Épp azok a vitaminok bizonyulnak a leghatékonyabbnak, melyekből az emberek többsége hiányt szenved. Kezdjük el időben tudatosan alkalmazni őket!
- Létfontosságú D-vitamin
A felnőtt magyar lakosság 90-95 százaléka D-vitamin-hiányos a tél végére. D-vitamin bevitelünk körülbelül nyolcvan százalékát a napból nyerjük. Kizárólag étrendi forrásokból szinte lehetetlen fedezni, hacsak heti 5 alkalommal nem fogyasztunk lazacot, tőkemájat, tonhalat. Az időjárásunknak és a földrajzi elhelyezkedésünknek köszönhetően az őszi, téli borongós időben nem éri szervezetünket elegendő mennyiségű napsugár, ezért bőrünk alig termeli ezt a létfontosságú vitamint. Ilyenkor bizony szükséges, hogy mi magunk gondoskodjunk a pótlásról. Vizsgálatok támasztják alá, hogy a D-vitamint rendszeresen szedők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés, sőt ez a nélkülözhetetlen vitamin befolyással van a rákos sejteket semlegesítő immunrendszer működésére. Tanulmányok szerint nem csak a bélrendszer rákos megbetegedéseinek számát, de a mellrák kialakulásának esélyét is csökkenti.
- Legismertebb vitaminunk a C-vitamin
Fő feladatai közé tartozik a szervezet ellenálló képességének megvédése a fertőzésekkel szemben. Az antioxidánsok, így a C-vitamin is meggátolják a sejtek és az örökítő anyag károsodását. Számos kutatás összefüggést mutat a szervezetben lévő magas C-vitamin szint és a rákveszély csökkenése között. A napi ajánlott C-vitamin-bevitel felnőttek számára 200 mg, de a mostani influenza időszakban, illetve ha már elkaptuk a betegséget akár 1000 mg-ra is emelhetjük az adagot. Jó, ha tudjuk, hogy nagyobb a C-vitamin-szükséglete a dohányosoknak, a várandós nőnek, valamint az intenzíven sportolóknak. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a szervezetünk egyáltalán nem képes tárolni, így folyamatos szedése indokolt. Érdekesség: ahhoz, hogy az említett 200 mg C-vitamint természetes forrásból tudjuk pótolni napi 4-5 narancsot kellene elfogyasztanunk.
- E-vitamin szerepe
Az E-vitamin egészségre gyakorolt pozitív hatásai antioxidáns tulajdonságából származnak elsősorban. Az E-vitamin zsírban oldódó, valósággal beülteti magát a sejthártyába, így akadályozza meg a szabadgyökök támadását. A C-vitaminnal együtt alkalmazva gátolja az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Hölgyek figyelem! Nem véletlenül nevezik az E-vitamint a szépség vitaminjának is, hiszen fontos szerepe van a bőr- és hajápolásban. Striákra, terhességi csíkokra kenve hatékonyan csökkenti azok mélységét, de könnyedén felveszi a harcot a pikkelysömör tüneteivel is. E-vitamin gazdagon található az olajos magvakban, olajokban és az avokádóban.
- Hasznos probiotikumok
Kevesen tudják, hogy az immunrendszerünk 70%-a a bélrendszer megfelelő működésén múlik. Az étkezések során vagy a vitaminok formájában bevitt hasznos tápanyagok csak akkor szívódnak fel és akkor tudnak hasznosulni, ha a bélrendszerünk megfelelően működik. Probiotikumok szedésével támogatható a bélflóra helyes működésének visszaállítása, egyensúlyba kerülése. Probiotikumot tartalmazó táplálékok - joghurtok, kefirek, érlelt, sajtok- fogyasztásával enyhíthetőek az emésztőrendszerben kialakult gyulladások, melyek hosszabb távon rákos elváltozások kialakulásához vezethetnek. Napi egy-két élőflórás natúr joghurt fogyasztása már egy lépéssel közelebb visz a bélflóránk egészségéhez. Emellett étrend-kiegészítőként is rendelkezésünkre állnak, kapszula, folyadék formájában. A probiotikumoknak sok különböző törzse van, de a leggyakoribbak a Lactobacillus és a Bifidobaktérium.
Helyezzünk hangsúlyt a megelőzésre!