg a naptejről és a jó minőségű napszemüvegről. Az viszont tény, hogy a nyári melegben a felpezsdülő vérkeringés a hajtüszők működését is serkenti, ez akár 10-15 százalékkal gyorsabb hajnövekedést eredményezhet, mint télen.

A balzsamot a haj teljes hosszán kell alkalmazni

A balzsamot a hajunkra és nem a fejbőrre kell tenni, sőt akinek zsírosodásra hajlamos a haja, pláne ügyeljen arra, hogy a fejbőrre és a hajtőre ne kerüljön a balzsamból, ugyanis ez is gyorsabb zsírosodást idéz elő. 

 

 

Gyakori tévhitek a hajról! Tovább
Vitaminhiány 5 ismérve

Vitaminhiány 5 ismérve

vitamin.png

Állandó fáradtság, izomgörcs, fakó bőr? Lehetséges, hogy az említett tünetek hátterében vitaminhiány áll. Szervezetünk megfelelő működéséhez és a jó közérzetünk biztosításához megfelelő mennyiségű vitaminra van szükségünk. Főleg tél végére, tavasz elejére könnyen válik a szervezetünk vitaminhiányossá, hiszen a nyáron elraktározott vitaminkészleteink mostanra kiürültek. Sajnos a mostani zöldség – gyümölcsök töredékét tartalmazzák annak a vitaminmennyiségnek, amit 20 - 30 évvel ezelőtt tartalmaztak.

Íme 5 figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy ideje lenne vitaminkúrába kezdeni:

  • Homályos látás

A fenti tünet esetén nem biztos, hogy szemüvegre van szükségünk. A száraz szem, homályos látás, száraz, hámló, repedezett bőr A-vitamin hiányra enged következtetni. Az A-vitamin fontos szerepet játszik a látásban, és a bőr védelmében, illetve a sebgyógyulásban. A kozmetikai ipar előszeretettel használja ránctalanító hatása miatt is. A-vitaminban gazdag ételek: sütőtök, sárgarépa, lazac, spenót, belsőségek.

  • Izomgörcsök vádliban, lábszárban

Magnéziumhiányra és kevés folyadék fogyasztásra utal. Jó, ha tudjuk, hogy az izomsejtekben akkor is bekövetkezhet magnéziumhiány, ha a vérben elég van belőle. A stressz, az egyoldalú táplálkozás, a drasztikus diétázás, az anyagcserezavar, mind előidézhetnek magnéziumhiányt. Sőt, rossz hír a dohányosokra nézve, hogy náluk még gyakrabban fordul elő ez a tünet.  Ha viszonylag gyakori a lábikragörcs, szedjünk magnézium tartalmú étrend-kiegészítőt! Pár napon belül megszűnnek a panaszok. A magnézium legnagyobb mennyiségben a zöldségfélékben, a hüvelyesekben, a különböző gabonafélékben, a tejtermékekben és a halfélékben található meg.

  • Bőrproblémák

Bőrünk azonnal jelzi, ha a szervezetünkben változás történik. Vitaminhiány esetén bőrünk szárazzá, érdessé, pikkelyessé válik. Vörös vagy fehér pattanásszerű pöttyök megjelenése az arcon az esszenciális zsírsavak hiányáról árulkodik, az aknéra, pattanásra hajlamos bőr B6, B2 és A-vitamin hiányra utal.

  • Csontjainkban érzett fájdalom, csontgyengeség

A magyar lakosság legnagyobb része D-vitamin hiányban szenved, ez a vitamin az utóbbi időben fokozott figyelmet kapott, fontossága mára már köztudottá vált. A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, jelentős részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Harmincéves korunk környékére már nem épül tovább csonttömegünk, a D-vitamin hiánya pedig csak gyorsítja a csontritkulás megjelenését. Hiánya csontfájdalmakat okozhat, sőt szervezetünk kevésbé tud feldolgozni olyan létfontosságú anyagokat, mint a kalcium, ami a csontok keménységéért felelős. Kevesen tudják, de D-vitamin hiányra utalhat, ha a homlokon erős izzadást tapasztalunk, anélkül, hogy épp edzenénk vagy fizikai megerőltetésben lenne részünk. Legtöbb D-vitamint tartalmazó ételek: tejtermékek, tojás, harcsa, sügér, ponty, lazac, pisztráng, gomba.

  •  Ajak sarkában berepedezések

Ezekért a furcsa tünetért tipikusan a vas, illetve a cink és B-vitaminok hiánya a felelős. Ezzel a problémával a vegetáriánusok és a fogyókúrázók szembesülhetnek leginkább, ha nem elég kiegyensúlyozott a táplálkozásuk.

