A csokoládé népszerűsége töretlen, kevés olyan ember van, aki ne szeretné. Sokan félve eszegetnek belőle, tartva a súlyfeleslegtől, pedig számtalan jótékony hatással bír. A csoki jó fejfájásra, meggyötört lélekre, összetört szívre. Nézzük, hogy még mire:
- „Boldogsághormon”
Ki ne alkalmazná? Ha rossz a kedvünk vagy lehangoltak vagyunk a csokoládét hívjuk segítségül. Ennek oka, hogy a kakaó nagy mennyiségben tartalmaz endorfint, ami javítja a hangulatunkat és a boldogságunkért felelős. Mi az endorfin? Az agyban termelődő hormon tartalmú anyag, mely egyrészt a fájdalom csillapításáért, másrészt az örömérzetért felelősek. A csokoládén kívül még ilyen jellegű ételek, melyek mértékkel fogyasztva növelik a boldogsághormon termelését: vörösbor, érett vagy lágy sajtok, füstölt húskészítmények. Tehát megvan a magyarázat, amiért a nők csokoládéval a férfiak füstölt kolbásszal vigasztalódnak.
- Agy működésére kiváló – diákoknak kötelező
Vizsgaidőszakban vagy egy nagyobb koncentrációt igénylő feladat elvégzése előtt egy-egy kocka étcsokoládé csodát tesz, Felfrissíti az elmét, fokozza a koncentrációt, javítja a memóriát. Na jó, azért tanulni is kell a jó osztályzathoz! Sőt, az étcsokoládé gyulladáscsökkentő hatása az agyrázkódáshoz hasonló sérülések kezelésében is hatékony segítség lehet.
- Hölgyek figyelem! A csokoládé fiatalít!
A csokoládé bizony öregedésgátló hatással is bír, képes megújítani a sejteket. Ma már senkinek sem újdonság, hogy az antioxidánsokra mennyire szükségünk van, hiszen a szabadgyökök fő ellenségei. Meglepő, de tény, hogy az étcsokoládé annyi antioxidánst tartalmaz mint amennyit egyes gyümölcsök! A feldolgozott csokoládé nyilván kevesebbet, de ha magas kakaótartalmú étcsokoládét választunk, akkor máris sokat tettünk az egészségünk érdekében.
- Babaprojekt esetén kötelező
A csokoládé az osztrigához hasonlóan magas cinktartalma miatt segíti a spermaképződést. Tehát, ha babaprojektben gondolkozol, még egy indok a csokoládé evés mellett.
- Szépségápolási kellék
Az étcsokoládé nemcsak belsőleg de külsőleg is hasznos, nem véletlenül használja a kozmetikaipar. Javítja a bőrünk oxigénellátását és a mikrokeringést, ezért előszeretettel teszik bele pakolásokba és ránctalanító termékekbe. A végeredmény? Üde bőr, az apróbb ráncok kisimulnak, bőrünk hidratációja javul. Kell ennél több? Mi magunk is készíthetünk csokoládé pakolást: olvasszunk fel egy tábla étcsokoládét, keverjünk hozzá egy kis mézet és tejszínt. A kapott masszát egy ecset segítségével vigyük fel az arcunkra, dekoltázsunkra, hagyjuk hatni negyed órát. Majd alaposan öblítsük le.
Már csak egy dologra kell figyelnünk: a mértékletességre!