Az olvasottság nem publikus.

Pár perc az egészségért

  • Rólam
  • Wellness / Szálloda
  • Szépség
  • Teszt
  • Partnereink
  • Médiaajánlat
  • Kapcsolat
A vendéglátóhelyek trükkjei, jó ha tudod!

A vendéglátóhelyek trükkjei, jó ha tudod!

amiket_ne_egyel_etterembe.jpgA nem ismert éttermekben való étkezés sajnos mindig jár némi kockázattal, főleg, ha nem a törzshelyünkről van szó. Lássuk, mire érdemes odafigyelni, ha egy vendéglátóhelyre térünk be. Mit tegyünk, hogy ne csalódottan, rosszabb esetben egy gyomorrontással távozzunk az étteremből?

  • Óvatosan a napi ajánlattal

Ha nem túl bizalomgerjesztő a hely vagy abszolút nem ismerjük a kiszemelt éttermet, nem árt az óvatosság. Sok helyen a „napi ajánlat” valójában azt takarja, amitől gyorsan meg akarnak szabadulni, mert a fő alapanyag szavatossága nemsokára lejár. Legyen gyanús egy napi ajánlatnál, ha tocsog a szószban vagy túlfűszerezett, hiszen ezekkel a trükkökkel kívánják leplezni, hogy már nem első osztályú az alapanyag. Legjobb példa erre a hortobágyi húsos palacsinta, ami jó esetben is maradék csirkepörköltből készül. Természetesen a megbízható helyek kivételt képeznek!

  • Biztos kell a jégkocka?

Egy friss felmérés szerint a legtöbb gyorsétteremben tele van baktériummal a jégkocka. Ugyanez a helyzet a citrommal, amit az italokhoz szolgálnak fel. A legritkább esetben mossák meg alaposan, így a citrom héja tele van bacikkal.  A limonádéhoz, koktélhoz való gyümölcsöket jó előre felszeletelik, majd szoba hőmérsékleten várják, hogy egy ital alapanyagai legyenek. A szakértők javaslata, hogy a kólához vagy ásványvízhez adott citromot legközelebb inkább hanyagoljuk. 

koktel.jpg

  • Miből is készül a rántotta?

Még a legjobb helyeken is a svédasztalos reggelire igaz, hogy a nagy tálalóedényekben kínált rántotta porból készül.

Tipp:  Ha aggódunk a megfelelő higiénia miatt, először nézzünk be a mosdóba! Ha az hagy némi kifogásolnivalót maga után, biztos lehetünk benne, hogy a konyha még rosszabb. Egy ilyen helyen milyen állapotok lehetnek a konyhai hűtőkben és a munkafelületeken?

  • Ha nagyon extrára vágysz

Elég rizikós, ha egy egyszerű étterembe térünk be és valami nagyon extra, különleges gourmet ételt rendelünk. Egyrészt a szakácsnak nem ebben van igazán gyakorlata, másrészt a benne lévő alapanyagok sem biztos, hogy túl frissek. Túl sokáig állnak a hűtőben, mire eljut hozzánk, már lehetnek minőségbeli problémák mivel nem sűrűn fogy. Egy steak house-ban nem érdemes halat kérni, egy pizzériában pedig ne libamájjal kísérletezzünk. Akkor járunk a legjobban, ha olyan ételt kérünk, amiben a konyhának a legtöbb tapasztalata van. Még egy fontos dolog: az osztriga nagyon kényes étel, soha ne rendeljünk ilyet, csak olyan étteremben, ahol tényleg tengeri herkentyűkre specializálódtak.

osztriga.jpg

  • Asztalra kikészített mogyoró

Egyre több helyen szokás az asztalra előre kikészíteni sós mogyorót. Na, pont ez a snack az, amit biztosan az előttünk lévő vendég sem kiskanállal majszolt. Hány kéz is járhatott abban a tálban, mire hozzánk került az íncsiklandozó, sörhöz jól passzoló mogyoró? Ha valaki alig nyúl a nasihoz, akkor azt később, újratöltve ugyanúgy kiviszik.

  • Nem minden szarvasgomba, ami annak látszik!

A szarvasgombaolaj  ritkán készül valódi szarvasgombából, többnyire inkább szarvasgomba illatot adó aromából vegyítik össze. Az éttermek ezt a filléres dolgot teszik az ételre, hogy aztán egy vagyont számoljanak fel a végén.

  • Az étlap is árulkodó

Ha olyan helyre tévedünk be, ahol túlságosan hosszú az étlap, óriási a választék, számolhatunk azzal, hogy csak mikrózott, mirelit ételeket fognak felszolgálni. Egy jó étlapon nincs több 15-20 fogásnál, amik 5-6 különböző alapanyagból készülnek.

bor.jpg

  • Ház bora általában a legdrágább!

Ha egy bor kereskedelmi ára 1500 forint körül van, akkor ennek a dupláját is fizethetjük egy – egy pohár „házi” borért. Menőbb helyeken ez a különbség még nagyobb is lehet, sok étterem tényleg ezen húz jelentős hasznot.

Természetesen szép számmal vannak kivételek, nem szabad általánosítani! Ma már egyre többen adnak a minőségre!

pelion-bannerek---pa_r-perc-ege_szse_g-bloghoz_640x480_1535777126.jpg

komment Tovább
A vendéglátóhelyek trükkjei, jó ha tudod! Tovább
Facebook Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Konditerem nélkül is bombaformában – Próbáld ki! Konditerem nélkül is bombaformában – Próbáld ki!
  • Az alváshiány veszélyesebb, mint hinnéd Az alváshiány veszélyesebb, mint hinnéd
  • Csontritkulás? Előzd meg könnyedén! Csontritkulás? Előzd meg könnyedén!
  • Trükkök, amiket imádni fogsz! Trükkök, amiket imádni fogsz!
  • Melltartóproblémák? Megoldva! Melltartóproblémák? Megoldva!

A bejegyzés trackback címe:

https://parpercegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr114234693
Facebook Twitter Instagram

Hirdetés

Pár perc az egészségért

Fontos, hogy mindegyikünknek legyen pár perce Önmagára! Kérlek tarts velem, hogy hétről-hétre hasznos információval legyél gazdagabb! Praktikus tanácsok a mindennapokra egészség, szépség, wellness, párkapcsolat témakörben!

 oldal.jpg

Facebook oldaldoboz

Tovább a Facebook-ra

Keresés

A Pár perc egészség blogon megjelenő írások, cikkek a szerző tulajdonát képezik.

  • Msylwia (profil)
Health & Wellness & Beauty
süti beállítások módosítása
Dashboard