A fenti tüneteket érdemes komolyan venni, mielőtt súlyosabb problémákat, betegségeket okoznának. Figyeljünk testünk jelzéseire!

MSylwia

Pár Perc az Egészségért

Vitaminhiány 5 ismérve Tovább
Szépség vs. városi legendák

Szépség vs. városi legendák

hajas_1.png

  • A hajszárító kiszárítja a hajat?

Ha a haj és a hajszárító között legalább 20 centi a távolság, akkor semmiféle káros hatással nem kell számolnunk. Feltéve, ha meleg levegőt alkalmazunk a hajunk szárításához, nem pedig a legforróbb fokozatot. Fontos, hogy a hajszárító többféle sebesség - és hőmérséklet beállítással rendelkezzen.

  • Tipp: Lehetőleg használjunk Ionos hajszárítót a fényes, sima hajért. Az ionos hajszárítóval elérhető az azonnali ápolás és kondicionálás. Segítségével a negatív töltésű ionok megszüntetik az elektrosztatikusságot, kondicionálják a hajat, selymesebbé teszik a hajszálak külső hámrétegét, ezáltal a haj fényesebb és ragyogóbb lesz. A haj természetes nedvességtartalma megmarad, nem lesz töredezett, viszont fényes, csillogó marad.

bor.png

Az öregedés elleni krémet csak 45 év felett érdemes használni?

Sajnos a napjainkat jellemző felfokozott, rohanó életvitel, a stressz, a légszennyezés, a táplálkozásunk során bevitt sok adalékanyag nem kedvez a bőrünknek sem. Ezek a folyamatok felgyorsítják a bőr öregedését.

  • Itt jegyzem meg, hogy a bőr öregedését kétféle típusba sorolható okok befolyásolják: a környezeti tényezők, amelyek a bőr külső öregedéséért felelősek, illetve az örökletes, genetikai adottságok, amelyek a bőr belső öregedésének ütemét határozzák meg. A mértéktelen napozás és szoláriumozás a bőr öregedését meghatározó egyik legfontosabb tényezők. Az öregedés jelei a bőrön legnagyobb részt a napsugárzás következtében alakulnak ki. A belső tényezők minden embernél genetikailag kódoltak.

Ezért ajánlott már 35 év felett az úgynevezett anti-aging termékek használata. Vannak olyan esetek, amikor már 30 év körül megjelennek az első ráncok a szem környékén, ezek könnyen elmélyülnek, ezzel együtt megjelennek a szarkalábak, ilyen esetben feltétlenül kezdjünk öregedés elleni krémeket alkalmazni.

pilla.png

  • A ricinusolaj vastagítja a szempillákat?

A szempilla méretéhez semmi köze nincs a ricinusolajnak. A szempillánk méretéért, vastagságáért szintén a genetika felelős. Azonban a köztudatban helyesen él az a feltevés, hogy a ricinusolaj jótékony hatással van a szempillára, mégpedig azért, mert a szempillákat puhítja, selymesen simává varázsolja. A ricinusolaj a ricinus növény magjából hideg sajtolással készült, igen nehezen száradó, zsíros olaj, amit a használatkor is érdemes szem előtt tartani. Keressünk egy olyan szempillaspirált, amit már nem használunk, majd ennek a keféjével vigyük fel óvatosan az olajat a pillákra. Mindig figyeljünk oda, hogy ne kerüljön ricinusolaj a szemünkbe, különben sokáig csípni fog.

Szépség vs. városi legendák Tovább
Gyógyszálló státuszt kapott a Palace Hotel

Gyógyszálló státuszt kapott a Palace Hotel

1024_1.jpgVolt oka a Palace Hotel**** Hévíz csapatának az ünneplésre, hiszen a tavalyi évben gyógyszálló státuszt szereztek. Mit is takar ez a valóságban? A hotel egy olyan kereskedelmi szálláshelynek minősül ahol természetes gyógytényező alkalmazásával, orvosi ellenőrzés mellett, terápiás lehetőséget biztosítanak saját gyógyászati részlegükön. Ezt mindösszesen csak 40 szálloda mondhatja el magáról Magyarországon. 

1024_2.jpg

A szálloda a világviszonylatban is egyedülállónak számító meleg vizű termáltótól 200 méterre található, Hévíz központjában. A közelmúltban megszépült környezet, az épület feltűnő külső színvilága, gyönyörű erkélyei igazán egyedivé teszik ezt a 135 szobás szállodát. Tágas, jól átgondolt terei és lenyűgöző belső átriuma elvarázsolják a betérő vendéget. 

