A csokoládé tele van erős antioxidánsokkal, amelyek megegyeznek a borban találhatókkal. Valójában egy 1,5 kocka csokoládé ugyanolyan antioxidáns erővel bír, mint egy pohár vörösbor. A kényeztetés három fő oka a következő:
Segíthet a szívbetegségek megelőzésében
A teához hasonlóan az étcsokoládé is flavonoidokat tartalmaz, amelyek olyan vegyületek, melyek antioxidánsként hatnak. A flavonoidok megvédik a sejteket az úgynevezett szabad gyököktől, melyek akkor keletkeznek, amikor a szervezetünk például lebontja az ételt, vagy napfénynek illetve füstnek van kitéve. A szabad gyökök sejtkárosodást okozhatnak, ami szívbetegséghez vezet. A flavonoidok a vérnyomást és az LDL-koleszterintet akár 10 százalékkal is csökkenthetik.
Hangulatjavító
Az étcsokoládé stimulálja az endorfinokat, az agyban olyan vegyi anyagok termelését, melyek úgynevezett örömérzetet keltenek, illetve antidepresszánsként hat. Ha kicsit lehangoltak vagyunk, egy kocka étcsokoládé gyors segítségünkre lehet.
Védi a bőrünket
Az étcsokoládéban található flavonoidok elnyelik az UV fényt, segítenek megvédeni és fokozni a bőr véráramlását, javítják a bőr hidratáltságát és az arcszínünket.
Ügyeljünk arra, hogy minél magasabb kakaó tartalmú csokoládét válasszunk, elsősorban a minőségit részesítsük előnyben. Sajnos a csokoládé minden egészségügyi előnye ellenére sok kalóriát tartalmaz, így tartsunk mértékletességet.