Kétségtelen, hogy a mikrohullámú sütő nagyon megkönnyíti az ember életét, leggyorsabb megoldás a melegítésre. Sokszor melegítünk újra olyan ételeket, amiket nem lenne szabad, mert komoly betegséget is okozhat az újabb hőkezelés. Ezeket jobb frissen elfogyasztani. Íme, néhány élelmiszer, amit soha ne melegítsünk újra:
A tojásos ételekkel nem árt óvatosan bánni! Egyértelmű, hogy a reggelire szánt rántottát vagy bundás kenyeret azonnal elfogyasztjuk, és eszünkbe nem jut újramelegíteni, ne is próbálkozzunk ezekből a maradékot másnap elfogyasztani. Az újramelegítés hatására mérgező anyagok szabadulhatnak fel, ezek pedig károsan hatnak az emésztőrendszerünkre!
A gomba nagyon kényes élelmiszer, a legrövidebb ideig eltartható ételek közé tartozik. Nagyon kellemetlen tüneteket okozhat, ha ezt az időtartamot túllépjük. Mielőtt gombát főzünk, gondoljuk át, hogy el tudjuk-e fogyasztani aznap, ha nem, jobb, ha inkább kisebb mennyiségben készítjük el. Tovább növeli az ételmérgezés kockázatát, ha huzamosabb ideig szoba hőmérsékleten marad, ekkor ugyanis gyorsan szaporodni kezdenek benne a baktériumok. A gomba a fehérje-összetétele miatt talán a legveszélyesebb az összes élelmiszer közül felmelegítve. Az újabb hőkezelés könnyen erős gyomorpanaszokat okozhat.
A főtt rizs esetében nem is annyira az újramelegítés veszélyes, hanem a nem megfelelő tárolás. Szoba hőmérsékleten gyorsan romlik, a baktériumok, spórák szinte azonnal elkezdenek szaporodni benne, amiket még a mikróban való melegítés sem képes elpusztítani. Ha ezek a baktériumok bejutnak a szervezetbe a következmény hasmenés, hányás lehet. Ha elkészült a főtt rizs, a maradékot azonnal tegyük a hűtőbe, és ne hagyjuk szoba hőmérsékleten még egy órát sem! Tehát jegyezzük meg: ami nem fogy el a rizsből, azt azonnal lehűteni!
A spenót magas koncentrátumban tartalmaz nitrátot. Ez egy teljesen ártalmatlan vegyület, azonban újramelegítés hatására könnyen átalakul nitritekké. A nitritek a vér oxigénellátó képességét befolyásolják, ráadásul szakértők szerint rákkeltővé teszik az ételt. Ezért mindig csak frissen főzve vagy hidegen fogyasszuk!
A csirkehúsból készült étel egyszer biztonságosan újramelegíthető, de ajánlatos ezt nem mikrohullámú sütőben tenni. A húsok újramelegítésénél az okozza a problémát, hogy könnyen kiszáradnak, ezért főleg nem javasolt a mikró használata. Eleve nem árt vigyázni a mikrohullámú sütőben való melegítéskor, ha az nem egyenletesen melegíti fel az ételt, a húson baktériumok maradhatnak. Az egyenletes, alapos átsütésre már az elkészítéskor is nagyon kell figyelni.
Nyáron még inkább legyünk óvatosabbak a baromfitermékek, valamint a nyers tojást tartalmazó élelmiszerek - majonéz, krémes sütemények- megfelelő elkészítésével, tárolásával. Veszélyforrás minden gyorsan romló élelmiszer is, például a tejtermékek, tengeri ételek, kagyló!