1024_3.jpg

A szálloda széleskörű szolgáltatásokat biztosít a wellness turizmus kedvelőinek és a gyógyászati kezeléseket igénybe venni kívánóknak egyaránt. Már néhány napos pihenés után érezzük, hogy kikapcsolódásunk jótékonyan hat közérzetünkre és energiával töltődünk fel. Akik igazán figyelnek egészségük megőrzésére már néhány napos itt tartózkodásuk mellett is választhatnak tartósan hatásos kezeléseket csak úgy, mint a kifejezetten gyógyulni vágyó vendégek, akik részére több hetes kúrák is elérhetőek. 

1024_4.jpg

A Palace Hotel**** Hévíz kiemelkedő prevenciós és egészségmegőrző szolgáltatásai a gyógyításra és az egészségmegőrzésre épülnek. A tradicionális hévízi gyógykúra mellett természetesen népszerű wellness kezelések is elérhetőek, de kellő figyelmet szentelnek az egészségtudatos étkezésre is. A szálloda szakemberei vallják, hogy a megelőzés mindennél fontosabb, melynek célja az egészség általános védelme, az egészségkárosodás és a megbetegedések kiküszöbölése. Itt kell hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, ami lehetőséget biztosít a hatásos kezelés mielőbbi elkezdésére a megbetegedés kialakulásához kapcsolódó kóros állapotok korai felismerése révén. Az itt végzett gyógykezelések további célja lehet egyes sérülések és betegségek kapcsán a szövődmények, tartós károsodások kialakulásának megelőzése is. 

1024_5.jpg

A Palace Hotel**** Hévízben diagnosztikai vizsgálatokkal indulnak a kúrák, majd az orvos egyénre szabott kezelést ajánl. A javallott kezelésekkel és életmódváltással a kiváltó okok enyhíthetőek, akár tünetmentessé tehetőek. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a fizikai aktivitás fontosságát, mely az életmódváltás megkerülhetetlen eleme. Releváns kutatások sora bizonyítja, hogy a rendszeres mozgás nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Ajánlott hetente legalább ötször fél órát kocogni, biciklizni így elkerülve számos krónikus betegség kialakulását. 

1024_6.jpg

Bizonyos életkor felett a labor, illetve a vizsgálati eredmények ismeretében kúracsomagokat ajánlott igénybe venni. A szállodában lehetőségünk van a feszes, kötött, fájdalmas testtájékok fellazítását és a vérkeringés javítását célzó gyógymasszázsra, amely hatására a bőr alsó rétegeibe lerakódott salakanyag eltávozik, az izomzat keringése fokozódik, teljesítőképessége pedig javul. A masszázst sok esetben gyógytorna egészíti ki, amelynek elsajátításával a beteg megtanulhatja a számára fontos mozdulatokat és azokat később otthonában is végezheti, ezzel helyreállítva a károsodott gerincet, ízületeket, javítva az izomzat állapotát, korrigálva a testtartást. 

1024_7.jpg

A gyógypakolások közül kiemelendő a speciális hévízi iszapkezelés, amelyhez a hévízi tó tőzegmedréből származó peloid (görög eredetű „pelosz” szóból, jelentése gyógy-föld) típusú iszapot használják fel. Kiválóan alkalmas reumatikus és egyes nőgyógyászati betegségek enyhítésére valamint sérülések utókezelésére, használata orvosi konzultációhoz kötött. Elérhető továbbá fluorpakolás a csontok alkotóelemét jelentő fluor pótlására, kénpakolás az ízületi porc és a bőr regenerálására, ritex pakolás az akut lumbágó kezelésére és PCP pakolás (polyarhritis chronica progressiva) az ízületi gyulladás csökkentésére. 

1024_8.jpg

Az idei változékony tél rendkívül megviseli az emberi szervezetet, amely jelentősen befolyásolja közérzetünket. Fáradtak, kimerültek, nyugtalanok vagyunk, gyakran álmosság tör ránk, egyes esetekben fokozódhat étvágyunk, amely ha tartóssá válik, elhízáshoz vezethet. Ha ezeket az intő jeleket tapasztaljuk magunkon ideje elgondolkodnunk egy kis környezetváltozáson, már 4-5 napos hévízi tartózkodással regenerálódhatunk, megújulhatunk. 

1024_9.jpg

A Palace Hotel**** Hévíz az egészséges életmód előmozdítására, támogatására törekszik a gasztronómiában is. Figyelemmel vannak a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre, mely kiemelten fontos ebben az évszakban. Éppen ezért mindig kerül a svédasztalra friss gyümölcs, nyers zöldség, de készítenek belőlük könnyed és ínycsiklandó diétás ételeket is. Használjuk ki a Palace Hotel**** Hévíz nyújtotta egyedülálló lehetőségeket, vegyük igénybe preventív jellegű szolgáltatásait és egészségmegőrző programjait. A gyógyszálló nagy előnye, hogy néhány perces sétával elérhetjük a tavat, melynek mozgásszervi megbetegedésekre gyakorolt hatása a víz összetételének és a medrét borító tőzegrétegnek köszönhető. 

1024_91.jpg

Hévíz akár egy kis ékszerdoboz. Minden megvan itt, amire egy XXI. századi ember vágyik, mégis hangulatos és meghitt, turisták és gyógyulni vágyók sokaságát hívogatja. A hotel sok éves tapasztalat és a gyógyszálló státusz birtokában várja a pihenni, regenerálódni és gyógyulni vágyó vendégeket, mindezt négycsillagos környezetben.

* * *

Gyógyszálló státuszt kapott a Palace Hotel Tovább
Segíts! Refluxom van!

Segíts! Refluxom van!

reflux_ppe.png

Reflux kialakulása

Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomorszáj, azaz a nyelőcső és a gyomor határán elhelyezkedő záróizom nem zár tökéletesen, így a savas gyomortartalom visszajuthat a nyelőcsőbe. A gyomorsav irritálja a gyomor, valamint a nyelőcsőbe kerülve a nyelőcső nyálkahártyát, ezáltal pár percig vagy akár órákig is tartó fájdalmat okoz, súlyosabb esetekben pedig gyulladás kialakulásához vezet.

Tudta? A gyomorsav annyira erős, hogy képes feloldani egy borotvapengét.

Tünetek

A gyomorégés (savas reflux) jellemző tünete a mellkas szegycsont mögötti tájékán jelentkező szorító vagy égő jellegű fájdalom. A reflux elsődleges tünete a gyomorégés, mivel a gyomorsav erős maró hatásának köszönhetően a sav égő fájdalmat okoz. Kísérő tünet lehet a csuklás, émelygés, étvágytalanság, hányinger.

Amennyiben a fenti tünetek huzamosabb ideje fennállnak, mindenképpen forduljunk gasztroenterológushoz. A vény nélkül kapható savlekötők közömbösítik a gyomorsavat. Ezek leginkább az alkalmankénti gyomorégésnél segítenek. Komolyabb esetben, amennyiben a reflux, mint betegség megállapítást nyer, úgynevezett H2 receptor-blokkolót fog a szakorvos javasolni, mely mérsékli a gyomorsav termelődését. Hatásukat lassabban fejtik ki, mint a savlekötők, de hosszútávon hatékonyabbak. A PPI (protonpumpagátlók) szinte teljesen leállítják a gyomorsav termelődést. A tüneteket hamar megszüntetik és javítanak a záróizom állapotán is. Sajnos a reflux kiújulásának az esélye magas, ezért tartós kezelésre van szükség.

Mire figyeljünk?

Fő szabály: Naponta többször keveset!

A refluxban szenvedőknek a legfontosabb a napi ötszöri, de kis mennyiségű diéta betartása. Kisebb adagok alkalmával a gyomor felől kisebb nyomás nehezedik a záróizomra.  

Kerülni kell - citrusfélék, zsíros - sült (rántott ételek),  csípős-fűszeres ételek, csokoládé, paradicsom alapú ételek, kávé, szénsavas üdítők, alkohol

Érdemes kihagyni az étrendünkből: a savtermelést fokozó fűszereket, mint a só, bors,csípős  paprika, mustár, torma, ecet, füstölt  áruk. Ez nem jelenti azt, hogy a reflux diétában szereplő ételeknek íztelennek kell lenniük, bátran használhatunk petrezselymet, kaprot, rozmaringot, majorannát, bazsalikomot, kakukkfűvet stb. Ajánlott konyhatechnikai eljárások: párolás, főzés, a sütőzacskóban készült ételek.

Savkötő hatású élelmiszerek: keksz, vaj, kétszersült, rizs, burgonya, dió, mandula

A reflux esetén hamar enyhülést hoznak a különböző gyógyteák: kamilla, citromfű, borsmenta, körömvirág.

Fontos a rendszeres étkezés, ha ez csak alkalmanként pár falatot is jelent pl: müzli szelet, joghurt formájában.

Lényeges, hogy ne feküdjünk le teli hassal, akár bevezethetjük a vacsora utáni rendszeres sétát!

Ami nagyon sokat segít a reflux betegeknek, főleg ha többnyire éjjel vagy hajnalban tapasztalja a tüneteket, ha nem teljesen vízszintes állapotban alszunk, hanem több párna segítségével vagy akár az ágyat megemelve úgy fekszünk le, hogy a fejünk meg legyen emelve.

Kerülendő a szűk, szoros ruha viselése, mely fokozhatja a hasüri nyomást.

Jó egészséget!

Segíts! Refluxom van! Tovább
süti beállítások módosítása